dinsdag 19 december 2017

Wijk aan Zee 2018


Schaakjaar 2017 is zo goed als voorbij. Wie nog al schakend wat wil uitbollen die kan tussen Kerst en Nieuw deelnemen aan het tornooi van Bethune. Op deze Noord-Franse locatie wordt van 26 tot en met 30 december voor de 38ste keer een open tornooi georganiseerd. Veel West-Vlamingen vinden hun weg naar dit pittoreske stadje op een boogscheut van Rijsel. Als hiermee uw interesse gewekt is dan kunt u hier alle info terugvinden.
2018 wordt dan weer, zoals altijd, spetterend geopend met het Tata Steel Chess-tornooi. Dit jaar hebben onze Noorderburen iets te vieren: Het is namelijk voor de tachtigste keer dat het tornooi doorgaat! Wat in 1938 begon als een regionaal tornooi op de terreinen van Hoogovens (nu Tata Steel) in Wijk aan Zee evolueerde al snel naar een schaakgebeuren van internationale allure.  Ook dit jaar wordt dezelfde formule behouden: 28 grootmeesters ingedeeld in twee groepen van 14 spelers geven elkaar partij van 12 januari tot en met 28 januari. De meeste wedstrijden worden betwist in het kuststadje Wijk aan Zee. Om het schaken wat te promoten gaat het ganse circus ook op tournee. Gaststeden dit jaar zijn Hilversum en Groningen. Het deelnemersveld is ook dit jaar weer om van te smullen. Zo treffen we onder de deelnemers in de A-Groep (Masters) de volgende spelers aan: Titelverdediger Wesley So, wereldkampioen Magnus Carlsen, de winnaar van de Londen Classic Fabiano Caruana, regerend Europees kampioen Maxim Matlakov, de nummer drie van de wereld Shakgriyar Mamedyarov, achtvoudig Russisch kampioen Peter Svidler, de beste vrouwelijke grootmeester(es) Hou Yifan en oud-wereldkampioen Viswanathan Anand om er enkele te noemen. Moet er nog zand zijn? Ook in de B-Groep (Challengers) zit er schoon volk met de grootmeesteressen Harika Dronavalli en Olga Girya, de kersverse Noorse jeugdwereldkampioen Aryan Tari en traditioneel enkele Nederlanders met oudgediende Erwin l'Ami en het jong geweld dat dit jaar vertegenwoordigd wordt door Benjamin Bok en de broertjes Van Foreest (Jorden & Lucas). Al dit lekkers kun je op de voet volgen via de officiële site van het tornooi: Tata Steel Chess 2018.

Uw wekelijkse overzichtje van de activiteiten op de Roeselaarse (schaak)velden:
Het was inhaaldag in eerste en natuurlijk ook in tweede klasse. Zo bracht Pauwel Deblauwe terug spanning in het clubkampioenschap door te winnen van Ben De Cat! In de opening had Pauwelke een pion gesnoept, maar enkele zetten later waren de bordjes alweer in evenwicht. Het eindspel was heel interessant maar van het eerder complexe type: Elk als ik het goed heb een viertal pionnen en een toren en het loperpaar voor Ben en een paardengespan voor zijn rivaal. Ben wou per se winnen, maar onze jonge Deerlijkse belofte jaagde de vijandelijke koning op met zijn paarden en toren en Ben koos de verkeerde vluchtweg: Hij dook het veld in met zijn koning en liet zo eeuwig schaak liggen op de laatste rij. Enkele zetten later won Pauwel een zuiver stuk: Delcatto kon niet terugslaan want er kwam een dodelijke vork op toren en koning. Knappe zege van Mister Blue! Eerste achtervolger Kris Muylle profiteerde maximaal door Jan Selschotter tegen het canvas te meppen. Jan Selschotter was enkele pionnen in het nadeel gekomen en kon weinig beginnen in het eindspel tegen de centrale opmars van drie losgeslagen pionnen. Louis Vandecasteele en Francky Deketelaere hielden het op remise na een partij waarin Louis het initiatief en de betere kansen had, maar het vergat af te maken. Tenslotte was er nog de battle tussen de twee 'dikke' vrienden Peter Degrieck en Didier Dalschaert. Ondergetekende kwam goed uit de opening, had initiatief en de meeste ruimte. Didier zweette dikke parels en toen Peter wat meehielp door enkele stukken af te ruilen kwam de Heulenaar terug in de match. Na een minicombinatie ging een stuk van Peter verloren en eventjes later was het uit. Nog een nul op mijn rapport, waarmee ik wellicht de 'regelmatigste' speler in eerste ben geworden?
In tweede was er één inhaalpartij: Philip Maddens moest winnen van Belgacem Hajaji om nog kans te maken op een verlengd verblijf in tweede. Het ging al gauw mis wanneer enkele soldaatjes in de doos verdwenen. Toch bleef het lang spannend door enkele wederzijdse matdreigingen. Uiteindelijk haalde de ervaring van Belgacem het.

Ook de jongens van De Toren van Roeselare waren zaterdag paraat. In de derde ronde gooide Robbert Degrave grote ogen door te winnen van Guido Vancoillie. Laatstgenoemde was nochtans schitterend uit de opening gekomen, maar de machine stokte en de chauffeur speelde iets te behoudend. Robbert manoeuvreerde zijn stukken naar betere posities en kon onderweg een pion slaan. In een toreneindspel met pionnen liet Guido op een bepaald ogenblik de remise liggen en won Robbert de pionrace en zijn eerste punt in De Toren. Nestor Herman Ottevaere had naar eigen zeggen een passieve stelling met een slechte loper. Tegenstander Jan Feys plaatste daar een frivool huppelend paard tegenover en dat was voldoende voor winst. Thijs Vermeir onderging de wet van de sterkste in zijn partij met Michiel Bleys. In de opening verloor hij een paard weliswaar voor twee pionnen, maar onze FGM weet wat hij doet. Michiel leidde de dans en een paardvork op beide torens werd Thijs  uiteindelijk fataal. Boezemvriend Martijn Maddens had zijn handen meer dan vol met Brian Wollaert. In deze Hollandse partij gebeurde er de eerste 20 twintig zetten relatief weinig. De theorie werd door beide spelers nogal 'vrij' toegepast zodat een nogal onorthodoxe stelling ontstond en daardoor bleef het vreemd genoeg lange tijd gelijk opgaan, tot Martijn diep in de finale een paard offerde en zijn dame met fatale gevolgen Brians stelling infiltreerde.
De verliezers van deze namiddag krijgen volgende week met de vierde ronde van De Toren van Roeselare een nieuwe kans om zich te bewijzen...

Rest mij nog één ding en dat is iedereen namens het ganse bestuur van De Torrewachters een Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. De eerstvolgende afspraak wordt 6 januari voor onze Nieuwjaarsblitz met een mini-Nieuwjaarsreceptie...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten