woensdag 22 januari 2020

Roeselare doet Waregem bloeden (Sunday Bloody Sunday)


Beide Roeselaarse teams keken zondag laatstleden in de angstige ogen van hun Waregemse schaakbroeders. Bij het vallen van de avond had een waar bloedbad plaatsgevonden in de Rodenbachstede. Roeselare 1 blijft stevig aan de leiding in zijn reeks na een 5-1-zege en Roeselare 2 deed niet onder met een 3-1-overwinning. Met een totaalscore van 8-2 (!) werden de Gaverbeekjongens huiswaarts gestuurd, moesten ze de Russische nationaliteit hebben dan zaten ze nu al op de trein naar Siberië... Huisjournalist Bert was er bij en brengt het verslagje van beide teams.

"Met Waregem I wachtte in de zesde ronde de ploeg die ons het voorbije decennium al meermaals van het hoogste schavotje in de reeks duwde. We hadden echter geluk. 
Onze tegenstander zakte verzwakt naar café Den Arend af. De drie vaste eerste borden waren er niet bij. Bert begon het best en strafte een openingsfout van zijn tegenstander af. Die offerde een kwaliteit en kwam na minder spel van Bert terug in de partij. Na een tweede fout van zijn tegenstander belandde Bert in een eindspel met materiaalvoordeel. 1-0.
Fabio zocht zijn ganse partij naar het initiatief, maar zijn tegenstander speelde secuur en kwam misschien zelf iets beter te staan. Uiteindelijk rookte hij op het zesde bord de vredespijp. Michiel vloog speciaal voor dit toptreffen over vanuit Canada. De Canadese lucht had hem blijkbaar heel goed gedaan. Met leuk en sterk aanvallend spel knalde hij nochtans de heel degelijke Jan Windels van het bord. Martijn vond dit keer moeilijk het initiatief. Ons eerste bord zocht naar openingen, maar vond die niet tegen een goed spelende Dieter Devolder. Net nadat Michiel de winst had binnen gehaald zorgde Martijn voor een extra halfje. Jan speelde op bord vijf een typepartij van het Hollands. Ons vijfde bord beukte thematisch de damevleugel open, won een pion en wat later de partij. Ben had het het moeilijkst en stond al snel iets minder. Ons vierde bord bleef echter vechten en kon na een drietal uren zijn tegenstander truuken. In een spannend eindspel, dat wellicht toch remise was, ging de Waregemnaar in de fout. 0-1 en een overduidelijke 5-1 eindstand. We blijven op kop, maar gezien het nog moeilijke programma blijven we met beide voetjes op de grond." 


"De tweede ploeg doet het dit jaar uitstekend. Met Waregem stond er ook een derby op het programma. Luxe-invaller Bernard genoot van zijn partij. Zijn tegenstander deed in het begin enkele vreemde paardensprongen waarna het paard ook verloren ging. Bernard bleef de aanval opzoeken en wist uiteindelijk gemakkelijk te winnen. Robbert speelde een gelijkopgaande partij, miste op een bepaald ogenblik een winnende voortzetting (volgens omstaanders) en ging uiteindelijk de boot in. Peter had 's morgens al een partij in Kortemark gespeeld en daarna enkele gehopte Duvels gedronken. Dat was er ook aan te zien. Vol vertrouwen zocht Peter de aanval op. Zijn tegenstander kon niet anders dan materiaal offeren. Peter bleef daarna koelbloedig en zette een sterke partij om in een winstpunt. Guido is bezig aan een sterk interclubseizoen. Ook nu speelde hij terug een solide partij. Dat resulteerde in materiaalwinst. In de eindstelling had Guido nog heel wat pionnen over. De twee witte paarden konden die pionnenmacht, ondersteunt door nog een toren, niet meer tegenhouden. 3-1, opnieuw een uitstekend resultaat. Mag ploeg 2 titelambities hebben?" 

Kort nog de laatste berichten uit Wijk aan Zee: Carlsen is op zijn Carlsens weer naar boven geslopen in de tussenstand en staat nu op de tweede plaats (6.5/10) op een halfje van Caruana. Met nog drie wedstrijden voor de boeg is een achtste zege in Wijk voor de Noor niet ondenkbaar.
De dames zorgen op het wereldkampioenschap in Vladivostok voor een ware thriller met wisselende kansen en tonnen suspense. Nadat uitdaagster Goryachkina de leiding had genomen in de achtste partij, verloor ze twee games op rij en moest in de tussenstand Ju Wenjun opnieuw laten voorgaan. De elfde partij eindigde op remise en dat betekent dat Aleksandra Goryachkina met haar rug tegen de muur staat en morgen de laatste partij moet winnen. Als dat niet spannend is? Hier te volgen.

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Pauwel-Steven 1/2, Peter-Ben 1/2, Bernard-Herman 1-0.
2de Klasse: Marc VG-Seppe 0-1, Frederique-Erik C 0-1, Shen-Pieter 1-0, René-Ewout 0-1, Stijn-Jan 1/2.
3de Klasse: Eric W-Diederik 1/2, David-Philip 1-0.

De kalender:

*10-26 januari: 82ste Tata Steel Chess Tournement in Wijk aan Zee.
*21-30 januari: Gibraltar Chess Festival in uiteraard Gibraltar.
*25 januari - 2 februari: Open van Moskou.
*2 februari: Ronde zeven Interclubs: Roeselare 1 naar Izegem 1 en Roeselare 2 naar KGSRL 12
*16 februari: Ronde acht Interclubs: Beide ploegen thuis, Roeselare1 tegen KGSRL 4 en Roeselare 2 tegen Veurne 1.
*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten