zaterdag 25 juni 2016

Schaken en voetbal


Schaken heeft meer gemeen met voetbal dan we zouden denken: Tactiek, positiespel en pressing zijn ongetwijfeld enkele termen die ons in eerste instantie te binnen schieten. Het wordt nog verwanter met elkaar nu het Nederlands databedrijf Gracenote een computerprogramma heeft ontwikkeld dat voorspelt wie Europees kampioen gaat worden. De toepassing gebruikt hiervoor een wiskundig model dat gebaseerd is op onze ELO-rating. De Hollandse bollebozen verwerkten hiervoor in hun software de volgende factoren:

*De sterkte van de tegenstrever, waarbij alle ooit gespeelde matchen worden meegeteld en recente wedstrijden harder doorwegen.
*Het doelpuntensaldo, waarbij bijvoorbeeld een zuinige zege van een topland tegen een voetbaldwerg ook punten kost.
*Het thuisvoordeel, onmiskenbaar een pluspunt als een team voor eigen volk speelt.
*Het historische gemiddelde van gelijke spelen, m.a.w. in schaaktermen uitgelegd: Als de ELO-scores van de ploegen dicht bij elkaar liggen verhoogt de kans op een gelijkspel.

Om de uiteindelijke Europese kampioen te kennen werd elke match 100 keer gesimuleerd. Vervolgens spuwde de computer allerlei procenten uit en hiermee werd een speeltabel opgesteld van de achtste finale tot en met de eindwedstrijd in Parijs tussen de best presterende voetballanden. U bent ongetwijfeld benieuwd naar het resultaat? Wel u gelooft het nooit... België speelt de finale en dat tegen gastland Frankrijk, maar we gaan uiteindelijk wel de boot in. Of we enige vorm van vertrouwen in dit kansberekeningsprogramma mogen hebben? Dat gaan we weten op zondag 10 juli wanneer de EK-finale in Parijs wordt gespeeld. We mogen echter het vel van de beer niet verkopen vooraleer hij geschoten is: Eerst moeten we goelash maken van Hongarije...
De weg naar de finale van de Belgen volgens Gracenote vind je hier: De weg naar Parijs

Volgende week start ons zomerprogramma. Traditiegetrouw beginnen we met een zomerblitz. Iedereen is welkom, jong, oud, lid of geen lid, kom gerust af naar ons lokaal. We starten omstreeks 14h. Een bijkomende reden om eens te passeren is de achtste manche van het Belgisch kampioenschap beachvolley op het Polenplein voor ons lokaal en dat kan soms héél schoon zijn om naar te kijken (knipoog)...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten