dinsdag 10 april 2018

Caruana wint nu ook de Grenke Classic


Fabiano Luigi Caruana, de vijfentwintigjarige Italo-Amerikaan heeft na zijn winst in het kandidatentornooi nu ook de Grenke Chess Classic gewonnen. Caruana was na Berlijn blijven 'plakken' in Duitsland, waar hij deelnam aan de Grenke. Weinigen gaven hem kans op de tornooizege na het mentaal zware kandidatentornooi. Caruana bewees dat hij in bloedvorm zit door in de Grenke te zegevieren over Naiditsch, Vitiugov en Vachier-Lagrave en Carlsen op remise te houden. Hij eindigt zo bovenaan met 6,5 uit 9 voor Carlsen (5,5) en Vachier-Lagrave (5). Wereldkampioen Magnus Carlsen zou het wel eens heel lastig kunnen hebben wanneer hij zijn titel moet verdedigen in het najaar tegen toch wel de revelatie van het schaakvoorjaar. Een andere speler die zich liet opmerken op dit tornooi, zult u waarschijnlijk niet kennen. De Duitser Vincent Keymer (2403 ELO) verpletterde de tegenstand in de A-Groep van het open tornooi, waar een 300-tal spelers, waaronder 50(!) grootmeesters aan deelnamen. Hij eindigde met maar liefst 8 uit 9 voor Korobov, Gordievsky en Shirov (7,5). Een opmerkelijk resultaat vooral als je weet dat Keymer amper 13 jaar oud is! Niemand minder dan Kasparov voorspelde hem drie jaar geleden al een grote toekomst. Onze Germaanse vrienden dromen nu al over hun eigen (Duitse) Carlsen. Eentje dus om in de gaten te houden... Wie enkele partijen wil naspelen van dit toptalent die vindt ongetwijfeld zijn gading op Chessbase of via de officiële site van het tornooi.

Bij de Torrewachters is de competitie in een beslissende fase aanbeland. De officiële speelkalender is afgewerkt, maar er moeten nog heel wat matchen ingehaald worden. Torrewachters zijn drukbezette schaakwezens? Wie denkt dat er heel wat salonremises werden gespeeld, had het bij het verkeerde eind. Op veel borden was het oorlog en vele veldslagen kenden een eerder onverwachte winnaar. Een kort overzichtje is hier dus op zijn plaats:

In eerste wordt meer en meer duidelijk dat kampioen Ben De Cat zichzelf wel eens zou kunnen opvolgen. Hij moest zaterdag wel hard aan de bak tegen Guido Vancoillie. Guido had weer eens een driedubbele verdedigingsgordel gemetst rond zijn koning, waarbij de Atlantikwal en de Chinese Muur verbleekten en gedegradeerd werden tot een nietszeggend hoopje bakstenen. Ben stond positioneel stukken beter, maar moest steentje voor steentje van de Guido-aanse Muur slopen vooraleer hij het punt kon binnenhalen. Concurrent Kris Muylle had weer eens last van titelstress. Achter het bord zat een onherkenbare Kris, die zijn ontwikkeling verwaarloosde en van het kastje naar de muur werd gespeeld door Pauwel Deblauwe. Toen die laatste een stuk won gaf Kris ontgoocheld op. Vuurwerk was er tussen Didier Dalschaert en Bernard Logie. Didier offerde al vroeg een stuk, alleen had hij zich dit keer misrekend. Een tussenzetje van Bernard zorgde ervoor dat het offer van zijn rivaal slechts één pion opleverde. De strijd ging verder en kende een grote intensiteit, uiteindelijk was het Bernard die aan het langste eind trok. Onderaan het klassement behaalde rode lantaren Peter Degrieck zijn allereerste zege van het seizoen na een vreemde partij tegen Jan Selschotter. Jan trok van meet af aan in de aanval, Peter kon alles verdedigen en kwam ongeschonden uit de opening. Toen Jan een stuk dreigde te winnen counterde Peter met een aanval op diens dame en hij kon opgeven...
Ook in tweede blijft het nagelbijten voor de titelkandidaten. Jozef Reynaert nam de gevaarlijk klip geheten John Destreel niet zonder enige moeite. John opende zoals gewoonlijk met b3 en zette zijn rivaal onder druk. Jos kon de vermetele aanval neerslaan en nam over, maar moest in tijdnood in remise berusten. Als Jozef Reynaert zijn laatste match wint van Salvatore Petralia is hij de nieuwe kampioen in tweede. Salvatore zal alvast gebeten zijn op de zege, want zaterdag ging hij roemloos ten onder tegen Marc Van Gysel. Na een gelijk opgaande opening verloor Salvatore 2 pionnen in het middenspel, hij won er ééntje terug in de finale, maar liet zich dan verrassen door ondekbaar mat. Dany Van Hamme behaalde een vlotte winst tegen een defensief spelende Pieter Menu. Toen eerstgenoemde eenmaal de bres in de verdediging had geslagen, ging het snel naar winst. Stijn Herreman kwam op pionwinst in de opening, maar moest in het eindspel toch zijn meerdere erkennen in Adhemar Devolder.
In derde kwamen vier gladiatoren in de schaakarena. Twee daarvan waren snel klaar en zij luisterden naar de namen René Depypere en Mario Verbanck. Mario overklaste zijn tegenstander in de opening en won een pion of was het René die in een gulle bui was? Dat was hij zeker toen hij even later zijn dame wegblunderde en opgaf. Intussen zat Filip Verstraete reikhalzend uit te kijken naar Renaat Vanassche. Toen die eindelijk het lokaal binnen strompelde werd de vrede snel gesloten. Filip had dorst gekregen van het lange wachten en Renaat, wel die had nadorst...
Er was ook nog een inhaalpartij voor De Toren van Roeselare. In deze match kreeg Thijs Vermeir schaakles: Hij verloor een pion in de openingsfase van de partij en gaf op nadat Brian Wollaert via een dubbele dame-aanval met schaak, met zijn toren was gaan lopen.

Tot slot nog enkele korte mededelingen van het schaakfront:
*Zondag aanstaande staat de laatste ronde van de West-Vlaamse Liga geprogrammeerd. Enkele Torrewachters doen nog mee voor de hoofdprijzen. Zo kan Michiel Bleys nog kampioen van West-Vlaanderen worden en doet ondergetekende nog mee voor het eremetaal in de C-reeks. Uitslagen en de tussenstand kun je hier terug vinden.
*Op 1 april en dat is geen grap werd een verse lading ELO's op ons losgelaten. Uzelf en vele anderen vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten