maandag 5 oktober 2015

Kris de Rappe


Kris 'de Rappe' Muylle dartelt als een jonge losgeslagen hinde door de competitie, ook na speeldag vier blijft hij ongeslagen en alleen leider. Francky Deketelaere was nochtans van plan om stokken in de wielen te steken, maar hij kwam schromelijk tekort. Het was misschien positioneel niet allemaal foutloos (volgens Francky en zijn vrienden Houdini en Stockfish) maar dat zal Kris worst wezen. Tactisch werd Francky volledig weggespeeld: Het begon allemaal met een loperoffer, gevolgd door een kwaliteits- en een dameoffer. Kris schudt ze heden ten dage uit zijn mouw alsof het niets is... Het resultaat van dit schaakgeweld was twee verbonden vrijpionnen en bovendien twee extra pionnen in het eindspel. Een hopeloze zaak voor Francky die er zwaar ontgoocheld de brui aan gaf. Sander Lefere had het dan weer wat lastiger om Didier op zijn knieën te krijgen in een eindspel met lopers en pionnen. Uiteindelijk na veel geploeter bleek de dubbelpion van Didier ook die laatste zijn ondergang te worden. Belgacem weerde zich voortreffelijk tegen Jan Feys maar moest uiteindelijk buigen voor de kennis en ervaring van Feys Senior. Peter en Bernard deelden de puntjes na een interessante Caro Kann waarin Peters Damevleugel werd opgerold. Het leverde Bernard geen mat op maar een heel klein pionnetje. In het resterende eindspel waren Peters stukken een stuk actiever en de materiële achterstand werd goedgemaakt. Een leuke partij met een logische remiseuitslag.
In tweede klasse kwam er in de match tussen David en Jos een Colle op het bord. Na wat gemanoeuvreer lukte het Jos om de volle buit binnen te halen. Mario verbaasde opnieuw vriend en vijand door dit keer de maat te nemen van Dany Vanhamme. Het concept was gelijkwaardig aan dat van vorige week, toen hij Marc Van Gysel  in de luren legde: 't Is Mario's pionnenstorm die het hem doet. Tweedeklassers u weze gewaarschuwd! Ook Adhemar had zijn dagje niet: Hij ging verrassend de boot in tegen Piero. Robbert kreeg schaakles van Ivo. Onze jongste kende geen ideale competitiestart, maar hij heeft intussen zowat alle toppers aan zijn tafel gehad, de uitslagen kunnen dus alleen maar beter worden? Ook Salvatore liet zijn jonge rivaal Vardan geen kans om in de partij te komen. Salva terug op titelkoers? Guido Vancoillie liet geen steken vallen en hij kende dan ook weinig moeite met tegenstrever Raf 'vader van' Muylle. Wanneer Philip Maddens op tijd wegraakt van de restauranttafel en op tijd aan de schaaktafel verschijnt is hij onklopbaar. Dit keer was Pieter 'Pat' Menu de pineut van dienst. De langste partij van deze speeldag was die tussen Marc van Gysel en Jan Selschotter. Jan trok uiteindelijk aan het langste eind in een moeilijk pionneneindspel.
Volgende week staat voor de meeste schakers de eerste inhaaldag op het programma. Profiteer ervan! Voor de anderen begint het door Thijs Vermeir in het leven geroepen tornooi,  De Toren van Roeselare aan zijn eerste ronde. Negen 'moedigen' geven elkaar partij in zeven ronden Zwitsers gespreid over eveneens zeven maanden. Het deelnemersveld is een goeie mix van eerste- en tweedeklassers aangevuld met een oude bekende. Dat beloofd!

Tot slot nog onze traditionele afsluiters:
*De Worldcup in Baku loopt nu zoetjesaan op zijn einde. De spannende ontknoping is op het net mee te volgen via :  Worldcup Baku 2015  Spannend is wellicht het minste wat je van het duel tussen Svidler en Karjakin kunt zeggen: Eerst liep Peter Svidler twee-nul uit en met nog één enkel half puntje tekort om de hoofdvogel af te schieten, begon hij plots te blunderen in de volgende twee matchen. Het resultaat was een 2-2 gelijkspel en tiebreaks. Die zijn intussen afgelopen en de winnaar is... Neem zelf maar een kijkje, volgende week meer hierover.
*De tweede ronde van de West-Vlaamse Liga is intussen geschiedenis. Kort de resultaten van onze Torrewachters: Deketelaere Francky-Johan Vandenbussche 1-0, De Meyere Dirk-Ottevaere Herman 1-0, Degrieck Peter-Degezelle Geert 1/2, Herreman Stijn-Vervaeke Nick 0-1 en tenslotte Verbanck Mario-Dharmadi Djaka 1-0.
*Op 17 oktober gaat onze kampioenenviering door in taverne 'De Kleiputten'. Wie er bij wil zijn die zal deze week moeten storten (voor 13/10) en tevens vermelden wat voor heerlijks hij of zij op zijn bord wil. De afwezigen zullen ook dit keer ongelijk hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten