woensdag 21 november 2018

Roeselare stunt tegen leider Chesspirant


Chesspirant de leider in de reeks waar ons eliteteam zijn schaakkunsten demonstreert, was met een topploeg richting Roeselare afgezakt, de eerste zes spelers van hun ELO-lijst zaten namelijk achter het schaakbord. Het mocht niet baten, onze jongens verkeerden in een begenadigde dag en speelden als echte duivels, iets waarbij die andere (Dode) Duivels later op de avond tegen de Zwitsers niet eens in de buurt kwamen. Een trotse sterreporter en één van de acteurs van deze knappe prestatie, Bert Feys doet het verslag:

"De match tegen Chesspirant werd waarschijnlijk onze beste teamwedstrijd in jaren. De Gentenaars zakten als leider af naar café Den Arend. Op alle zes de borden begonnen we goed aan de wedstrijd. Fabio speelde zijn sterke tegenstander van het kastje naar de muur. Ons vijfde bord positioneerde zijn stukken goed en haalde dan verschroeiend uit met onder andere een leuk offertje op de rokade van zijn tegenstander. 1-0, een heel overtuigende winstpartij van Fabio tegen een tegenstander die toch 2080 ELO op de teller heeft. Bert koos voor de opening van zijn Nederlandse schaakvriend die deze week precies vijf jaar geleden overleed. Bert speelde een verdienstelijke partij en won een pion. Toch stelde hij remise voor. "Mijn teammakkers stonden toen al heel goed en eerlijk gezegd was ik toch wel bang dat ik het kleine voordeel zou verprutsen", geeft Bert toe. Martijn kreeg een van zijn favoriete openingen op het bord. Stelselmatig verbeterde hij zijn positie en won uiteindelijk overtuigend zijn partij. Ons eerste bord was wat ziekjes, maar dat was alvast niet te merken aan zijn partij. Puike prestatie. Naast hem speelde Michiel naar Berts mening een fantastische partij. Zijn tegenstander koos voor de Londen, maar Michiel pakte dat heel goed aan. Met een heel mooi pionoffer nam hij het initiatief in handen. Via de h-lijn en een heel mooie tactische zet kon hij uiteindelijk zijn tegenstander verschalken. Heel sterk gespeeld van Michiel. Bernard speelde met zwart een goede partij tegen zijn jeugdige tegenstander. Eventjes leek het erop dat Bernard nog, dankzij enkele heel goede berekeningen, de partij nog naar zijn hand zou zetten, maar uiteindelijk moest hij toch vrede nemen met remise. Goed gespeeld van Bernard die eigenlijk nooit echt in de problemen kwam. Jan moest het langst aan de bak. In een partij waarin het alle kanten uit kon probeerde zijn tegenstander telkens nog een winstweg te vinden. Jan verdedigde goed en kreeg op een bepaald ogenblik misschien zelfs winstkansen? Uiteindelijk werd het toch remise. 4.5-1.5 en niemand die verliest, een fantastisch ploegresultaat! Begin december moeten we naar de nieuwe leider Oostende, dat belooft alvast opnieuw een heel zware wedstrijd te worden."

Roeselare 2 kreeg het derde team van Aalter op bezoek. Op papier een haalbare kaart en dat bleek ook achteraf toen het eindsignaal weerklonk...


Op het eerste bord mocht Pauwel opdraven tegen een 14-jarig talent met op papier slechts 1397 ELO, een duidelijke onderwaardering. Na 5 uur spelen en 70 zetten liet hij zich; in een totaal gewonnen stelling, verrassen door een patwending  van de tegenstander en moest zodoende in remise berusten.
Gelukkig was de buit dan al enkele uren binnen: Zo was het weer eens onze benjamin Robbert die het eerste punt binnenhaalde tegen een Aalterse benjamin. Die nam in de beginfase het initiatief en veroverde het centrum. Na wat geruil kwam Robbert beter te staan.  Als ik het me allemaal nog goed herinner, want ik had een zwaar nachtje achter de kiezen, vatte onze vierdebordspeler het eindspel aan met een extra pion en een kwaliteit. Meer dan voldoende voor Robbie om te zegevieren. Op bord twee kende Herman een rustige zondagnamiddag. Hij won snel een pion in de opening, vermorzelde de koningsstelling van zijn rivaal, won vervolgens twee 'kwallen' en maakte het af na 22 zetten met een mooie mataanval. Last but not least, den Guido zat na zet vijftien in een zetel dankzij kwaliteits- en pionwinst. Een schijnoffer leverde hem in het middenspel een loper op en in de daaropvolgende schermutselingen bezorgde een 'loperval' hem de vijandelijke dame en een oververdiend punt.

Intussen is nog altijd niet duidelijk wie de beste van de wereld in het schaken is bij de mannen. In Londen staat het na negen partijen nog altijd gelijk tussen Caruana en Carlsen. Nog drie partijen moet Carlsen overleven en dan komt hij op een terrein waar hij normaal gezien de meerdere is van zijn uitdager; de rapid- en blitzpartijen. Voor de ontknoping van het titelduel kun je onder andere terecht bij Chessbase. 
Bij het WK bij de vrouwen lijkt een verrassing in de maak: Na een knock out-tornooi met 64 starters zijn ze eindelijk aan de finale begonnen met als hoofdrolspelers de regerende wereldkampioene Ju Wenjun en Kateryna Lagno. Na drie matchen te hebben gespeeld, leidt Lagno met 2-1. Alles kun je hier volgen.

De uitslagen van zaterdag laatstleden:
 
1ste Klasse:  Didier-Bernard 0-1, Pauwel-Steven 1-0.
2de Klasse A:  Marc VG-Adhemar 1-0, Philippe-Salvatore 0-1.
2de Klasse B: Dany-Renaat 1-0, Angelo-Robbert 0-1.

En hier hebben we nog de schaakkalender:

*25 november: Tweede ronde van de Liga te Ieper.
*1 december: Derde ronde Toren van Roeselare. 
*2 december: Vijfde ronde van de Nationale Interclubs: Beide ploegen trekken naar Oostende.
*16 december: Derde ronde van de Liga te Ieper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten