woensdag 15 januari 2020

Wijk aan Zee van start gegaan


Afgelopen vrijdag weerklonk boven Wijk aan Zee het startschot voor de 82ste editie van het wereldvermaarde schaaktornooi. De eerste Grand Slam van het nieuwe schaakjaar ging van start met honderden amateurs, 14 Challengers en 14 Masters. Dit jaar is het circus maar één keer uithuizig met de vijfde ronde die gespeeld wordt in het Stadion van PSV Eindhoven. Het tornooi bij de wereldtoppers, ook wel de Masters geheten, is iets minder sterk dan vorig jaar met een gemiddelde rating van 2741 ELO (categorie 20).
Na vier ronden staat oud-winnaar Wesley So solo aan de leiding met drie uit vier. Zevenvoudig winnaar Magnus Carlsen is traditioneel een trage starter en hij is dan ook terug te vinden op een zevende plaats met de helft na vier remises. De wereldkampioen heeft nog negen partijen om zich op de eerste plaats te wurmen, vandaag werd de jonge Noor nog een record rijker: Hij slaagde er in om nu al 111 officiële partijen na elkaar niet te verliezen in klassiek schaak, hiermee breekt hij het record van Tiviakov. Vandaag zag het er lange tijd niet goed uit, want nota bene de oudste van de Van Foreests, Jorden, legde Magnus serieus het vuur aan de schenen. Jorden is een stuk beter gestart dan bij zijn debuut vorig jaar, na vier rondes staat hij knap vijfde met 2,5 punten. In datzelfde groepje vinden we Caruana en enkele nieuwe, aanstormende (?) talenten met ronkende namen als Xiong, Firouzja en Artemiev. De Masters geven hun geheimen hier prijs: Uitslagen & Tussenstand.
Ook bij de Challengers staat één eenzame ziel bovenaan te pronken, namelijk de u allen bekende Ganguly Surya Shekhar met drie uit vier. De man is afkomstig uit schaakland India en heeft een rating van 2636. Ook hier wordt de leider op de voet gevolgd door een pelotonnetje met een vijftal spelers waarvan de namen Eljanov en de Nederlander L'Ami meest vertrouwd in de oren klinken. Lucas Van Foreest, jongere broer van... vinden we halfweg en onderaan na dus een valse start, de door velen als toptalent beschouwde Duitser Vincent Keymer. Meer over de Challengers vindt u hier: Uitslagen & Tussenstand.

Intussen staan de bordjes in evenwicht (3-3) bij de wereldtitelmatch tussen titelverdedigster Ju Wenjun (China) en Aleksandra Goryachkina (Rusland). Het titelgevecht begon met drie remises waarin Aleksandra goed stand hield tegen de wereldkampioene. Die haalde de dag nadien echter haar eerste volledige punt binnen, toen ze het eindspel van een Slavische partij winnend kon afsluiten. Iedereen dacht dat de Chinese nu vertrokken was voor een verlenging van haar titel, maar niets was minder waar. Goryachkina won de vijfde, een Engelse partij na een serieuze blunder van Ju. De zesde en meteen ook laatste wedstrijd die in Shanghai werd gespeeld eindigde op een gelijkspel. Morgen donderdag gaat de tweede manche van het wereldkampioenschap bij de vrouwen van start in het Russische Vladivostok. Goryachkina heeft nu het thuisvoordeel en de steun van honderden supporters. Wie weet stijgen de kansen voor de piepjonge Russin? Supporters kunnen hier de strijd bij de dames volgen.

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Kris-Steven 0-1, Ben-Pauwel 1-0, Herman-Peter 1/2, Jos-Robbert 0-1.
2de Klasse: Erik Cl.-Marc VG 0-1, Frederique-René 1-0, Jan-Shen 1-0, Pieter-Ewout 0-1.
3de Klasse: Diederik-Salvatore 0-1, Polina-David 0-1, Tom-Eric W. 0-1.

De kalender:

*10-26 januari: 82ste Tata Steel Chess Tournement in Wijk aan Zee.
*19 januari: Ronde zes Interclubs: Roeselare 1 thuis tegen Waregem 1 en Roeselare 2 eveneens thuis tegen Waregem 2
*2 februari: Ronde zeven Interclubs: Roeselare 1 naar Izegem 1 en Roeselare 2 naar KGSRL 12

Geen opmerkingen:

Een reactie posten