dinsdag 13 oktober 2015

Interclub Ronde 2: Roeselare pakt eerste matchpunt tegen Landegem !


Dat de Russische president Poetin naast een topjudoka ook een meesterschaker is, dat laat hij weer zonder de minste schroom aan de wereld zien. Na zijn Oekraïns onderonsje is hij nu ook een tornooitje in Syrië gestart, met als doel, om letterlijk en figuurlijk, de partij van Assad te redden. Ook onze ploegkapitein Bernard kent wat van strategie: Zijn vertimmerde ploeg slaagde er in om tegen het hoger gekwoteerde Landegem een matchpunt te pakken. Proficiat jongens, we gaan ieder punt dit jaar hard nodig hebben. Aangezien uw reporter niet ter plaatse was, komt het verslag van Bernard en Fabio. Spits uw oren!

In de opening komen Martijn en zijn Landegemse 'vriend' in een scherpe variant (Welke opening?) terecht die beide spelers duidelijk niet kennen. Na wat gepruts komt Martijn in het voordeel maar hij kon de finishing blow niet vinden en de partij verzandde in remise. Maratonman Bert Feys had het aanvankelijk moeilijk met zwart tegen één van de Danckaert broers maar na een afwikkeling in het middenspel kwam Feys beter te staan. Hij vond een gaatje in de solide verdediging en kon na de tijdnoodfase het volle punt pakken. Bord drie, onze Fabio toverde een Benkogambiet op de mat. Na het openingsgeweld heeft de jongste Petralia een winnende stelling. Helaas overziet hij een tussenschaakje, waarbij zwart zijn positie wat kan verbeteren. Wit verliest wat van zijn concentratie en even later gaat ook een pion verloren. Het eindspel wordt aangevangen met elk een toren en gelijke lopers, maar zwart heeft dus een pion meer. Verloren zegt Houdini! Gelukkig kan Fabio Petralia met zijn actieve stukken de tegenstander wat nerveus maken en wint hij de pion terug. Er wordt uiteindelijk remise overeengekomen in een volkomen gelijke stelling.  Bernard had tegen Ronny Bonne een variant voorbereid, die natuurlijk niet op het bord kwam! Yves Surmont had hem nochtans verwittigd! Hij had eens in acht zetten verloren van de Ronny, Yves was die dag wel ziekjes maar zijn we dat niet allemaal als we verliezen? Terug naar de partij: Er ontstond een scherpe opening die in Burny's voordeel uitdraaide: Na de witte rokade volgde een schijnoffer op h2 en Bernard won een pion in een goede stelling. Via een combinatie verdwenen de dames van het bord en won onze Torrewachter een tweede pion op de d-lijn. Punt binnen dacht hij. De Ronny kon echter een toren op de zevende rij planten en dat bracht de nodige zorgen met zich mee. Om mat te vermijden moest een pion teruggegeven worden. De laatste extra pion bleek helaas niet voldoende voor winst. Remise na een zinderende partij.
Pauwel Deblauwe (bord 5) was wat ontgoocheld: Hij speelde een sterke partij maar verknoeide ze in tijdnood. Zijn tegenstander mocht het nadien horen aan de bar, maar toen was het kalf al verdronken... Herman tenslotte, verloor een pion in een onschuldig uitziende Schotse partij, die verzandde in een stelling met dame en twee torens. Ergens in de partij kon hij dame tegen toren winnen maar Herman had het niet opgemerkt.De pion extra was niet genoeg voor zijn rivaal voor winst en ook hier werd het remise. Met het eindresultaat van drie tegen drie hoorde je niemand klagen in Roeselare...

Zaterdag werd de eerste ronde betwist in het kersverse tornooitje 'De Toren van Roeselare'. De geestelijke vader van dit evenement, den Thijs, moest al zijn eerste partij tegen Martijn uitstellen wegens andere verplichtingen. Guido Vancoillie was wel op post en hij zorgde meteen voor een (kleine) stunt door Marc Segaert het volle punt afhandig te maken. Guido had in het eindspel nog een paard, dat hij wellicht onderweg met kwaliteitswinst had veroverd? Volgens de omstaanders had Marc het ergens in het middenspel laten liggen, helaas is het ook bij het schaken zo dat aan de meet de prijzen worden uitgereikt. Guido was de eerste aan de finish en hij rijfde oververdiend het punt binnen. Herman Ottevaere had zijn handen meer dan vol met Dany Vanhamme, die geen fouten maakte in de opening en het middenspel, maar pas in het eindspel plooide. Ben en Peter speelden remise: Peter speelde een belabberde opening, maar Ben profiteerde hier niet van. Toen Peter zijn stelling kon verbeteren met enkele tempozetten, werd in een gelijkwaardige stelling besloten om de puntjes te delen.
Er waren zaterdag ook nog enkele inhaalpartijen in onze vaderlandse competitie: Sander won van Belgacem. Die laatste offerde een pion om het initiatief te krijgen.  Sander kende geen problemen en Belgacem zag zijn pion nooit meer terug. Toen één pion er twee werden viel zijn vlag... In tweede eindigde Tom-Adhemar op remise: Adhemar kon zijn extra pion jammer genoeg niet ten gelde maken. Ook Geert Degezelle moest tevreden zijn met een gelijke eindstand tegen Pieter Menu en daar deed vooral die laatste een prima zaak mee. Marc Van Gysel won tenslotte zonder al te veel moeite van 'jonkie' Vardan, die zich weerde als een duiveltje.

Tot slot nog dit:
*Magnus Carlsen heeft zo juist in Berlijn zijn wereldtitel in Rapid Chess verlengd. Hij eindigde met 11.5/15 een vol punt voor Nepomniachtchi en Dominguez. Hiermee keert de Noor terug op het hoogste schavot na zijn mindere prestatie van de afgelopen maanden.
*Jullie hadden hem nog te goed de winnaar van de Worldcup 2015 in Baku is uiteindelijk Karjakin geworden. Het leek er in eerste instantie op dat Svidler zonder pardon zou winnen. Maar met een 2-0 voorsprong begon hij plots te blunderen en hij bleef maar blunderen, dus ook in de tiebreaks. Als toetje hieronder de derde partij uit de finale. 
*Volgende week staat al de derde ronde van de West-Vlaamse Liga op het programma, het gaat tegenwoordig hard in schaakland...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten