zondag 19 juni 2016

Topschaak in Leuven


Universiteitsstad Leuven vormt momenteel het decor voor de tweede etappe in de 'Grand Chess Tour'. Een schaakevenement bestaande uit vier afzonderlijke tornooien op verschillende locaties op deze aardbol. Parijs mocht de spits afbijten en in een mix van rapid- en blitzpartijen was het de Amerikaan Nakamura die triomfeerde. Dit weekend is het circus neergestreken in ons eigenste Leuven, daarna volgt St. Louis (U.S.A.) en de Engelse hoofdstad Londen sluit dit vierluik af.
In het historische stadhuis werd afgetrapt met een simultaan tussen de wereldtoppers en een kransje van genodigden en getalenteerde schaakkinderen. Iedere topper speelde vijf zetten en werd dan afgelost door een andere grootmeester. Het idee hierachter was dat zo niemand kon vermoeid raken met het oog op de start van het echte 'geschaak' de dag nadien. Nadelig leek dan weer dat er soms stellingen op het bord verschenen, die niet zo simpel leken. Anand die als één der laatsten in de ring stapte, kreeg zo gecentraliseerde koningen op zijn bord. Wellicht wilde zijn voorganger een plaagstootje uitdelen? Al bij al een geslaagd initiatief en een mooie binnenkomer waarbij vooral de amateurschakers zich te pletter amuseerden.
Halfweg het tornooi, na het rapidgedeelte, staat wereldkampioen Carlsen aan de leiding, maar dat ging niet zo vanzelfsprekend. De eerste rapiddag verloor de Noor zelfs twee partijen, waarvan ééntje na zeventien zetten (voor de partij zie verder)! Grootste concurrent voor de eindzege Nakamura deed het mogelijk nog slechter en kende een complete offday met drie nederlagen in zijn eerste drie matchen. Dag één bracht zo een verrassende top drie met Anand, Caruana en So.
Magnus Carlsen moet goed geslapen hebben want op dag twee haalde hij verschroeiend uit: Een kurkdroge 4 op 4 bracht hem terug helemaal bovenaan. Nakamura is nog steeds nergens en kampeert nog altijd in de onderste regionen met een voorlaatste plaats, de tornooizege kan hij nu al op zijn buik schrijven. Na het afsluiten van de rapidpartijen staat Carlsen solo aan de leiding (6/9) gevolgd op een zucht door So (5.5) en Anand (5). Vandaag start het tweede luik van het Leuvense schaakgebeuren met de blitzpartijen. Live kun je alles volgen op de site van de organisatoren ( Grand Chess Tour Leuven ) of via Playchess ( Leuven ).

Tot slot nog dit: Vanaf twee juli gaan we terug van start met onze zomerprogrammatie. Een prima training om uw schaakcapaciteiten op peil te houden gedurende de competitiearme zomer. Volgende week meer hierover...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten