dinsdag 22 januari 2019

Carlsen op weg naar zijn zevende zege in Wijk aan Zee



Met nog slechts vier te spelen matchen staat Carlsen weer eens waar we hem de afgelopen jaren meestal terugvonden, namelijk aan de top van het klassement in Wijk aan Zee. Voorlopig heeft hij de hoofdvogel nog niet afgeschoten en moet hij rekening houden met een verrassende Nepomniachtchi en de Tijger van Madras, Anand voor de vrienden. Morgen, woensdag trekt het ganse circus richting universiteitsstad Leiden. Carlsen mag meteen een hard gekookt eitje consumeren in de persoon van co-leider Anand. Met verder nog Radjabov, Duda en Giri op het menu acht ik niemand van dit trio in staat om de wereldkampioen een hak te zetten. Magnus moet alleen zichzelf vrezen en niet te veel remises spelen.
Bij de Chalengers staat de voor mij nobele onbekende Rus Maksim Chigaev solo aan de leiding (6.5/9), Kovalev (6) en Esipenko (6) maken de top drie compleet.
Onze Noorderburen doen het eigenlijk nog zo slecht niet in Wijk aan Zee. Bij de Masters speelt Giri nog mee voor de knikkers met amper een halfje minder dan het koptrio. Jorden Van Foreest heeft intussen drie punten behaald met twee gelijke spelen en twee knappe zeges en dat tegen Duda en Fedoseev. De overwinning in deze laatste partij behaalde hij na één van de mooiste tactische wendingen van het tornooi tot nu toe. Dat moet u zeker eens naspelen. Bij de Challengers is L'Ami een vaste waarde in de top vijf en doet Lucas, broer van, Van Foreest het zeker niet slecht met de helft van de punten. Stefan Kuipers is nog altijd de pineut van het pak met de laatste stek en twee puntjes. Uitslagen en standen vind je hier.

Terwijl de helft van de wereldtop zijn kunstjes laat zien in Wijk aan Zee, is er ook heel wat schoon volk aanwezig op het onlangs gestarte tornooi in Gibraltar. In de Masters-groep doen hier geen 14 spelers (Wijk) maar 250 schakers mee (!), waarvan er veertien meer dan 2700 ELO op hun identiteitskaart hebben staan. Onder hen Vachier-Lagrave, So, Aronian en Nakamura. Het tornooi lijkt ieder jaar aan belangstelling  te winnen. Ook valt de aanwezigheid op van heel wat vrouwelijke speelsters, die gelokt worden door de grote prijzenpot voor de dames. Een blik op het deelnemersveld toont mij wereldkampioene Ju Wenjun, verliezend finaliste Kateryna Lahno en de zusjes Muzychuk.
Naast de Masters zijn er ook nog maar liefst twee groepen Challengers en twee groepen amateurs. Als ik alles optel kom ik aan zo'n 550 schakers op de Rots van Gibraltar, als dat maar goed afloopt...

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie van zaterdag laatstleden:
 
1ste Klasse: Kris-Jos 1-0, Herman-Bernard 0-1, Francky-Ben 0-1.
2de Klasse: Dany-Marc VG 1/2, René-Pieter 0-1, Ewout-Robbert 1/2, Erik-Stijn 0-1.
3de Klasse: David-Diederik 1/2, Tom-Renaat 0-1, Frederique-Philippe 0-1.

En de uitslagen van onze Torrewachters in de Liga van West-Vlaanderen:

Reeks C: De Soete Jan-Ottevaere Herman 0-1, Vermeersch Johan-Verbanck Mario 0-1, Degrieck Peter-Depypere René 1-0, Schalembier Kylian-Salvatore Petralia 1-0, Leuridan Brecht-Vanassche Renaat-0-1, Selschotter Jan-Devoldere Bart 1/2, Galle Eric-Vancoillie Guido 1/2, Lesage Eddy-Claessens Erik 1/2.

Schaakkalender van de volgende weken:

*Interclub ronde zes op 3 februari met de volgende bezoekende teams: Roeselare 1 versus Aalter 1 en Roeselare 2 versus KBSK 7.
*Lentetornooi Brugge start eerste ronde vrijdag 8 maart 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten