dinsdag 5 februari 2019

Interclub ontwaakt uit zijn winterslaap


De klimaatopwarming hoeft niet alleen nadelen te hebben, zo zorgen die paar graadjes extra op de thermometer, voor een langzaam ontwaken van onze Torrewachters na een interclubwinterslaap van meer dan twee maanden. Of onze helden uitgeslapen waren of eerder een uitgebluste indruk nalieten achter hun schaakbord kun je hieronder nog eens nalezen. Sterreporter Bert neemt zoals gewoonlijk zijn pen ter hand voor een korte analyse van het eerste team, terwijl ondergetekende iets op papier probeert te krijgen over team twee, gefilterd uit de soms sappige tooginterviews na de partijen.

"Met Aalter kwam één van de op papier mindere ploegen in de reeks over de vloer. Lange tijd bleef het echter heel spannend. Gelegenheidsinvaller Steven, die de snowboardende Fabio verving, kon met een truuk zijn tegenstander verschalken. Op dat moment leek het nog redelijk gelijk te staan. Bert had de ganse partij meer aanval dan zijn tegenstander en kon uiteindelijk de verdedigende linies doorbreken. Bernard leek als eerste het volle punt binnen te rijven, maar besloot in een beter eindspel toch de vredespijp te roken met zijn tegenstander. Michiel offerde een pion voor aanval, maar ondanks actief stukkenspel leek die aanval er niet door te komen. Uiteindelijk besloten Michiel en zijn tegenstander met een remise op zak de analyseruimte op te zoeken. Martijn stond aanvankelijk iets minder, maar draaide de knop op. Met actief stukkenspel veroverde hij een kwaliteit en even later kon hij zijn tegenstander helemaal lynchen. Jan had het moeilijk tegen een jeugdige tegenstander. Die weigerde aanvankelijk remise. Jan kon nog net zijn stelling houden. Na een lange strijd besloot jong en oud er met een puntendeling mee op te houden. 4.5-1.5. Niemand verliest en we zetten onze zegereeks verder. We blijven in het kielzog van leiders Oostende en Chesspirant. Co-leider Wetteren verliest en staat nu op de vierde plaats, net achter ons. Volgende week wacht de moeilijke en heel verraderlijke verplaatsing naar het verre Zottegem."

Ploeg twee kreeg het bezoek van KBSK 7, een Brugs jeugdploegske onder de strenge leiding van koene krijger kapitein Kylian. Na het uitwisselen van de gebruikelijke beleefdheidsformules vielen de maskers en werd de confrontatie aangegaan op het scherpst van de snee. Brugge had nog niet verloren en dat was het duidelijk ook deze namiddag niet van plan. Ons vierde bord Ewout debuteerde in de interclubs, maar had de pech om tegen een getalenteerde jeugdspeler te mogen battlen, de genaamde Nils Vantorre. Ewout speelde een niet zo geslaagde Caro Kann en had geen reactie tegen het initiatief van Nils die zijn rivaal langzaam doodkneep. Zijn centrumpionnen rukten genadeloos op richting promotie en onze Torrewachter moest uiteindelijk de handdoek werpen. Gelukkig bracht 'good old', eigenlijk is hij nog piepjong, Robbert de bordjes terug in evenwicht. Na pionwinst in de opening kabbelde de partij rustig verder, Robbert leek in te dommelen, want hij had niet gezien dat hij het paard van zijn tegenstander kon insluiten. We vergeven hem deze jeugdzonde graag, want met zijn torens en paard zorgde hij voor de 1-1. We konden terug herbeginnen... Eerste bordspeler ouderdomsdeken Herman kreeg eveneens een jeugdspeler voor de kiezen en dan nog ééntje die beter de openingstheorie kende. Het resultaat was dat Herman een pion minder had na het openingsgeweld en op achtervolgen was aangewezen. Uit eigen ervaring weet ik dat je met onze nestor nooit klaar bent. Onze Torrewachter nam dan ook het initiatief en na het lamleggen van de damevleugel, begon hij de strijd op de koningsvleugel. Uiteindelijk forceerde ons eerste bord de winst met loperpaar, dame en torens. Schaken kan simpel (?) zijn...maar ook hard en dat ondervond tweede bord Erik nog maar eens dit seizoen. De redelijk evenwichtige partij waarin kapitein Kylian de wet leek te dicteren, stevende op remise af. Na een uitputtingsslag spande de Bruggeling nog een laatste valstrik en Erik gaf op omdat hij dacht dat hij zijn dame verloor, terwijl het eigenlijk potremise was. Finaal wezen de bordjes 2-2 aan een al bij al juiste uitslag. De tijd voor één der werken van barmhartigheid was aangebroken, namelijk het steunen van de horeca...

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:
 
Toren van Roeselare: Tom-Jan S. 1-0, Robbert-Ben 1/2, Jan F.-Brian 1-0, Peter-Guido 1/2.
1ste Klasse: Bernard-Francky 0-1, Jos-Didier 0-1.
2de Klasse: Marc VG-Quinten 0-1, Pieter-Ewout 0-1.
3de Klasse: Renaat-Adhemar 1/2, Salvatore-Eric 1/2.

De kalender:

*10 februari: 7de ronde Interclubs: Roeselare 1 trekt naar Zottegem 2 en Roeselare 2 is bye
*17 februari: 5de ronde van de West-Vlaamse Liga
*24 februari: 8ste ronde Interclubs:  De Gentse Stropkes komen op bezoek, Roeselare 1 neemt het op tegen KGSRL 3 en Roeselare 2 neemt KGSRL 9 onder handen.
*27 februari: Belgisch studentenkampioenschap in Gent
*8 maart: Start 1ste ronde Lentetornooi Brugge
*14 april-20 april: Belgisch jeugdkampioenschap te Blankenberge
*15 april-25 april: Wereldkampioenschap senioren in Rhodos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten