woensdag 7 augustus 2019

Terug van weggeweest...


De schaakvakantie zit er op en intussen is uw, naar ik mag hopen, favoriete blogger terug in zijn geboorteland na een 11-daags schaakreisje in belastingparadijs Andorra. In de buurt van de hoofdstad Andorra La Vella vond het 37ste Open schaaktornooi plaats. Alle schakers, zo'n 140 volgers van Caïssa, werden ingedeeld in dezelfde groep en dat betekende soms grote ELO-verschillen die nogal vaak resulteerden in een pakske slaag. Het tornooi werd gewonnen door de Fransman Maxime Lagarde (2597 ELO) met een monsterscore van
8.5/9 (!). Onze Zuiderbuur werd hiermee zo'n 2.100 euro rijker. De Spaanse grootmeester Arizmendi Martinez werd tweede (7.5) en de jonge Deen Thybo werd derde eveneens met
7.5 uit 9. De Belgische delegatie, bestaande uit de drie musketiers Martijn, Pauwel en Peter aangevuld met D'Artagnan Filip, presteerde volgens de verwachtingen? Martijn was bij momenten weer outstanding en kaapte met zijn 5.5 uit 9 nog de tweede prijs weg in zijn ELO-reeks. Hij werd hiermee dertigste in de eindstand! Pauwel en Filip eindigden met drie en Peter moest tevreden zijn met 2.5 uit 9. Al bij al een heel tof tornooi, puike organisatie en een internationale mix van meer dan degelijke tegenstanders. Waarschijnlijk (?) één van de komende jaren voor herhaling vatbaar? De einduitslag van Andorra Open 2019 is hier terug te vinden.

Schakers waren er niet alleen te vinden op Andorra:
Zo werd Daniel Dharda de nieuwe en tevens jongste Belgische schaakkampioen in de geschiedenis. In Charleroi bezette hij de hoogste trede van het podium met 6 uit 9. Hij haalde het met de scheidingspunten van Tanguy Ringoir, Alexandre Dgebuadze werd derde (5).
De Fransman Maxime Vachier-Lagrave won in Parijs het zoveelste luik van de Grand Chess Tour, waar ze zich dit keer vermaakten met Rapid en Blitz. De einduitslag is hier terug te vinden. Topschakers hebben een druk leven, de volgende Grand Chess Tour ontmoeting staat reeds gepland op 10 augustus en gaat door in Saint-Louis.

Ook de Torrewachters zitten niet stil. Afgelopen zaterdag werd het nieuwe schaakseizoen op gang geschoten met een rapidtornooi. Acht schakers waren reeds ontwaakt uit hun zomerslaap en maakten onder elkaar uit wie de beste 'rapidder' was. Na elk vijf heroïsche partijen te hebben afgemaakt, kwam volgende eindstand op het bord: Jan Feys won zonder pardon met vijf op vijf ruim voor een pelotonnetje met Herman, Jan en Jozef (3), op hun beurt gevolgd door Hubert, Robbert en Seppe (2). De rode lantaren was zonder betwisting voor Salvatore... Volgende week wordt een vervolg gebreid aan onze zomercompetitie met jawel een zomerse blitz. Zorg dat je op tijd komt!
Vergeet ook jullie lidgeld niet te betalen, ik ga alvast de daad bij het woord voegen...

Zomercompetitie: 

*10 augustus: Blitz
*17 augustus: Fischer Random
*24 augustus: Oplosschaak
*31 augustus: Handicaptornooi

Torrewachters in het buiten- (& binnen) land:

*11-15 augustus: Brugse Meesters met Jan Feys, Marc Segaert, Pauwel en Peter.
*24-31 augustus: Dieppe met Bernard.
*16-20 september: Nato Chess Championship te Berlijn met Ben.

Torrewachters met tornooiplannen die niet in bovenstaand overzicht voorkomen, laat u horen!

Tot slot nog de zomerkalender (nog steeds met gratis links):

*11-15 augustus: Schaaktornooi Brugse Meesters.
*14-18 augustus: 35ste Open van Geraardsbergen.
*17-25 augustus: 19de Open van Brasschaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten