maandag 14 januari 2019

Wijk aan Zee van start


Veel schoon volk bij de Masters in Wijk aan Zee

Het is weer zover, de jaarlijkse hoogmis van het schaken, de eerste Grand Slam van het seizoen, het tornooi van Wijk aan Zee is uit de startblokken geschoten. Vorige week kon u al vernemen dat er weer heel wat schoon volk deelneemt en dat kun je ook zien hierboven 😅...

Na drie van de dertien ronden staat de Rus Ian Nepomniatchi solo aan de leiding met 2,5 uit 3. Nepo, voor de vrienden, won van Giri en Kramnik en speelde remise tegen Carlsen, waarvan hij in klassiek schaak nog nooit heeft verloren. Anand en Ding volgen op een halfje (2). Hier kan nog Carlsen of Vidit, de winnaar bij de Challengers vorig jaar, bijkomen. Beiden zijn momenteel bezig met een enerverend eindspel wat naar remise ruikt, maar dat Carlsen in zijn gekende stijl aan het uitmelken is...
Update: Na ruim 130 zetten moet de wereldkampioen toch erkennen dat hij weer eens tevreden moet zijn met een gelijkspel. Zijn zevende eindzege in Wijk lijkt nog ver weg.
Meer dan de helft van het deelnemersveld volgt met 1,5 punt uit 3 en onderaan treffen we de Nederlander Van Foreest aan, die verrassend won van de Pool Duda en zo de nul kon uitwissen. Ook Fedoseev (1) en rode lantaren Kramnik (0.5) vertoeven in zijn gezelschap.
In de B-Groep ook wel de Challengers genoemd is er nog minder afscheiding. Voorlopig staan ze met zijn zessen aan kop: Maghsoodloo, Chigaev, Episenko, Korobov en de twee Nederlanders L'Ami en de jongere versie van Jorden Van Foreest, de Lucas (allen 2/3). Het vrouwelijk schoon Paethz en Saduakassova (de chesschick in de laatste Torrewachter) vinden we onderaan terug met één uit drie. De rode lantaren daarentegen gaat hier zonder pardon naar de Nederlandse IM Stefan Kuipers die hem stevig in handen heeft (0)...
Wie meer wil weten van dit toptornooi uit de schaakwereld die kan de verslaggeving volgen op Chessbase en de officiële site van het tornooi Tata Steel Chess 2019.
Vorige week had ik het over Torrewachter Bernard Logie die volop voor zijn kansen ging in één van de talrijke weekendtornooien. Bernard is intussen zijn talrijke gewonnen bekers aan het inladen in zijn auto en gaat ongetwijfeld zijn winstpremies gaan beleggen in de Rabobank? Of was het zo erg allemaal niet? Neem alvast hier een kijkje. 

Intussen is de terugronde van de Torrewachtercompetitie van start gegaan:
 
1ste Klasse: Ben-Pauwel 1-0, Steven-Herman 1-0, Kris-Peter 0-1.
2de Klasse: Pieter-Dany 1/2, Robbert-René 1-0.
3de Klasse: Renaat-Eric W. 1-0, Adhemar-David 1/2.

En hier hebben we nog de kalender:

*West-Vlaamse Liga op zondag 20 januari te Ieper met de vierde ronde.
*Interclub ronde zes op 3 februari met de volgende bezoekende teams: Roeselare 1 versus Aalter 1 en Roeselare 2 versus KBSK 7.
*Lentetornooi Brugge start eerste ronde vrijdag 8 maart 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten