dinsdag 12 februari 2019

Zottegemse Caballos versus Roeselaarse Torrewachters



Met nog slechts vijf speeldagen voor de boeg, stonden de zenuwen uiterst gespannen bij onze Torrewachters. De titelkoorts hangt nog altijd in hun kleren en laat ons hopen dat ze 'titelziek' zullen blijven tot de laatste speeldag. Met slechts één punt achterstand op het leidersduo, dat elkaar nog moet bekampen lijken ze het in eigen handen te hebben, maar dan mogen ze geen steek meer laten vallen. De zevende speeldag stuurde hen richting Zottegem, dat in het tussenklassement achteraan bengelt, maar altijd een gevaarlijke klip vormt voor onze Rodenbachjongens. Vanuit de Egmontstad (Vlaamse graaf uit de 16de eeuw), komt de gerenommeerde schaakjournalist Bert Feys met een verslagje vanop de eerste rij op de proppen:

"Met Zottegem stond er op speeldag 7 een heel verraderlijke tegenstander te wachten. Ben verving Fabio op bord 4 die op zee de storm trotseerde. Na een openingsfout liep de leider in het Roeselaarse clubkampioenschap voortdurend achter de feiten aan. Uiteindelijk kon de Zottegemnaar zijn aanval verzilveren. Michiel speelde een spectaculaire partij en stond aanvankelijk beter. Plots liep het echter mis. Ons tweede bord verloor een pion en zijn stelling leek ineen te vallen. Zijn tegenstander blunderde een stuk en Michiels h-pion bleek sneller de eindstreep te halen dan vier aanstormende zwarte soldaten. Ondertussen speelde Bernard een verdienstelijke partij tegen een talentvolle jongedame. Zij leek even het betere van het spel te hebben, maar Bernard bleef rustig en ruilde iets later zijn sigaretje voor de vredespijp. Martijn vergiste zich van lokaal. Dankzij onze collega's uit Moeskroen begon hij de partij met twintig minuten minder op de klok. Zijn tegenstander koos, nadat Martijn al vroeg remise weigerde, resoluut voor de aanval. Martijn pareerde alles rustig om vervolgens genadeloos toe te slaan. 0-1. Jan kwam in een evenwichtige partij goed uit de opening. De Torrewachter leek kansen te hebben op de koningsvleugel. Jan durfde niet te offeren en in de tijdnoodfase ging het verkeerd. Na een blunder van Feys senior konden de stukken in de doos. Zoon Bert speelde een heel sterke eerste twintig zetten tegen de ervaren Luc Saligo. Bert wist zijn voordeel om te zetten in materiaalwinst, maar als zo vaak ging het toen weer mis. Wit benutte enkele kansen niet en Bert mocht alsnog het volle punt bijschrijven. 2.5-3.5. Een hard bevochten zege. Leiders Oostende en Chesspirant blijven winnen waardoor we nog op het derde schavotje prijken."

Ssst, tegen niemand zeggen, er is nieuws van De Brugse Meesters. Ook dit jaar gaat het tornooi door en wel van 11 tot en met 15 augustus, maar ze verlaten hun vertrouwde KTA en slaan dit keer hun tenten op in de St. Joseph-school (Tabigha) midden in het centrum. Hoe gaan we daar parkeren leider? Wel sst er is gratis parking in de buurt in de Magdalenastraat, maar vertel het niet voort. Als jullie me niet geloven neem dan hier een kijkje...

Via via kreeg ik volgende interessante site voor de kiezen, namelijk Chessable. De site heeft tot doel om gestructureerd schaakopeningen aan te leren, uw tactische vaardigheden een boost te geven en ook uw strategie op peil te zetten. Volgens gebruikers kun je hier 'lessen volgen' om eender welk zwak punt in uw schaakkennis aan te pakken. Er wordt gebruik gemaakt van een programma 'Move Trainer' wat elke zet lijkt te verklaren en u over elke zet laat nadenken. Klinkt veelbelovend, ik ga deze site eens testen en volgende week hoop ik mijn bevindingen te kunnen weergeven. U kunt alvast hetzelfde doen en wie weet ontstaan zaterdag aan de Torrewachtertoog lyrische gesprekken over de kracht van deze site?

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie: 

1ste Klasse: Steven-Jos 1/2, Kris-Bernard 1-0, Peter-Ben 0-1, Herman-Didier 0-1.
2de Klasse: René-Quinten 1/2, Ewout-Marc VG 1-0, Erik C.-Pieter 1-0.
3de Klasse: David-Salvatore 0-1, Tom-Diederik 1/2.

De kalender:

*17 februari: 5de ronde van de West-Vlaamse Liga
*24 februari: 8ste ronde Interclubs:  De Gentse Stropkes komen op bezoek, Roeselare 1 neemt het op tegen KGSRL 3 en Roeselare 2 neemt KGSRL 9 onder handen.
*27 februari: Belgisch studentenkampioenschap in Gent
*8 maart: Start 1ste ronde Lentetornooi Brugge
*14 april-20 april: Belgisch jeugdkampioenschap te Blankenberge
*15 april-25 april: Wereldkampioenschap senioren in Rhodos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten