dinsdag 27 november 2018

Wereldkampioenschap schaken nog steeds onbeslist


Jawel u leest het goed na 12 gewone schaakpartijen, die allemaal op remise eindigden staan we nog steeds even ver. De twee besten van de wereld gaven elkaar geen duimbreed toe met een 6-6 tussenstand tot gevolg. Het was niet echt oersaai, want er waren enkele leuke momenten zowel voor Carlsen als voor Caruana waar er kansen kwamen om een (beslissende ?) zege te forceren. Carlsen vloog er vanaf de eerste partij in en liet een huizenhoge kans liggen op een droomstart. Caruana was er in de zesde match dichtbij, maar in een complex eindspel liet hij uiteindelijk de winst schieten. De WK-match kabbelde verder en na twaalf partijen was het volkomen gelijk. Hoe moet het nu verder? Op woensdag 28 november worden eerst vier rapidpartijen (Indien nodig gevolgd door blitz en Armageddon.) gespeeld, grote kans dat Carlsen die deze discipline beter beheerst dan zijn opponent, toeslaat en zijn wereldtitel verlengt. Analisten zien echter ook kansen voor Caruana, omdat Magnus Carlsen er in de 12 voorbije wedstrijden niet in slaagde om zijn handelsmerk (kleine voordeeltjes om zetten in winst) in zijn voordeel om te buigen. Dat kan natuurlijk ook tactiek zijn? En wat te denken over zijn remiseaanbod in de laatste partij, waar hij een stuk beter stond? Is hij zo zeker van zijn zaak? Eén ding is zeker morgenavond kennen we de nieuwe wereldkampioen schaken...

De wereldkampioene bij de vrouwen is intussen wel al bekend, ze luistert naar de naam Ju Wenjun en dat is net dezelfde naam als die van haar voorgangster. Na een spannend knock-outtornooi met 64 deelneemsters kampte Ju Wenjun met Katharyna Lagno uiteindelijk in de finaleronde voor de hoogste prijs. Na 4 gewone schaakpartijen, stonden de bordjes in evenwicht. Lagno was er dichtbij, maar ze kon geen remise houden in de laatste game tegen de titelverdedigster die zo door het oog van de naald kroop. De vier rapidpartijen boden nog geen uitsluitsel, maar in het blitzen sloeg de Chinese Ju Wenjun toe en kon zo haar wereldtitel verlengen.

Geen wereldpartijen maar zeker even leuk waren de uitslagen van de Torrewachtercompetitie van zaterdag laatstleden:
 
1ste Klasse:  Bernard-Pauwel 1/2, Ben-Didier 1/2, Peter-Francky 0-1.
2de Klasse A:  Frederique-Philippe 0-1, Adhemar-René 1/2, Robbert-Marc Van Gysel 1/2.
2de Klasse B: Ewout-Erik 1-0, Stijn-Dany 1/2, David-Eric W. 0-1.

En de uitslagen van onze helden in de Liga van West-Vlaanderen:

Reeks B: Deblauwe Pauwel-Lenoir Aurèle 1/2
Reeks C: Degrieck Peter-Schalembier Kylian 1-0, Verslype Geert-Verbanck Mario 1-0, Depypere René-Scheldeman Marc 1-0, Selschotter Jan-Lesage Eddy 1/2, Vermeersch Dirk-Ottevaere Herman 0-1, Claessens Erik-Rock Sebastien 1-0, De Maertelaer Marcel-Vanassche Renaat 0-1.

En hier hebben we nog de schaakkalender:

*1 december: Derde ronde Toren van Roeselare. 
*2 december: Vijfde ronde van de Nationale Interclubs: Beide ploegen trekken naar Oostende.
*16 december: Derde ronde van de Liga te Ieper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten