woensdag 26 oktober 2016

Speeldag 5


Zaterdag laatstleden traden de (meeste) Roeselaarse gladiatoren voor de vijfde keer deze competitie in het strijdperk. In eerste werden zelfs vijf partijen afgewerkt en dat is niet elke week het geval. Ik probeer een kort verslagje te destilleren uit wat in mijn hersenpan is blijven hangen.
Pauwel zag het lange tijd goed zitten tegen leider Francis en met op een bepaald ogenblik twee extra pionnen in zijn voordeel kunnen we zijn euforie best begrijpen. Helaas pindakaas liep het alsnog mis in het eindspel en kon Pauwel een verdieping lager aan zijn 'bakjes' beginnen. Ben De Cat mocht kampen tegen Francky Deketelaere, maar van een echte match was er nooit sprake. Francky werd vakkundig mat gezet in 20 (!) zetten en dan nog in zijn eigen openingstheorie. Het levert hem een stek in de kelder van het klassement op, geen plaats waar je onze Houdini zou verwachten. Jan Selschotter, ook niet onbekend met deze regionen, behaalde zijn eerste halfje en dat tegen Herman Ottevaere. Het ging hier voortdurend gelijk op en het eindspel met lopers en paarden zag er dan ook nogal remiseachtig uit. Kris had weer aan de 'fitessepillen' gezeten. Louis kreeg de tijd niet om in de wedstrijd te komen: Een vroege infiltratie met de toren op de zevende rij, zorgde voor een vervelende penning op de dame van Louis en een leuke combinatie leverde vervolgens Muylle Junior een stuk op. Bernard zweette dikke parels tegen Guido, die geen onopgemerkt debuut maakt in eerste. Het zag er leuk uit met een koning 'op wandel'. Toen er enkele stukken geruild werden, verdween de grootste druk uit de partij en had Bernard de beste papieren om af te wikkelen naar winst en dat deed hij dan ook...

In tweede was Tom baas over Pieter door een eindspel met enkel pionnen naar zijn hand te zetten. Eerstgenoemde had wel onderweg twee soldaatjes van zijn rivaal te grazen genomen. Nieuwkomer Frederique behaalde zijn eerste zege en dat tegen boezemvriend David. Of ze nu nog vrienden zijn was bij het ter perse gaan niet geweten... Salvatore was zielsgelukkig met zijn remise tegen de taaie Jozef de Meye en Marc Van Gysel kende een makkelijke namiddag tegen Mario, die onderweg een stuk had geblunderd.
Tenslotte was er nog de wedstrijd tussen jong en oud zijnde Jorit en Philippe. Onze ouderdomsdeken bood felle weerstand, maar de jeugd ging met de volle buit huiswaarts.

In een inhaalpartij van onze nevencompetitie 'De Toren van Roeselare' beet Thijs Vermeir in het zand tegen 'oudgediende' Bart Blondeel.

Als toetje nog enkele korte berichten die deze week op de redactie zijn beland:
*De speeldata van Wijk aan Zee 2017 zijn bekend. Het kruim van de schaakwereld geeft elkaar partij van 13 januari tot en met 29 januari. Ook dit jaar zijn er twee hoofdgroepen, namelijk 'the masters' en 'the challengers'.
De deelnemers van de eerste groep worden vrijdag bekend gemaakt. Groep twee kent zijn samenstelling pas in december. Ook dit jaar gaat de ganse bende 2 speeldagen op tour in Nederland. Dit keer staan Haarlem en Rotterdam op het menu. In Haarlem wordt geschaakt in concertgebouw Philharmonie en Rotterdam stelt het Feyenoordstadion ter beschikking! Alle info vind je via deze link: Wijk aan Zee .
*Op 11 november verdedigt wereldkampioen Magnus Carlsen zijn titel tegen uitdager Sergey Karjakin en dat in New York, de stad die volgens Frank Sinatra nooit slaapt. New York, dat is Amerika en er worden dus veel toeters en bellen beloofd bij de verslaggeving rond dit gebeuren. Er worden zelfs virtual reality en panorama's uit de speelzaal van 360° aangeboden! We zijn natuurlijk reuze benieuwd, maar ook een beetje ontgoocheld, want 't zal niet allemaal voor niets zijn. Alles is te volgen via deze link: WK 2016 .
*Op 26 november 2016 is het weer zover, dan gaat de kwis der kwissen opnieuw door! Dat is natuurlijk die van de schaakclub van Kortemark. Voor de geïnteresseerden en liefhebbers van een leuk avondje uit, wordt het stilletjes aan tijd om zich in te schrijven. Er zijn nog enkele plekjes vrij. Waar wacht u nog op? De flyer vind je hier: Quiz 2016 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten