dinsdag 18 oktober 2016

Kampioen zijn blijft plezant


Zoals de traditie dat wil, worden enkele schakers na een jaar van hersenpijniging en acute reuma van uren na elkaar zo goed als bewegingloos op een stoel te zitten, in de bloemetjes gezet voor hun heroïsche inspanningen het afgelopen seizoen. Het kampioenenbal ging zoals steeds door in taverne De Kleiputten te Rumbeke. Misschien was dit voor de laatste keer want enkele snode bouwpromotoren hebben wilde plannen met 'De Kleiputten' en de zeer nabije omgeving. Naar verluidt zou dit een sjieke villawijk moeten worden met een vijftiental (serieuze) koopjes. Een exclusief speelterrein voor enkele welstellende doktors van het nabijgelegen in opbouw zijnde AZ Delta? Kwatongen beweren dat onze clubkampioen nu al aan het sparen is... Wat ons dan weer naadloos bij de prijsuitreiking van zaterdag laatstleden brengt. Kampioen in eerste klasse werd, net als vorig jaar Sander Lefere. In tweede ging Geert Degezelle met de oppergaai lopen en derde had zelfs twee jubilarissen met Filip Verstraete en Robbert Degrave. In de nevencompetities blitz en 'De Toren van Roeselare' was het tweemaal Martijn Maddens die in de prijzen viel. Rest mij dan ook nog één ding en dat is alle winnaars een dikke proficiat toe te wensen!
Wie nog eventjes de sfeer wenst op te snuiven van deze prima verlopen avond, kan via de volgende link nog enkele foto's bewonderen: Kampioenenbal 2016

Met een al of niet grote kater of laten we het lichtjes benevelde toestand noemen, mochten we de zondag na het kampioenenbal richting Brugge trekken voor de tweede speeldag in de interclubleague. Of de voorbije festiviteiten een invloed hadden op de speelsterkte van onze ploegen kun je hieronder lezen.
Eerste bord Martijn Maddens, die momenteel een dipje kent, mocht het opnemen tegen Maxime De Bisscop. Martijn was weer niet in goede doen en zweette aanvankelijk dikke parels, gelukkig vond onze CM bijtijds zijn inspiratie en aanvalslust terug. Maxim kon uiteindelijk pionpromotie niet meer tegenhouden en gaf op. Bertje Feys ons tweede bord was dan al op de terugweg richting heimat. Volgens zijn tegenstander Emiel waren ze in een Slavische opening met g4 beland. Bert speelde onnauwkeurig en moest op een gegeven moment kiezen tussen pionverlies of kwaliteitsverlies. Hij verkoos het kwaliteitsverlies, maar kon niet voorkomen dat Emiel zijn pionnenleger uitdunde en afwikkelde naar winst. Derdebordspeler Michiel kwam in een Siciliaan positioneel minder te staan. Een koningsaanval dreigt hem de das om te doen. Wanneer de Bruggeling eventjes de teugels viert, zet Michiel een valletje op in de stelling. Dat lukt wonderwel en levert hem stukwinst op en meteen ook het volle punt want zijn rivaal geeft ontgoocheld op.  Dat maakt één-twee halfweg en op de rest van de borden leken de Rodenbachjongens beter te staan, maar in tijdnood sloeg de wedstrijdstress ongenadig toe. Bord zes, Bernardinho stond op een gegeven ogenblik twee pionnen in het voordeel, maar hij kon zijn surplus niet omzetten in winst en eerlijk gezegd ik zag het ook niet. Het was zo'n type van stelling waarbij degene die iets durft te riskeren het deksel op de neus krijgt en daarom werd hier wijselijk remise overeengekomen. Ook aan tafel vier eindigde de partij tussen Fabio en Rens op een puntendeling. Na een puik gespeelde opening (en middenspel) van Fabs kwamen beiden in een eindspel terecht waarin 'onze jongen' door zijn betere pionstructuur winst binnen handbereik leek te hebben. Fabio speelde het eindspel nogal slordig en kwam één luttel tempo tekort om het punt te verzilveren. Jammer maar helaas. Alle druk kwam nu, op de gelukkig brede schouders van Didier te liggen. In een Siciliaan tegen de Zuid-Afrikaan Biwi kreeg hij een koningsaanval over zich heen. Didier herstelde het evenwicht in het middenspel en won zelfs een pion. In tijdnood echter liep het alsnog mis na pionverlies en een beslissende paardvork, waarbij Didiers dame in het mandje verdween. Dat brengt de eindstand op 3-3, zeker niet slecht maar toch een gemiste kans...

De tweede ploeg mocht het opnemen tegen het zesde team van de West-Vlaamse hoofdstad. Dat bleek een allegaartje van taaie en minder taaie jeugdspelers te zijn. Een kort overzichtje van de schermutselingen beginnende met bord vier. Ondergetekende nam het op tegen Roose Hoara een sympathiek Oostends meisje uitkomende voor Brugge. Na zes zetten had ik al een pion te pakken en het ging van kwaad naar erger voor Hoara, die met een bepaald spelstramien in haar hoofd zat, maar dat bleek helaas niet het juiste. Enkele lichte stukken gingen verloren en toen ze na een halfuurtje ook haar dame dreigde te verliezen gaf Hoara op. Intussen was ook Herman in een beslissende spelfase beland. Ook hier leek het een strijd tussen David en Goliath. Nestor Herman had al vroeg een loper extra in een Siciliaan. Hij wikkelde rustig verder af naar winst en een tweede stukwinst voltrekt het vonnis. Twee-nul na nog geen uurtje! Bord één (Pauwel) en twee (Geert) hadden echter heel wat meer moeite met de jeugdige tegenstand. Geert Degezelle kwam in de openingsfase een volledige toren voor dankzij zijn gefianchetteerde loper. Een serieuze tegenvaller voor zijn tegenstander, die het na deze misstap probeerde goed te maken door nu wel met goed schaak op het bord te komen. Geert moest voortdurend op zijn qui vive zijn en haalde het tenslotte. Ons topbord, de op rust zijnde NMBS'er Pauwel moest keihard werken voor de zege tegen het Brugs jeugdtalent Pieterjan Van Daele. Pas na dertig zetten kon Pauwel een klein foutje omzetten naar winst met behulp van zijn loperpaar.
Finaal wezen de bordjes 0-4 aan! De volgende ronde mogen we op bezoek bij leider Estaimpuis 2. Dat wordt wellicht andere koek?

Als toetje nog de uitslagen van de inhaaldag in de Roeselaarse clubcompetitie en de eerste speeldag in de nevencompetitie 'De Toren van Roeselare':

1ste Klasse:  Francky-Geert 1-0, Pauwel-Didier 0-1.
2de Klasse A:  Tom-Atef 1-0, Eric Claessens-Robbert 1-0.
2de Klasse B:  Jorit-Salvatore 1-0, Dany-Jozef De Meye  0-1.
Toren van Roeselare:  Mario-Jan Feys 0-1, Herman-Michiel 0-1, Martijn-Sander 0-1 (!).

Volgende week dendert de competitietrein in alle hevigheid verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten