maandag 16 juli 2018

Geen weer om er een schaker door te jagen?


Buiten is het verschroeiend heet, mijn schaakbord is in in brand gevlogen en de inkt uit mijn vulpen is opgedroogd, mijn al weinige inspiratie krijg ik zo niet op dit vooralsnog lege blad gekrabbeld. Nu de voetbalstorm eindelijk is gaan liggen, mag er straks een afkoelende waterstorm het droge land teisteren en die verzengende hitte wegspoelen. Ik krijg oprecht medelijden met mijn schaakbroeders die op dit eigenste ogenblik hun hersens pijnigend op een schaaktornooi ook nog moeten afrekenen met een keel zo droog als kurk.
De Eastman Open in Gent is zo een tornooitje waar het nu wellicht bakken en braden is? Na vijf ronden is er nog ééntje die de warmte en zijn tegenstanders kan trotseren. Hij is van Amerikaanse afkomst en luistert naar de naam Moradiabadi. Deze schaker wordt op de hielen gezeten door de Rus Epishin (4,5) en de Oekraïner/Belg Malahatko (4) (Rechtzetting: Mijn zeer geëerd lezerspubliek in de persoon van Martijn Maddens merkte terecht op dat Malahatko al enkele jaren genaturaliseerd is en de Belgische nationaliteit bezit. Bij deze is dit rechtgezet.). Waar zijn die (echte) Belgen gebleven? Wel er staan er enkele net buiten de top drie: Docx, Sarrau en Michiels. De top tien wordt afgesloten door iemand met Torrewachterbloed in zijn aderen, namelijk Helmut Froeyman (4). Een vluchtige blik op de voorlopige stand toont ons dat ook Martijn Maddens (3) en Brian Wollaert (2) van de partij zijn. Nog een paar dagen zweten en de 41ste Eastman kan ook naar de geschiedenisboekjes.

Terwijl ze in Gent nog volop bezig zijn, zijn ze in het Zuid-Franse Condom al klaar met hun tornooi. Op de Wikipediapagina valt te lezen dat de naam van het stadje niets te maken heeft met condooms, de grapjassen, maar 'samenvloeiing' betekent. Dit pittoreske plaatsje ligt inderdaad aan de samensmelting van twee riviertjes. Tot daar de aardrijkskundeles... Ieder jaar zijn er Vlaamse schakers die naar het Franse Zuiden afzakken en dit tornooitje meepikken. Ook deze keer vind ik enkele landgenoten terug. In de Open A-Reeks deed Tijs Cocquyt (tweede op het afgelopen Lentetornooi in Brugge) het schitterend met een tiende plaats (5.5) op 47 deelnemers. Benjamin Decrop werd 12de (5) en dan vinden we nog Chaerle Josse (20ste met 5), Tom Piceu (21ste met 4,5) en De Vent Rens 22ste met eveneens 4.5.

Onze Grijze Duivels, Pauwel Deblauwe en Ben De Cat, zijn terug in het land. Voor hen was er geen brandweerdelegatie voorzien om hun vliegtuig bij aankomst in Zaventem nat te spuiten noch een warm welkom op de Grote Brusselse Markt. Zaterdag gaan we dat goed maken bij het nuttigen van een schuimende pint in ons lokaal en tevens geboeid luisteren naar het relaas van beide heren die deelgenomen hebben aan de wereldkampioenschappen bij de senioren. Het eindklassement in hun reeks, de 50+, kun je hier nog eens nalezen. Er was ook nog een 65+-evenement in Dresden. ook hier lieten enkele Belgen zich van hun beste kant zien. Hun avonturen kun je dan weer hier nalezen.
Genoeg voor deze week, ik heb er zowaar dorst van gekregen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten