woensdag 23 november 2016

Karjakin neemt de leiding in het WK !



Het wereldkampioenschap schaken tussen Carlsen en Karjakin heeft een wel zeer verrassende wending genomen. In de achtste partij nam wereldkampioen Carlsen meer risico's dan nodig en hij kreeg uiteindelijk het deksel op de neus. De verslaggeving van de partijen laat ik deze keer wegens tijdsgebrek aan een echte Candidate Master over, namelijk
CM Martijn Maddens. Zijn deskundige uitleg begint met de tot nu toe enige wedstrijd die geen remise werd, namelijk de achtste ontmoeting tussen beide rivalen.

In partij acht had Magnus wit en hij had het wel een beetje gehad met al die remises... Hierdoor speelde hij de hele dag wat (over)agressief. Hij koos voor d4 gevolgd door een
Colle-Zukertort systeem, wat ook hier in Roeselare zeer populair is (Dit wordt o.a. gespeeld door Fabio en Guido). Deze opening zorgt niet direct voor een winnend openingsvoordeel maar er blijven heel veel stukken op het bord staan, wat dan weer leidt tot zeer ingewikkelde stellingen. Karjakin wist echter precies wat te doen tegen deze opening en Magnus speelde zijn stukken ogenschijnlijk doelloos heen en weer... Zo kreeg Karjakin wat kansen om het initiatief te grijpen. Hij liet deze echter liggen en greep terug naar zijn beproefde recept van stukken ruilen. Dit zette kwaad bloed bij Magnus en hij begon in tijdnood pionnen te offeren. Dit leidde tot een zeer ingewikkelde stelling waarbij niemand echt wist wat er aan de hand was en wit zeker niet beter stond. De eerste objectieve winstkans op zet 37.Da4 liet Karjakin nog schieten waardoor het weer op remise leek uit te draaien. Magnus bleef de onnauwkeurigheden echter opstapelen en vanaf zet 49.Da5 was zijn stelling bijna niet meer te houden. Enkele zetten later kon Sergey Karjakin het eerste volle punt van de match binnenhalen! Magnus Carlsen was furieus en liep weg op de persconferentie wat hem een boete opleverde tussen de 45.000 en de 55.000 euro...

Voor de volledigheid geven we hier ook nog een korte resumé van de drie voorgaande battles, die allemaal op een puntendeling eindigden.

De 4de partij in de match had Karjakin weer wit en hij koos nogmaals voor 1.e4. Carlsen antwoordde met de Ruy Lopez maar liet opnieuw de Berlijnse Verdediging links liggen. Karjakin koos nu voor een zeer bescheiden systeem en Carlsen vermeed de theoretische varianten en verkreeg toch een gelijke stelling. Plots leek het erop dat Karjakin toch nog iets van plan was met Lxh6 maar hij had al snel spijt van zijn aanval en kwam positioneel minder te staan. Magnus Carlsen speelde het daaropvolgende eindspel aanvankelijk zeer goed waardoor hij in een gewonnen stelling kwam, maar net toen hij dacht de buit binnen te halen, ging hij alsnog de mist in waarna het toch nog remise werd.

Tijdens de 5de partij koos Carlsen voor zijn geliefde Giuoco Piano. Karjakin kwam behoorlijk uit de opening maar stond toch nog een tikkeltje minder. Het leek er dus op dat Carlsen weer een hele avond kon proberen zijn tegenstander te testen in een eindspel. Toen gebeurde er echter iets onverwachts, Karjakin speelde een sterk koningsmanoeuvre en Magnus reageerde niet perfect en zijn stelling ging naar de haaien. Natuurlijk verliest onze wereldkampioen niet zomaar en hij kon deze scheve situatie uiteindelijk toch nog rechttrekken.

In partij 6 en 7 had Karjakin telkens wit. Hij koos weer voor een Ruy Lopez in game 6. Magnus antwoordde met de kritieke variant die vrij gemakkelijk tot remise leidde. De 7e partij besloot Karjakin daarom om 1.d4 eens te proberen. Carlsen verraste zijn tegenstander hier door een Chebanenko Slav te spelen. Karjakin kende het kritieke stukoffer 10.a4 gevolgd door 11. Pb5 niet en koos dus maar om stukken te ruilen wat wederom tot een snelle remise leidde.

Als je wil weten of de beste schaker van deze planeet nog kan terugkomen na de opgelopen nederlaag in de achtste partij, dan kan je alles volgen met uitstekend commentaar gegeven door de grootmeesters  Svidler & Gustafsson op de schaaksite Chess 24.
Als je liever op onze siliconen vriend vertrouwt, maar zelf geen supercomputer hebt dan kan je hier terecht: Computeranalyse.
Als je een beetje meer uitleg wilt over de winstpartij van Karjakin door iemand die iets van schaken kent, dan moet je zeker eens kijken naar deze korte samenvatting:
Partij 8 - Carlsen versus Karjakin.

Na deze heel deskundige en uitvoerige uitleg van Martijn, waarvoor dank, nog de uitslagen van de inhaaldag in de Roeselaarse clubcompetitie, de uitslagen van de tweede ronde in de Toren van Roeselare en de derde ronde van de West-Vlaamse Liga: :

1ste Klasse:  Didier-Guido 1-0, Francky-Pauwel 1/2.

2de Klasse A:  Robbert-Renaat 1/2.
2de Klasse B:  Jos-Jorit 0-1, Arthur-Marc VG 0-1, Salvatore-Philip 1-0.

De Toren van Roeselare: Sander-Mario 1-0, Michiel-Martijn 1/2, Thijs-Herman 1-0.

West-Vlaamse Liga: 
Reeks A: Todts Benny-Da Silva Heleno Jorit 1-0, Deketelaere Francky-Lenoir Aurèle 1/2, Cottegnie Francis-Maddens Martijn 0-1.
Reeks B: Degezelle Geert-Demeuter Robert 1/2, Ottevaere Herman-Vancoillie Guido 1/2.
Reeks D: Vanassche Renaat-Verbanck Mario 1-0.

Alle uitslagen van de Liga kun je hier nog eens nalezen: Uitslagen .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten