maandag 2 april 2018

Zalig Pasen



Er valt weinig schaaknieuws te rapen onder de zon. Of het zou een relatief nieuw (2013) supertornooi moeten zijn, namelijk de Grenke Chess Classic welke afwisselend wordt gespeeld in de Duitse steden Karlsruhe en Baden Baden. Er is het open tornooi waar de gewone huis- tuin- en keukenschaker aangevuld met enkele grootmeesters zijn beste beentje kan voorzetten en er is een gesloten tornooi met enkele uitgenodigde (top)grootmeesters. Schaakevenementen die wel meer op de kalender voorkomen, maar de Grenke Chess Classic is toch wel interessant want wereldkampioen Carlsen en zijn toekomstige uitdager Caruana spelen mee. Het toeval wil dat beide spelers elkaar in de eerste ronde mochten bekampen. Het werd een behoorlijke pot schaak die op remise eindigde. Andere klinkende namen op de affiche zijn o.a. Aronian, Anand, Vachier-Lagrave en Hou. Ook hier kun je de partijen live volgen ofwel via het vertrouwde Chessbase ofwel via de officiële site.

De Torrewachtercompetitie is zijn laatste rondes ingegaan en stilaan moeten de titelkandidaten kleur bekennen. In eerste leek Kris Muylle de gedoodverfde favoriet, maar zijn motor sputtert nogal de laatste tijd. Ben De Cat, de titelverdediger profiteerde van de mindere vorm van zijn aartsrivaal en sloop de afgelopen weken naar de eerste plaats in de tussenstand. Theoretisch is nog alles mogelijk, maar Kris gaat een nagenoeg perfect parcours moeten afleggen om Ben nog bij te benen. Of is er nog een derde hond aanwezig in dit schaakspel? Francky Deketelaere die het dit jaar meer dan uitstekend doet in Roeselare is maar een half puntje verwijderd van Kris en dus zal ook hij nog ferm uit zijn pijp mogen komen om kans te maken op de titel...
Ook in tweede kan de kampioen nog niet vieren. Hier eveneens twee superfavorieten, de genaamden Belgacem Hajaji en Jozef Reynaert. Ook hier nog een derde hond in het kegelspel met Marc Van Gysel, die nog een waterkansje heeft maar nagenoeg al zijn matchen gaat moeten winnen en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Zelfs de derdeklassers houden het spannend met drie spelers op één luttel puntje van elkaar verwijderd: Renaat Vanassche, Marc Terryn en Filip Verstraete.
Wat is het toch fijn om lid van die Roeselaarse club De Torrewachters te zijn...

Als afsluiter nog de uitslagen uit onze Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Louis-Kris 1-0, Bernard-Guido 1-0, Ben-Herman 1/2, Jorit-Didier 0-1.
2de Klasse:  Salvatore-Dany 0-1, Pieter-John 1-0.
3de Klasse:  Diederik-Eric 0-1.
Toren van Roeselare: Martijn-Robbert 1-0, Jan-Michiel 0-1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten