dinsdag 15 november 2016

Wereldkampioenschap schaak van start te New York


Het is eindelijk zover, het wereldkampioenschap schaak is in New York, heden ten dage ook wel Trumpcity genoemd, van start gegaan in de 'Fulton Market Building' een restaurant gelegen in de stadswijk 'the Bronx'. Hoofdrolspelers zijn de huidige wereldkampioen de Noor Magnus Carlsen en de winnaar van het kandidatentornooi de Rus Sergey Karjakin. Carlsen rekende in de vorige titelstrijd af met de Indiër Vischy Anand en wellicht ook met een oude generatie schakers, die niet opgegroeid waren met de computer. Karjakin won eerder verrassend het kandidatentornooi in maart dit jaar voor Caruana en oud-wereldkampioen Anand. Met Carlsen en Karjakin staan voor het eerst twee generatiegenoten oog in oog met elkaar aan het schaakbord. Het zijn geen aanbidders van Caïssa onze teerbeminde schaakgodin. Beide heren maken zich daarentegen schuldig aan afgoderij en koesteren een diepe bewondering voor een nieuwe reeks idolen luisterend naar de namen Houdini, Stockfisch en andere Kommodo's. Stuk voor stuk bits en bytes uitbrakende schaakengines die met allerlei diep berekende en voor een gewone schaakmens onverstaanbare varianten proberen hun aanbidders aan de wereldtitel te helpen.

Van 11 tot 30 november proberen beide topgrootmeesters elkaar de loef af te steken en het grootste deel van de financiële koek van 1 miljoen euro op hun persoonlijke bankrekening te schrijven. Het zou Amerika niet zijn, moest dit gebeuren niet groots opgevat zijn en met de nodige show verslagen worden. Voor het eerst in de geschiedenis van een sportgebeurtenis past men de techniek toe van '360 graden virtual reality'. Helaas is al dat lekkers niet gratis. Hoofdorganisator Agon vraagt minimum 15 dollar voor 'live' gestreamde beelden van het evenement. Echte liefhebbers zitten al voor hun scherm, de anderen wachten wellicht tot chessbase zijn dagelijkse verslaggeving update?
Moeten we veel van dit wereldkampioenschap verwachten? Het is natuurlijk geen Fischer-Spassky te midden van een Koude Oorlog, waarbij miljoenen schaakliefhebbers en ook sportliefhebbers onbekend met het spelletje, aan de buis gekluisterd waren. Er zijn echter wel gelijkenissen: De liefde tussen Rusland en de Verenigde Staten is ook nu niet passioneel te noemen en beide schaakspelers hebben wel een bijzonder idool. Zo is Karjakin een vurig voorstander van de Russische president Poetin en kijkt Carlsen op naar, jawel Donald Trump! Misschien komt 'den Donald' wel eens langs, 'zijne onvoorspelbaarheid' is tot alles in staat.

De tussenstand in het wereldkampioenschap na drie partijen is 1,5-1,5. De bordjes hangen dus mooi in evenwicht, wat niet betekent dat het oersaai was tot nu toe, maar er mag wel wat meer vuurwerk komen. In de eerste partij opende Carlsen met d4 en kwam er een Trompowsky op het bord. Carlsen deed zijn best om er wat van te maken, door voortdurend te zorgen dat er op zijn Engels gezegd wat 'imbalances' in de stelling voorkwamen. Karjakin keepte echter door vroeg stukken te ruilen en zo de spanning uit de partij te halen. Het zo ontstane eindspel was potremise.
De tweede partij was een eerder saaie Ruy Lopez, waarbij Carlsen dit keer met zwart, een eerder klassieke opstelling probeerde in plaats van de Berlijnse (remise) Verdediging. Het werd een zoutloze partij die op een gelijkspel eindigde.
De derde match was de meest interessante: De Berlijnse Verdediging kwam op het bord. Karjakin speelde het echter niet zo accuraat en kwam in moeilijkheden halfweg door enkele zwakke pionnen en zijn overschatte tegenaanval. Hij overleefde omdat Carlsen de beste zetten niet speelde. Naar het einde toe liep het weer bijna mis voor de Rus, maar ook nu zag de huidige wereldkampioen de winnende zet niet. Zijn gespeelde zet leidde naar een theoretische remise na maar liefst 7 uur schaak.
Dat doet ons het beste verhopen voor de rest van het tornooi. Kapitaalkrachtigen kunnen alles live hier volgen: WK Schaken 2016 Live . De anderen kunnen terecht op Chessbase. Alvast veel schaakplezier!

Als toetje nog de uitslagen van de Roeselaarse clubcompetitie:

1ste Klasse:  Francis-Herman 1-0, Geert-Louis 0-1, Didier-Kris 1-0 (!), Francky-Jan 1-0,
Pauwel-Guido 1-0, Ben-Bernard 0-1 (!).
2de Klasse A:  Renaat-Adhemar 1-0, Frederique-Belgacem 0-1, Pieter-Atef 1-0, Robbert-David 1-0, René-Tom 0-1.
2de Klasse B:  Jorit-Stijn 1-0, Jozef-Mario 1-0, Erik-Arthur 1-0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten