dinsdag 30 oktober 2018

Roeselare wint interclubderby tegen Izegem


" Izegem,stad van bustels en skoenn" zingen Izegems lokale helden 't Hof Van Commerce. Izegem was ook de plaats waar de derde ronde van de Nationale Interclubs doorging, een ronde waar het na een nederlaag en een gelijkspel hoog tijd werd voor ons eliteteam om te oogsten... en dat lukte wonderwel. Met Izegemse bustels werden de plaatselijke schakers van de mat geveegd en met Izegemse skoenn werden ze onder de voet gelopen. Of liep het allemaal zo'n vaart niet? Onze sterreporter Bert Feys geboren en getogen in de bustelstad (Of ist ie toch up de weireld gekomn in Roeslare?) doet zoals wel meer gebeurt het verslag:

"Zondagmiddag stond de enige echte derby op het programma. Zo'n acht kilometer is het lokaal van de Torrewachters verwijderd van dat van Izscha Izegem. Twee ploegen in derde nationale zo dicht bij elkaar. Wat een schaakweelde! Bernard zette onmiddellijk de toon. Met een tactische wending won hij een stuk, twee uur later de partij. Fabio liep in de opening in een bekende val. Hij verloor twee pionnen. Fabio probeerde zich terug in de partij te knokken, maar zijn jeugdige tegenstander verdedigde knap. De bordjes stonden dan ook snel weer in evenwicht. Jan stond na de opening iets beter, maar kon dat overwicht niet verzilveren. De stelling mondde uit in een saaie bedoening. Remise, een correct resultaat. Martijn maakte er samen met zijn tegenstander een spectaculaire partij van. Velen dachten dat Martijn minder stond, maar uit de analyse bleek dat hij constant wel de controle had over de warrige stelling. Uiteindelijk sleepte hij het punt binnen. Naast hem sleepte Michiel de eerste ploegoverwinning over de eindstreep. Michiel had constant de stelling onder controle en won een pion. Zijn tegenstander vocht goed terug, maar uiteindelijk kon Michiel in het eindspel het punt verzilveren. Bert stond na de opening snel iets minder, maar kon toch de stelling terug gelijk brengen. Ons derde bord dacht daarna dat hij beter stond, terwijl hij eigenlijk constant de mindere stelling had. Uiteindelijk mocht Bert heel gelukkig zijn met een remise. Opvallend is dat hij al drie keer op rij het langst van allemaal speelt, terwijl hij vorig jaar vaak als een van de eersten al aan het slurpen was van een welverdiend biertje."

Ook ploeg twee bracht de namiddag door in Izegem en kwam eveneens met een knappe zege terug naar huis. Aangezien ondergetekende druk aan het knutselen is aan zijn quiz( Kwissers aller landen, hoog tijd dat jullie inschrijven!) werden de honneurs waargenomen door Pauwel met volgend ultrakort verslagje:

"Ik had deze partij Caissa aan mijn zijde. In de opening nam ik ten onrechte een kwaliteit en moest daarna alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Mijn tegenstander stond een bepaald moment glad gewonnen maar zag het niet. (Ik trouwens ook niet, Houdini zag het wel). Hij offerde een stuk, dat ik nam, maar vervolgens vond hij de juiste voortzetting niet. Dan maar vlug alles geruild en zelf op mat gaan spelen. Gewonnen na 41 zetten. Eric speelde weer een van zijn betere partijen en won vlot. Robbert mepte zijn tegenstandster genadeloos van het bord. Bij Guido was het een typische Guido-partij. Zeer gesloten en op het einde stond Guido wel een stuk achter voor een pion maar het was vreselijk moeilijk om die partij te winnen. Terecht remise dus."

Door deze zeges rukt het eerste team op naar plaats vijf op ruime afstand van twee ongeslagen leiders en dat zijn KOSK en Chesspirant en laat nu net deze laatste de volgende tegenstander zijn! Ook ploeg twee is terug te vinden op de vijfde stek, hier zijn Knokke en Bredene de fiere leiders. De volgende ronde kijken we Aalter in het vizier en dat lijkt volgens de tussenstand een haalbare kaart?

Als toetje nog de uitslagen van de Roeselaarse clubcompetitie en één inhaalmatch in de nevencompetitie 'De Toren van Roeselare':

1ste Klasse:  Francky-Herman 0-1, Ben-Steven 0-1.
2de Klasse A:  René-Salvatore 0-1, Quinten-Philippe 0-1, Adhemar-Angelo 0-1.
2de Klasse B:  Renaat-David 1/2, Stijn-Pieter 0-1, Dany-Ewout 0-1.
Toren van Roeselare:  Peter-Jan Feys 1/2.

Tot slot nog een kalender met de op handen zijnde gebeurtenissen:

* 3 november - 16 november: Wereldjeugdkampioenschap schaken te Santiago de Compostella.
Hier te volgen.
* 9 november - 28 november: Wereldkampioenschap schaken te Londen met titelverdediger Magnus Carlsen en uitdager Fabiano Caruana.Officiële site: WK 2018 Londen.
*17 november: De niet te missen quiz van de Kortemarkse schaakclub te Edewalle (Handzame)
Inschrijven doe je hier.
*18 november: Vierde ronde Nationale Interclubs. Beide ploegen spelen thuis.
*25 november: Tweede ronde van de Liga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten