dinsdag 30 april 2019

Roeselare Vicekampioen in derde


Het doek is gevallen over het Interclubseizoen 2018-2019. Het werd weer eens een topjaar voor onze Torrewachters en net als de voorbije jaren was de hoofdvogel letterlijk en figuurlijk gaan vliegen (richting Lokeren) en eindigen ze nog maar eens op de meest ondankbare plaats en dat is de tweede. Te oordelen aan bovenstaande foto vonden ze dat helemaal niet erg (?) en hebben ze zich ook op de slotspeeldag in Landegem rot geamuseerd. Bert doet voor de laatste keer dit seizoen zijn verslag over de jongens in de eerste ploeg terwijl ik probeer wat zinnigs te vertellen over de tweede ploeg op bezoek in Waregem.

"Negen wedstrijden op een rij gewonnen en toch geen kampioen... De interclubjaargang 2018-2019 werd een groot succes, maar net zoals al verschillende keren de afgelopen jaren strandden we ook nu op een tweede plaats. Chesspirant won zondag in Gent, waardoor we hen niet meer konden inhalen. Wij wonnen als enige ploeg dit jaar tegen de 'chesspiraten', maar eerlijk is eerlijk: zij zijn de verdiende kampioen. Voor onze laatste wedstrijd moesten wij naar Landegem, een taaie tegenstander. Het zag er al snel goed uit. Fabio en Bernard kwamen goed uit de opening en Ben leek over zijn tegenstander te gaan denderen. De kaarten keerden echter plotseling. Bernard had het moeilijk en besloot in een gelijke stelling remise te nemen. De aanval van Fabio sloeg niet door. Fabio stond nog steeds een geofferde pion achter. Ook hier was een puntendeling het resultaat. Ben stond een stuk tegen enkele pionnen voor, maar verloor plots dat stuk en even later ook de partij. Op de eerste drie borden stond het lang gelijk. In een moeilijke stelling ging de tegenstander van Bert pardoes door zijn vlag. Martijn kon het loperpaar veroveren waarna zijn tegenstander enkele zetten op rij het noorden kwijt was. 0-1, Martijn rondt een sterk seizoen af met een mooie overwinning. Michiel stond aanvankelijk iets beter, maar in de tijdnoodfase kon zijn tegenstander het evenwicht herstellen. Op zet veertig ging de Landegemnaar echter serieus in de fout. Materiaalwinst en ook de partij voor Michiel. 2-4, een mooie uitslag om een fantastisch seizoen mee te eindigen."

De tweede ploeg probeerde het mooie weer te maken in Waregem en slaagde daar wonderwel in. De schaakjongens van Waregem hadden voor de gelegenheid een totaal vertimmerde ploeg opgesteld. De succesvolle jeugdploeg was met de Noorderzon verdwenen, geen spoor van ene Dewever of enkele Decraenes. Met onze extra zakken ingeslagen snoep konden we onze iets rijpere tegenstanders niet verleiden en moesten we aan het bord bewijzen dat we beter waren. Ewout ons vierde bord had weinig moeite om zich te tonen. Na een Spaanse aanval veroverde hij een kwaliteit, toen die kwaliteit uitgroeide tot een vol stuk, kon onze hoop voor de toekomst freewheelend het punt binnenhalen. Ondergetekende had het intussen knap lastig tegen een sympathieke schaakmens van Portugese afkomst. Een vroege centrumaanval zorgde ervoor dat ik mijn rokade kwijtspeelde, maar zonder dames schaken is  nu ook weer het einde van de wereld niet. Slechter was het toen ik een vervelende penning aan mijn broek kreeg en het van kwaad (pionverlies) naar erger (mataanval of stukverlies) ging. Ik strubbelde nog wat tegen, maar het mocht niet baten. Mijn rivaal plooide niet en won knap. Ook derde bord Erik moest zich weren als een duiveltje in een wijwatervat. Na kwaliteitsverlies in de opening kreeg hij het warm in het middenspel. Gelukkig kreeg onze Torrewachter tegenspel en kon hij de bordjes terug in evenwicht brengen. Een remise leek hier de meest juiste uitslag met chauvinistisch als we zijn de iets betere eindstelling voor Erik.  Good Old, intussen 84 jaar gepasseerd, Herman mocht de kastanjes weer eens uit het vuur halen en kon beslissen over winst of verlies voor het team. Ook onze eerste bordspeler kwam slecht uit de opening, om wat initiatief te verkrijgen offerde hij een pion, maar het zag er allemaal heel onduidelijk uit. Pas in het late middenspel zorgt een valletje voor de genadeslag. Kiezen tussen mat of damewinst is niet van het plezantste en de man van Waregem gooide dan ook de handdoek. Met deze zege (1,5-2,5) eindigen we op de vierde plaats in het eindklassement en dat is helemaal niet slecht gezien de vele wissels (met het oog op de toekomst?) die we hebben doorgevoerd dit jaar...

Tot slot nog dit, vers van de pers: Magnus Carlsen won zonder pardon (7,5/9) en met anderhalf punt voorsprong voor Caruana (6) de Grenke Classic. Hier is het bewijs!

De uitslagen in de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Peter-Steven 0-1.
2de Klasse: Quinten-Stijn 0-1.

De kalender:

*  3 mei: Master Classes in de KOSK, schaakclub Oostende met lesgever Luc Winants die ons de  geheimen van wereldkampioen Capablanca gaat vertellen.
*  3 mei: 5de ronde Lentetornooi met op het eerste bord de topper Michiel Bleys-Steven Geirnaert.
*19 mei: Laatste ronde West-Vlaamse Liga te Ieper. 
*24 mei: Master Classes in de KOSK, schaakclub Oostende met dit keer Rabah Bouhallel die ons onderwijst in de kunst van partijen bespreken en de manier van denken hierbij.
*25 mei: West-Vlaams Ploegenkampioenschap Rapid te Oostkamp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten