dinsdag 19 februari 2019

John Destreel is niet meer...



John Destreel is niet meer. Zaterdag viel met een harde klap de droeve mare in mijn mailbox. Boodschapper van dienst was levensgezellin en sedert enkele jaren ook zijn vrouw Ingrid. John had zijn laatste partij gespeeld en verloren. Hij had jarenlang verwoed gevochten en van zich afgebeten, maar zijn tegenstander in de vorm van een vreselijke ziekte had hem langzaam maar zeker klein gekregen. We wisten dat je het moeilijk had en hoopten nog dat je ging ontsnappen met eeuwig schaak of een miraculeuze patwending. Helaas werd je genadeloos mat gezet, het monster in je hoofd had de bovenhand genomen.
In de relatief korte tijd dat je in onze club was, heb ik je leren kennen als een zachtaardig en aimabel mens, een kerel met een hart van goud en iemand waar je moeilijk ruzie mee kon hebben. Ik herinner me dat je me tijdens de après-schaak aan den toog in ons lokaal vertelde over je verleden als marktkramer. Een heerlijke tijd waarin je je zelfgebakken brood aan de man probeerde te brengen. Brood en spelen zijn dan ook woorden die jou typeren. Brood als levenskracht en herinnering aan de goede tijd, de periode voor je het slechte nieuws kreeg. De markt moest je noodgedwongen vaarwel zeggen, fysiek werd het te belastend...
Het schaak (spelen) kon je gelukkig nog lange tijd volhouden en het hielp om je zinnen ietwat te verzetten. Met je beruchte b3-opening heb je menig Torrewachter verschalkt, je werd er zelfs winnaar door van één van de voorrondes in onze competitie. Weet je John dat jij eigenlijk b3 terug in de schijnwerpers hebt geplaatst in de schaakclub? Door jou heb ik het ook op mijn bescheiden repertoire gezet en is zelfs clubkampioen Ben De Cat het terug beginnen spelen. Daarom veranderen we vanaf nu de b3-opening, ook wel Nimzowitsch-Larsen geheten in het vakjargon, in de John Destreel-opening, dat verdien je.
John, het was een genoegen om jou gekend te hebben en namens de ganse club een dikke merci voor alles wat je voor de Torrewachters hebt betekend en ooit, daar ben ik van overtuigd, gaan we ergens nog wel een potje schaak spelen... Je mag wit hebben en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden waarmee je gaat openen...

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie van zaterdag laatstleden:

1ste Klasse: Herman-Pauwel 1/2, Jos-Francky 0-1, Didier-Peter 0-1, Ben-Kris 1-0.
2de Klasse: Pieter-Stijn 1/2, Quinten-Ewout 1-0, Dany-René 0-1.
3de Klasse: Diederik-Renaat 1/2, Frederique-David 0-1, Philippe-Tom 0-1
.
En de uitslagen van onze Torrewachters in de Liga van West-Vlaanderen:

Reeks C: Verleye William-Degrieck Peter 1/2, Malfait Ward-Ottevaere Herman 0-1, Verbanck Mario-Galle Eric 0-1, Vancoillie Guido-Verslype Geert 1/2, Depypere René-Selschotter Jan 0-1, Vanassche Renaat-Bylé Jacques 1/2, Petralia Salvatore-Leuridan Brecht 1/2.
De uitslagen en standen kun je hier vinden.

De kalender:

*16 februari-22 februari: 35ste Tornooi van Capelle la Grande
*24 februari: 8ste ronde Interclubs:  De Gentse Stropkes komen op bezoek, Roeselare 1 neemt het op tegen KGSRL 3 en Roeselare 2 neemt KGSRL 9 onder handen.
*27 februari: Belgisch studentenkampioenschap in Gent
*8 maart: Start 1ste ronde Lentetornooi Brugge
*14 april-20 april: Belgisch jeugdkampioenschap te Blankenberge
*15 april-25 april: Wereldkampioenschap senioren in Rhodos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten