maandag 5 november 2018

November drukke schaakmaand


November wordt wellicht de drukste en voor schaakliefhebbers de interessantste maand van het hele schaakseizoen. Zo start vrijdag 9 november het langverwachte wereldkampioenschap te Londen met de regerende wereldkampioen de Noor Magnus Carlsen en uitdager de Italo-Amerikaan Fabiano Caruana. Er worden eerst twaalf  'klassieke' schaakpartijen beslecht, is de stand 6-6 dan worden vier rapid games gespeeld. Krijgen we weer geen afscheiding dan wordt er geblitzt en is nu nog niet duidelijk wie de beste is, dan volgt een sudden death game. De kans dat het zo ver komt is uiterst klein. Algemeen wordt aangenomen dat beide opponenten elkaar waard zijn in het klassieke schaakspel, ook de recentste ELO-lijst bevestigt dat: Het verschil tussen Carlsen en Caruana bedraagt nog een luttele 3 punten. Als Caruana wereldkampioen wil worden dan gaat het in die eerste twaalf partijen moeten gebeuren. Als het tempo van de wedstrijden omhoog gaat (rapid & blitz) dan is de wereldkampioen duidelijk te sterk voor de uitdager. Carlsen is in ieder geval op zijn hoede voor zijn rivaal, die hij typeert als erg goed voorbereid, iemand die diep kan rekenen en een voorliefde heeft voor het centrum. Op 28 november ten allerlaatste weten we wie de nieuwe wereldkampioen wordt. Tot zolang kunt u alles volgen via de officiële site of via onze vrienden van Chessbase.

De match om de wereldtitel tussen Carlsen en Caruana is lang niet het enige wereldkampioenschap deze maand. In het Siberische Khanty-Mansiysk wordt momenteel het WK bij de vrouwen betwist. De allerbeste onder de vrouwen wordt hier op een heel andere manier bepaald dan bij de mannen. De dames spelen een knockout-tornooi met 64 deelnemers. Er worden twee wedstrijden gespeeld afwisselend met wit en zwart. Is de stand gelijk na 2 partijen dan worden tie-breaks gespeeld. Wie wint gaat door naar de volgende ronde, de verliezer mag zonder pardon haar koffers pakken. Dat systeem gaat zo zes ronden verder tot er nog twee spelers overblijven. Deze 'gelukkigen' strijden vervolgens tegen elkaar in vier klassieke schaakpartijen. Ook hier zijn de voorwaarden dat er rapid- en eventueel blitzwedstrijden volgen als de winnaar nog niet gekend is na het gewone schaak. Huidig wereldkampioene Ju Wenjun is ook één van de deelneemsters en zij moet dus iedere ronde presteren om de finale te halen om zo haar kroon te verdedigen. Opvallende afwezige is dan weer de nummer één van de wereld Hou Yifan, die het schaken opzij heeft gezet voor haar studies aan de universiteit van Oxford.
Dit schaakfestijn kun je op de voet volgen via de gebruikelijke kanalen en dat zijn Chessbase en natuurlijk de officiële site.

Martijn het bezig schaakkonijn was de afgelopen week te vinden op het schaaktornooi van het Duitse Leer. Onze Torrewachter was in goede doen en behaalde er 3,5/7 in een sterk bezet deelnemersveld. Zo wist Martijn twee grootmeesters op remise te houden en verloor hij slechts twee wedstrijden. Knap van onze Torrewachter die duidelijk beter schaakt dan kwist 😂.

De uitslagen van zaterdag laatstleden:
 
1ste Klasse:  Peter-Kris 1/2.
2de Klasse A:  Philippe-René 0-1.
2de Klasse B:  Pieter-Dany 0-1.
Toren van Roeselare:  Herman-Tom 1-0, Ben-Brian 0-1, Guido-Robbert 1/2, Pauwel-Jan Selschotter 1-0.

Tot slot nog de kalender met de op handen zijnde gebeurtenissen:

*17 november: De niet te missen quiz van de Kortemarkse schaakclub te Edewalle (Handzame)
Inschrijven doe je hier.
*18 november: Vierde ronde Nationale Interclubs. Beide ploegen spelen thuis.
*25 november: Tweede ronde van de Liga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten