dinsdag 25 september 2018

43ste Schaakolympiade van start


In het Georgische Batumi ging afgelopen weekend de 43ste Schaakolympiade voor landenteams van start. Het tornooi was nog niet begonnen of het Russische team had al klacht ingediend dat hun hotel te luidruchtig was? Naar verluidt zijn Georgië en Rusland niet al te beste maatjes? Enfin de openingsceremonie bleek vlekkeloos te verlopen en was er ééntje, volgens mensen die al op dit soort van evenementen hebben vertoefd (ik dus niet), om van te smullen. Een zekere Nigel Short wist ons te vertellen dat het de beste start van een Olympiade ooit was en die mens is al uitgenodigd van 1982! Aan dit schaakfestijn nemen welgeteld 918 spelers deel uit maar liefst 185 verschillende landen. De Italo-Amerikaan Caruana is de hoogst gekwoteerde ELO-speler, van wereldkampioen Carlsen ontbreekt elk spoor... Maar liefst 33 spelers ronden de kaap van 2700 ELO wat dit een heel interessant tornooi om volgen maakt. Ook ons kikkerlandje België is vertegenwoordigd met o.a. de volgende spelers: Godart, Dardha, Beukema, Docx en Belgisch kampioen Hovhannisyan wat de mannen betreft. De vrouwenploeg telt Goossens, Vanduyfhuys, Barbier en Cuvelier onder haar strijdsters.
De eerste ronde bracht geen verrassingen wat de ploegenuitslag betreft, de 'betere' schaaklanden wonnen van de mindere goden. Ook België ontgoochelde niet: Papoea New Guinea werd ingeblikt met vier tegen nul. Niet zo evident tegen deze wellicht afstammelingen van kannibalen? Europees vlees zal waarschijnlijk voor die gasten minder lekker zijn dan een Aziatische steak? Onze Belgische meisjes wonnen dan weer met 0-4 van Koeweit! Surprises vielen er wel te noteren op individueel vlak zo verloor Li Chao (2708) van Mohammed Mehdi (2244) en verloor de Franse Grootmeester(es) Sophie Millet (2389) van Gjergji Rozana (1924)!
Ook in de tweede ronde bleef de schaaklogica gerespecteerd en wonnen de sterkere broertjes (zusjes) van de zwakkere. Het werd een zwarte dag voor België met een 3.5-0.5 nederlaag tegen Engeland bij de mannen! Enkel Daniël Dharda (2299) kon remise houden tegen Nicholas Pert (2549). Tegen het hoger gekwoteerde Azerbeidjan slikten onze dames een zware 4-0 pil. Alle uitslagen en standen kun je hier terug vinden. In de derde ronde neemt ons land het op tegen Angola (mannen) en Kroatië (vrouwen). Go team Belgium go !!!

Kort nog de uitslagen in onze vaderlandse Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse:
Steven-Peter 1-0, Bernard-Herman 1-0, Ben-Francky 1-0.

2de Klasse:
Dany-David 1-0, Pieter-Eric Wydaeghe 0-1, Marc Van Gysel-René 1-0, Adhemar-Philippe 1-0, Renaat-Erik Claessens 0-1, Robbert-Quinten 1-0, Angelo-Frederique 0-1, Stijn-Diederik 1-0.

*Volgende week zondag eerste ronde van de Nationale Interclubs: De eerste ploeg trekt naar Wetteren 1 en ploeg twee mag het opnemen in en tegen KBSK 6 (Brugge).
*In India wordt in november een nieuw supertornooi georganiseerd door Tata Steel. Als dat maar geen gevolgen gaat hebben voor de sponsoring van Wijk aan Zee?
*Als afsluiter nog dit eerbetoon aan de grote Capablanca door een zekere Juga: Ode aan Capablanca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten