dinsdag 18 december 2018

Nakamura wint het laatste luik van de Grand Chess Tour


De Amerikaan Hikaru Nakamura heeft in Londen het laatste deel van de Grand Chess Tour gewonnen en wat voor hem ongetwijfeld nog een stuk leuker is hij eindigt dit jaar ook als triomfator van het ganse tornooi. Een Grand Chess Tour die lang geleden (juni 2018) begon met de passage in Leuven (Your next move) waar het rapid- en blitzevenement gewonnen werd door Wesley So. De schaakkaravaan stopte enkele weken later in Parijs waar dezelfde formule werd gehanteerd. Hier trok Nakamura aan het langste eind. Ook in Saint Louis werd een rapid- en blitztornooi gespeeld. Thuisspeler Nakamura won ook dit onderdeel. Voor de vierde Grand Slam in de schaakwereld bleef het ganse circus in de Verenigde Staten (Sinquefield Cup), maar dit keer werd er klassiek schaak gespeeld met tien van de beste spelers ter wereld. Fabiano Caruana ging hier met de grootste prijzenpot lopen. De Grand Chess Tour sluit traditioneel af met de passage in Londen. Nieuw dit jaar was dat er een soort knock out-tornooi werd gespeeld met de vier spelers die in de tussenstand bovenaan eindigden. Een loting bepaalde vervolgens dat de halve finales betwist werden tussen enerzijds Caruana en Nakamura (10-18) en anderzijds tussen Aronian en Vachier-Lagrave (10-18). Halve finales waarin klassiek werd geschaakt, gevolgd door rapid en blitz. In de finale tussen Nakamura en Vachier-Lagrave was het de laatste blitzpartij die de beslissing en Nakamura op het hoogste schavot bracht. Caruana won de troosting voor de derde plaats.
Aangezien er volgend jaar geen strijd is om de wereldtitel en er ook geen Olympiade is, hebben de organisatoren van de Grand Chess Tour besloten om hun 'kampioenschap' verder uit te breiden. Zo komt er een passage in Kroatië met klassiek schaak en worden er twee rapid- & blitzevenementen toegevoegd ééntje in Azië (India) en een ander in Afrika (Ivoorkust). Waar wachten jullie op om in te schrijven...😋?

Tussendoor nog dit belangrijk schaak(?)nieuws recht uit de boekskes: Magnus Carlsen is een nieuwe carriere begonnen: rapper! In het nummer Hvem Stjal Spenolen vraagt een ‘arrogante badboy’ zich af wie het Spaans heeft gestolen? Was het Kasparov of was het Fabiano? Magnus hoor je in de laatste minuut van dit Noorse rapnummer. Oordeel zelf of hij beter bij zijn 'leest' was gebleven...

Enkele inhaalwedstrijden uit de Torrewachtercompetitie van zaterdag laatstleden:
 
1ste Klasse: Francky-Kris 0-1, Peter-Didier 1-0.
2de Klasse A: Marc VG-Philippe 1-0.
2de Klasse B: Pieter-Diederik 1/2, Stijn-Eric W. 1-0.
Toren van Roeselare: Ben-Tom 1-0.

En de uitslagen van onze Torrewachters in de Liga van West-Vlaanderen:

Reeks B: Deblauwe Pauwel-Vandenbussche Johan 1-0.
Reeks C: Herman Ottevaere-Schalembier Kylian 1/2, Verbanck Mario-Scheldeman Marc 1-0, Depypere René-De Soete Jan 1-0, Salvatore Petralia-Lesage Eddy 0-1, Vandenbussche Dries-Selschotter Jan 0-1, Vanassche Renaat-Vermeersch Johan 0-1.

De schaakkalender van 2018:

*22 december: Vierde ronde Toren van Roeselare.
*26-30 december: 39ste Schaaktornooi van Béthune.

En we lichten al een klein tipje van de sluier op met de eerste evenementen van 2019:

*Zaterdag 5 januari staat de traditionele opener van het nieuwe jaar op het menu: De Nieuwjaarsblitz
*Wijk aan Zee, het Wimbledon van het schaken, vindt plaats van 11 tot en met 27 januari.
*De terugronde van de Torrewachtercompetitie start op 12 januari.
*De West-Vlaamse Liga, dit jaar in Ieper, is terug van de partij op zondag 20 januari met de vierde ronde.
*Interclubbers kunnen terug aan het werk op 3 februari met de volgende bezoekende teams: Roeselare 1 versus Aalter 1 en Roeselare 2 versus KBSK 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten