dinsdag 12 december 2017

Caruana wint Londen Classic


De Italo-Amerikaan Fabiano Caruana heeft in Londen de negende editie van de Londen Classic gewonnen. Hij zorgde zelf voor heel wat suspens door een op het eerste zicht makkelijke tornooizege (Fabiano stond na zes van de negen te spelen ronden aan de leiding met een vol punt voor op het peloton), die zege toch nog (bijna) uit zijn handen te laten glippen. Gelukkig voor deze sympathieke schaakmens waren de schaakgoden hem wel heel gunstig gezind: Medestrijder voor de tornooiwinst Nepomniatchi werd in de laatste ronde bijgebeend en in een spannende tiebreak haalde Caruana alsnog de tornooiwinst binnen. Het zilver was voor Nepomniatchi, die hoge ogen gooide door te zegevieren van wereldkampioen Magnus Carlsen. Eerlijkheidshalve moeten we er wel bij vermelden dat Magnus serieus had meegeholpen om zijn eigen aanvankelijk goede stelling naar de vaantjes te helpen. Oordeel vooral zelf door de partij (onderaan) na te spelen... De onfortuinlijke Carlsen eindigde nog net op het podium, maar dat zal hem ongetwijfeld worst wezen? In Londen werd hij immers bekroond als eindwinnaar van de Grand Chess Tour 2017. Een reeks van toptornooien beginnende in Parijs, om te vervolgen met Leuven, Sinquefield, Saint-Louis om tenslotte te eindigen in de Engelse hoofdstad Londen. Dat 'geschaak' leverde hem het niet onaardige sommetje van 245.417 Amerikaanse dollars op (zo'n 209.067 euro). Pa en ma zullen hem graag zien (thuis) komen...

De Torrewachters van de Roeselaarse schaakclub spelen niet om harde valuta, maar voor de eer en hun 'natje' achteraf. Een overzichtje van de zaterdag gespeelde matchen:
Bernard Logie en Didier Dalschaert waren de hoofdrolspelers in de kortste partij van de namiddag. Een hypersnelle Siciliaan waarin al even rap tot remise werd besloten. Ook Peter Degrieck en Kris Muylle lieten er geen gras over groeien. In een 'Pirciaans' gevecht kwam Kris al snel een pion voor, Peter kreeg wel het initiatief en toen hij zijn pion terug kon winnen, bracht hij onnodig zijn koning in veiligheid. Na enkele stukwissels leek ook hier de partij op remise uit te draaien, maar Peter liep nogal onnozel in een penning en kon zijn dame en de partij opgeven. Door de onverwachte puntenwinst van Guido tegen kampioen Ben is ondergetekende nu alleen-eigenaar van de rode lantaren. Applaus voor mezelf! Guido Vancoillie hield dus Ben De Cat op remise nadat die laatste een kwaliteit had verloren na een schaakje. Volgens Ben was het zelfs technisch gewonnen voor Guido, maar die was al lang tevreden met zijn half puntje en hij stelde zelf remise voor, waar Ben niet over twijfelde. Jorit Da Silva Heleno had zich goed voorbereid voor zijn duel met Jan Selschotter. In een Tarrasch werd een zijvariantje op het bord gebracht, waar Jan duidelijk geen kaas van had gegeten. Zijn geïsoleerde d-pion verdween in het bakje en de rest was volgens Jorit techniek!
In tweede was het kalm op de schaakvelden: Slechts drie (einde seizoens- ?) partijen werden betwist. Zo werd het remise tussen Salvatore Petralia en John Destreel na een intens gevecht waar Salvatore een stuk had gewonnen voor twee pionnen. De puntjes werden eveneens gedeeld in de match tussen Adhemar Devolder en Eric Wydaeghe. Hoe weet ik niet, want de heren waren plots verdwenen in de Roeselaarse nacht. Dany Van Hamme gaf dan weer schaakles aan Frederique Lievens met zijn Zwarte Leeuw. Een duivels beest wat hem na een schaakje in de opening de loper van Frederique opleverde. De rest was kinderspel...

Volgende week staat een nieuwe ronde van De Toren van Roeselare gepland en is het inhalen geblazen voor de competitiespelers. Vooral de eersteklassers hebben nog wat 'werk' voor de boeg. Profiteer hier a.u.b. van! In tweede is de grootste strijd gestreden en is bekend wie na Nieuwjaar zijn verblijf in de tweede klasse zal verlengen en wie voor de titel gaat spelen in derde. Aan allen (zoals steeds) veel succes!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten