dinsdag 2 oktober 2018

Wetteren vreet Roeselare met huid en haar op

De schaakgoden zijn ons niet gunstig gezind, slechter nog ze zijn blijkbaar razend op ons. Hun goddelijke toorn lijkt over het eerste team neergedaald, zondag laatstleden werd onze eerste ploeg immers met huid en haar opgegeten door een op papier gelijkwaardige tegenstander bestaande uit sterk gemotiveerde Wetteraars. Niet dat de onzen minder gedreven waren, maar om de één of andere reden wou het zondag niet lukken. Was het de stress die de toegeschoven favorietenrol met zich meebracht, die hun parten speelde? Tja wat was het eigenlijk? Had Martijn zijn Zweedse jet lag nog niet verteerd of was het nieuwkomer Jan die zijn eerste huwelijksnacht nog in de benen had? Het bestuur maakt zich zorgen en heeft een onderzoek laten instellen... 😉 Alle gekheid op een stokje in plaats van de fiere leider zijn we de trotse eigenaar van de rode lantaren en misschien kunnen we vanuit deze underdog-positie werken naar de top? Nog tien matchen te gaan en we kennen het verdict! In afwachting volgt hieronder een verslag van de dramatische gebeurtenissen door een sterreporter ter plaatse, namelijk onze Bert, die één van de hoofdrolspelers was:

"Op de eerste speeldag van de nieuwe interclubs wachtte onmiddellijk een moeilijke verplaatsing naar Wetteren. Nieuwkomer Jan Feys stond al snel na een openingsfout verloren. Fabio en Bernard bouwden op de laatste twee borden een heel mooie stelling op. Beiden hadden winstkansen, maar moesten uiteindelijk berusten in remise. Op de eerste drie borden stonden Martijn, Michiel en Bert al snel iets beter. Martijn maakte als eerste een fout. Hij verloor uiteindelijk ongelukkig de partij. Michiel zette alles op alles om te winnen, maar blunderde daarbij een toren weg. 0-1, de nederlaag was toen al een feit. Bert bouwde zijn partij heel mooi op, maar kon zijn voordeel niet omzetten in een vol punt. Zijn tegenstander verdedigde goed. Toen het opnieuw gelijk stond stelde hij remise voor. Bert, die zag dat het rond hem plots fout liep, weigerde en nam onverantwoorde risico's. Wit bleef goed verdedigen en maakte Bert uiteindelijk koelbloedig af. 5-1. Onmiddellijk een heel zware nederlaag. Als Wetteren met deze ploeg kan blijven spelen eindigen ze wellicht wel in de top 3."

De schaakjongens van het tweede team deden het gelukkig iets beter. Zij trokken richting 'Brugge die scone' en kwamen met een overwinning, een nipte, terug naar de Rodenbachstede. Een kort verslagje voor het thuisfront:
Ondergetekende was door allerlei verschuivingen en afzeggingen op het eerste bord beland en begon dan ook met een bang hartje aan zijn eerste opdracht. Het werd een Siciliaan die al gauw op remise uitdraaide toen mijn jonge tegenstander nogal driest in de aanval trok en de tegenaanval op een pionnetje wat onderschat had. Zijn aanval stokte en transformeerde in het verdedigen van dat soldaatje met zijn dame. De witte koningin werd voortdurend belaagd door mijn drieste paard en dat gehakketak resulteerde in een herhaling van zetten en een logische remise. Ook op bord drie werd de vredespijp gerookt. Erik had het aanvankelijk niet onder de markt tegen Rudi Dewilde, zijn Brugse opponent voorzien van bangelijke sik. Rudi trok resoluut naar voor en Erik moest secuur reageren om ongelukken te voorkomen. De eindstelling zag er complex uit en voor beide partijen riskant om verder te spelen, vandaar de puntendeling. Robbert op bord vier ontgoochelde niet en liet Katia geen schijn van een kans. In de opening won ons vierde bord al snel een pion en stond hij naar eigen zeggen 'mentaal gewonnen'! Toen een leuke combinatie Robbert twee stukken opleverde, offerde Katia wanhopig een stuk maar toen was het kalf al verdronken. 2-1 was de tussenstand en Guido Vancoillie en Jacques Bylé konden aan de bak voor Roeselaarse winst of beide bordjes in evenwicht. In een Torre-Londonsysteem werden de torens snel geruild. Er kwam een interessante stelling op het bord waar Guido heerste over de e-lijn. Veel leverde dat niet op, Guido liet onderweg de kans om een pion te slaan liggen en zwart kwam terug in het spel. Jacques nam zelfs de overhand toen zijn vrijpion de overkant haalde. Ons tweede bord moest zijn paard geven en kwam in een plompverloren stelling terecht. Gelukkig waren die dekselse schaakgoden de tweede ploeg gunstiger gestemd. Jacques blunderde en Guido ontsnapte met remise.
Veel tijd om hier bij stil te staan krijgen we niet, volgende week staat de tweede ronde op het programma. Beide ploegen spelen thuis: Roeselare 1 mag aan de bak tegen Brasschaat en Roeselare 2 mag het opnemen tegen één van de titelfavorieten en dat is het vorig jaar gedegradeerde Knokke.

Nog kort het overige schaaknieuws:
*In Batumi zijn ze op de schaakolympiade voor landenteams bezig aan de laatste ronden.
Na acht wedstrijden leidt de USA voor Polen en Azerbeidjan. De Belgische mannen vinden we terug op plaats 73 en dat is een pak lager dan hun startplaats (59). Ook de Belgische dames zijn in hetzelfde bedje ziek: 83ste en gestart op 57. In deze reeks staat China aan de leiding voor Oekraïne en de USA.
*Op 13 oktober worden de kampioenen van het vorige seizoen in de bloemetjes gezet tijdens onze kampioenenviering. Wie dit schaakfeest wil bijwonen kan zich nog inschrijven tot en met 6 oktober bij Jan Selschotter. Doen !!!
*De uitslagen uit onze competitie:
1ste: Peter-Bernard 1/2, Herman-Ben 0-1.
2de: Salvatore-Adhemar 0-1, Quinten-Marc VG 0-1, Diederik-Dany 1/2, Eric Wydaeghe-Renaat 1-0, Ewout-Pieter 0-1 (!), Phillip-Robbert 1/2 (!), Erik-Stijn 1/2. 
*We eindigen met minder goed nieuws: Roger Lannoy jarenlang trouw lid van de Torrewachters is op 88-jarige leeftijd overleden. Roger was op vele vlakken een 'fenomeen' en we zullen hem dan ook hard missen. Langs deze weg bieden we dan ook de familie namens de volledige Roeselaarse schaakclub onze oprechte deelneming aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten