dinsdag 29 januari 2019

Wereldkampioen Carlsen wint nog maar eens Wijk aan Zee


De Noorse god van de donder Thor, mept genadeloos zijn vijanden tegen de vlakte met zijn bliksemschicht afvurende magische hamer Mjölnir. Landgenoot Magnus Carlsen en stillaan oppergod in schaakland deed het iets vredelievender, maar het resultaat bleef hetzelfde: rivaal na rivaal werd zonder pardon tegen het canvas gemept. Wereldkampioen Carlsen behaalde zo zijn zevende zege in Wijk aan Zee. Zeven is ook het aantal kleuren van de regenboog, een regenboog die voor Carlsen de weg lijkt te tonen naar het eeuwige schaakwalhalla om met een andere term uit de Noorse mythologie te eindigen. Met andere woorden Carlsen was weer eens de beste en zijn opvolger wil maar niet rechtstaan. In Wijk aan Zee was het misschien niet altijd even mooi of spectaculair, maar degelijk en bijwijlen dodelijk efficiënt en dat bleek meer dan voldoende voor tornooiwinst. Giri strandde net als vorig jaar op een tweede plaats op een halfje (8,5) van Carlsen. Op de derde plaats vinden we Nepomniatchi, Ding en Anand met 7.5/13. De volledige uitslag bij de Masters vind je hier.
Bij de Challengers stak de Belarus Vladislav Kovalev er met kop en schouders bovenuit, met 10 op 13 had hij maar liefst anderhalf punt voorsprong op de achtervolgers zijnde Esipenko, Gledura en Chigaev. U allen bekend ? Wie het klassement in deze groep nog eens onder de loep wil nemen, die kan hier terecht.
Vandaag verscheen in de pers dat Vladimir Kramnik zich terugtrekt uit het competitieschaak. Naar eigen zeggen was het niet omwille van zijn laatste plaats bij de Masters, de beslissing zou al enkele maanden eerder zijn genomen. Kramnik werd bekend toen hij de onklopbaar gewaande wereldkampioen Kasparov onttroonde. Hijzelf was de beste van de wereld van 2000 tot 2007. Kramnik wou niet bekend maken of hij zou kunnen leven van zijn brugpensioen in het land van Poetin...

Of ze in Gibraltar bij het vernemen van de pensionering van Kramnik één minuut stilte hebben gehouden durf ik te betwijfelen. Intussen zijn de schakers hier na acht van de tien te spelen rondes in een beslissende fase gekomen. Navara, Artemiev en Alekseenko leiden de dans met 6,5 een halfje voorsprong op een pak anderen en die kun je hier terug vinden.

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:
 
1ste Klasse: Bernard-Peter 1/2, Ben-Herman 1-0, Steven-Kris 1-0.
2de Klasse: Stijn-Ewout 0-1, Quinten-Dany 1/2.
3de Klasse: Salvatore-Frederique 1-0, Adhemar-Tom 1-0, Diederik-Eric 0-1, Philip-David 1-0.

De kalender:

*2 februari: 5de ronde Toren van Roeselare
*3 februari: 6de ronde Interclubs met de volgende bezoekende teams: Roeselare 1 versus Aalter 1 en Roeselare 2 versus KBSK 7
*27 februari: Belgisch studentenkampioenschap in Gent
*8 maart: Start 1ste ronde Lentetornooi Brugge
*14 april-20 april: Belgisch jeugdkampioenschap te Blankenberge
*15 april-25 april: Wereldkampioenschap senioren in Rhodos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten