dinsdag 4 december 2018

Roeselaarse tsunami overspoelt leider Oostende



De opwarming van de aarde hoeft niet altijd nadelig te zijn, de tsunami die Roeselare 1 zondag veroorzaakte in de koningin der badsteden, was van een zelden geziene schoonheid en zorgde voor  een nagenoeg alles wegvegende natuurkracht. Sterreporter Bert Feys was bevoorrechte getuige en bracht als een volleerde Reddy De Mey verslag uit vanop de eerste rij:

"Na onze mooie overwinning tegen de leider, mochten we het zondag in ronde vijf tegen de nieuwe leider opnemen. De verplaatsing naar Oostende is ieder jaar een van de leukste. Bernard gaf zijn plaatsje aan Pauwel. Een tactische zet nog voor de klok twee uur sloeg. Fabio speelt de voorbije weken met vertrouwen. Zijn tegenstander koos volop voor de aanval. Ons vijfde bord verdedigde nauwkeurig, won een stuk en later nog eens een kwaliteit. 0-1 in twintig zetten. Terwijl Pauwel zorgvuldig zijn stukken ontwikkelde, koos zijn tegenstander, een jeugdig talent, voluit voor de aanval. Een offer bleek niet te kloppen en Pauwel nam over. Vol zelfvertrouwen sleepte hij iets later het volle punt in de wacht. Jan speelde een zorgvuldige partij en stond quasi heel de partij iets beter. Na de overwinningskreet van Pauwel stelde hij remise voor. 2,5-0,5. Bert speelt momenteel misschien wel met het minste vertrouwen. Ons derde bord kwam goed uit de opening, maar maakte een positionele fout. Zijn tegenstander  nam het initiatief over, maar pakte het onzorgvuldig aan. Bert kreeg winstkansen, maar verprutste die. Remise was dan ook een terecht resultaat. Man in vorm is Michiel. Hij kwam goed uit de opening en bouwde zijn voordeel uit. Na pionwinst leek zwart toch nog tegenkansen te hebben met enkele centrumpions, maar mede doordat Michiel zijn torens beter stonden opgesteld kon hij een stuk en later de partij winnen. Ook Martijn lijkt na een aarzelend seizoensbegin helemaal on fire. In een ingewikkelde partij leek Martijn in de tijdnoodfase even het noorden kwijt. Maar dankzij een tactische tussenzet won hij materiaal en wat later de partij. 1-5. En dat tegen een ploeg die dit jaar al alles gewonnen had. Spijtig genoeg is het nu winterstop en gaan de interclubstukken twee maanden in de kast. Hopelijk kunnen we na nieuwjaar de lijn doortrekken? Een mooie plaats in het eindklassement zit er zeker in..."

Hoe mooi het ook begon voor de eerste ploeg, de tweede ploeg kon de lijn niet doorzetten en kende een vreemde dramatische start.
Derde bordspeler Erik Claessens was in de Franse Ruilvariant aanbeland en dat beviel hem uitstekend want hij kon onderweg een stuk snoepen van zijn rivaal en toen sloeg het noodlot toe. Zijn overbuur gaf schaak en toen Erik de dames wou ruilen stootte hij eerst tegen zijn koning. De Oostendenaar beweerde dat de koning zijn veld had verlaten en dat er mee moest gespeeld worden. Spelen met de koning betekende wel verlies voor onze Torrewachter die meteen opgaf. Spijtig genoeg waren er geen getuigen van dit stukje onvervalst schaakdrama. Tja wat moet je hier dan mee? Het is woord tegen woord en daar gaat ook een inderhaast toegesnelde scheidsrechter weinig aan veranderen. Het kwam zover niet want Erik was 'zijnen kluts kwijt' en gaf op. Dat wierp meteen een heel ander licht op mijn wedstrijd, ik was van plan om een snelle remise overeen te komen met Brian gewoonweg omdat we de dag voordien al ruim vier uur op elkaars smoel hadden moeten kijken en ik geen zin had in een nieuwe marathonpartij. Na een vluchtige blik op de andere borden, zag ik dat Robbert een kwaliteit had gewonnen en dat Guido in een scherp middenspel was terecht gekomen. Ik besloot het er op te wagen en kwam remise overeen met Brian in een denk ik iets betere stelling voor hem, Nonkel Fritz moet hierover nog uitsluitsel bieden... Mijn gokje loonde niet voor de volle 100 percent: Benjamin Robbert haalde zoals verwacht het punt binnen na een Siciliaanse wedstrijd waarin hij licht voordeel verkreeg namelijk, loper en pion tegen toren. Een plusje dat hij kon uitmelken en in winst omzetten.
Ook Guido kreeg een Siciliaan op zijn bord. Hij kwam beter uit de opening, had meer ruimte en drukte op de koningsvleugel van zijn tegenstander die na 17 zetten nog altijd niet gerokeerd had. Na de lange rokade van de Oostendenoare keerden de kansen en begon zijn opponent met een pionnenstorm op Guido's koningsstelling ( die net iets vroeger kwam dan Guido's pionnenaanval op de koningsstelling van zijn rivaal ) en hij stelde remise voor.  Aangezien Erik intussen het 'loodje' had gelegd op het derde bord besloot Guido sportief om voor de winst te spelen.  Helaas pindakaas... zijn opponent kwam met zijn koningsaanval verschroeiend uit de hoek en hij verloor een licht stuk. Na nog wat heen en weer 'geschuif' besloot Guido om de handdoek in de ring te gooien en zijn besmet blazoen aan de bar wat op te poetsen. Een nobele daad die ook andere schaakspelers te harte namen...
Om te eindigen nog de einduitslag: 2.5-1.5 Nipt verloren, maar over Eriks partij is wellicht het laatste woord nog niet gezegd?

Nog wat schaaknieuws niet meer zo heet van de naald:
Naar 't schijnt is een zekere Carlsen in Londen wereldkampioen schaken geworden. Hij versloeg na 12 reguliere partijen, die op 6 tegen 6 eindigden (zie vorige week) zijn uitdager Caruana overtuigend tijdens het blitzen met 3-0. Maar nogmaals ik heb het van horen zeggen, vertel het dus zeker niet verder...

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie en van De Toren van Roeselare van zaterdag laatstleden:
 
1ste Klasse:  Didier-Kris 1-0.
2de Klasse A:  Marc Van Gysel-Frederique 1-0.
2de Klasse B: Diederik-Erik C. 0-1, Eric W.-Dany 0-1.
Toren van Roeselare:  Jan F.-Herman 1/2, Brian-Peter 0-1, Robbert-Pauwel 1/2, Tom-Guido 1/2, Jan S.-Ben 0-1.

En hier hebben we de steeds meer krimpende schaakkalender van 2018:

*16 december: Derde ronde van de Liga te Ieper.
*22 december: Vierde ronde Toren van Roeselare.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten