dinsdag 28 januari 2020

Caruana wint Wijk aan Zee // Wenjun blijft wereldkampioene schaken


Het was moeilijk kiezen deze week, wat voor mij het hoogtepunt was van de afgelopen schaakweek. Er was de allereerste tornooioverwinning van Fabio Caruana in Wijk aan Zee en er was het megaspannende wereldkampioenschap bij de vrouwen, wat nipt werd gewonnen door Ju Wenjun. Twee mooie openers van het nieuwe schaakjaar die eigenlijk evenveel aandacht verdienen...

De 82ste editie van het Tata Steel Chess Tournement oftewel Wijk aan Zee werd op overtuigende wijze bijgeschreven op de erelijst van Italo-Amerikaan Fabio Caruana. Caruana won zeven keer en speelde zes keer gelijk, wat hem een stevig puntentotaal opleverde van 10/13. Voor krullenbol Fabio is het zijn allereerste hoofdvogel in Wijk en wat voor een zege. Zevenvoudig recordhouder Carlsen werd tweede op twee volle punten (8/13). De motor van Carlsen sloeg zeer laat aan en dan was het kalf al verdronken, de beer geschoten of de vogel gaan vliegen... Met deze zege lijkt Caruana in bloedvorm en heeft hij de beste (?) papieren om volgende maand te schitteren op het Kandidatentornooi, waar bepaald wordt wie de uitdager eind dit jaar zal zijn van wereldkampioen Magnus Carlsen. De derde trede op het ereschavot is voor een ander oud-winnaar namelijk Wesley So (7,5). De Amerikaan sloot eveneens het schaakgebeuren af zonder nederlaag. Vermeldenswaard is de uitzonderlijk knappe prestatie van de Nederlander Jorden Van Foreest, die met zeven punten gedeeld vierde werd. De oudste van deze bekende schaakfamilie verloor slechts twee keer en dat tegen mindere schaakgoden, hij hield daarentegen goed stand tegen de absolute wereldtop. Dat beloofd. Hup Holland Hup !!! Ik eindig dit korte verslagje met Firouzja. Deze Iraniër begon als een wervelwind, stond een tijdje bovenaan en kreeg dan een serie nederlagen te verwerken tegen wereldtoppers. Uiteindelijk eindigde hij halfweg met de helft van de punten. Toch niets bijzonders hoor ik u zeggen? Toch wel, dit supertalent is pas zestien jaar en schrijf maar op: Op weg naar de absolute top... Voor alle uitslagen en standen kunt u hier terecht.

De Chinese regerende wereldkampioene Ju Wenjun heeft haar wereldtitel met succes verlengd tegen het Russische aanstormende supertalent Aleksandra Goryachkina. Dat ging op zijn fluweelzachtst gezegd niet zonder horten en stoten in één van de meest spannende WK's uit de schaakgeschiedenis. Over het eerste luik uit dit kampioenschap, de passage in Shanghai heb ik vorige week al uitvoerig bericht. Daar werden de eerste zes klassieke partijen afgewerkt. Bij een tussenstand van 3-3 werd het vliegtuig genomen richting Vladivostok voor een werkelijk beklijvend tweede gedeelte. Na een afwachtende zevende partij verraste Aleksandra haar rivale met een Geweigerd Damegambiet waarin ze met haar sterke loper het punt achter haar naam schreef en de leiding nam. Wie dacht dat de Chinese nu een forse mentale dreun had gekregen, wist niet wat hij zag de volgende twee speeldagen.
Ju Wenjun zorgde er eerst voor dat de bordjes terug in evenwicht kwamen en nam vervolgens terug de leiding met het Geweigerd Damegambiet, waarmee ze haar uitdaagster een koekje van eigen deeg leek te geven? Het elfde game eindigde op een gelijkspel en Goryachkina werd voor een voldongen feit geplaatst: De twaalfde en laatste partij moest gewonnen worden en jawel Goryachkina won met een verrassende openingskeuze, een weinig gespeelde zijvariant van de Londen. Ju dacht ruim twintig minuten toen ze haar antwoord op het bord bracht. Goryachkina kreeg initiatief en kreeg beslissend voordeel in het middenspel. Het publiek geloofde zijn ogen niet, na twaalf partijen was het weer gelijk 6-6. De tiebreaks moesten in eerste instantie duidelijkheid bieden, vier rapidpartijen konden beslissend zijn voor de wereldtitel en dat werden ze. Aleksandra Goryachkina kwam het best uit de startblokken, stond beter, maar maakte het niet af. De eerste 2 games werden zo remise. Ju Wenjun nam in de derde partij en dit keer voor goed de leiding. Rapidgame vier werd remise en hiermee verlengde de regerende wereldkampioene haar wereldtitel, maar dat had bloed, zweet en wellicht ook tranen gekost? Alles over deze schaakthriller kun je hier nog eens nalezen. In de volgende editie van de Torrewachter komen ongetwijfeld enkele partijen uit het Dames-WK en Wijk aan Zee.

Ik ga deze blog eindigen met een zopas vernomen bericht en het is helaas geen prettig schaaknieuws. Eén van de meest prominente figuren uit het West-Vlaamse schaakleven, Marc Clevers is na een slepende ziekte overleden. Marc is net geen 74 jaar geworden en hij werd afgelopen maandag in intieme kring begraven. Marc typeren of situeren is geen makkelijke opdracht. Zolang ik schaak, is Marc er geweest. Eerst wat op de achtergrond, wellicht omdat ik hem toen nog niet goed kende, maar met de jaren nam zijn invloed en zijn aanwezigheid in het West-Vlaamse schaak toe, waar hij gekend was als voorzitter van de West-Vlaamse Schaakliga en organisator van talloze jeugd-, school- en andere tornooien. Nationaal schopte hij het tot secretaris van de Vlaamse schaakfederatie en nam hij de rol van arbiter op zich in vele eerste klasse Interclubwedstrijden. Marc Clevers kan wellicht een behoorlijke Wikipediapagina vullen met zijn schaakactiviteiten.  Marc ademde schaak, Marc was schaak... en daar is nu helaas een abrupt einde aan gekomen. Namens het Bestuur en alle leden van de Torrewachters Roeselare wensen we de familie dan ook alle sterkte toe. Online condoleren kan hier.

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Ben-Bernard 1-0, Kris-Peter 1/2, Herman-Robbert 0-1, Didier-Jos 1-0.
2de Klasse: Seppe-Frederique 1-0, Pieter-Stijn 1/2, Ewout-Shen 1-0, Jan-Marc VG 0-1.
3de Klasse: Salvatore-Eric W 1/2, Philip-Dany 0-1, Tom-David 1/2.

De kalender:

*21-30 januari: Gibraltar Chess Festival in uiteraard Gibraltar.
*25 januari - 2 februari: Open van Moskou.
*2 februari: Ronde zeven Interclubs: Roeselare 1 naar Izegem 1 en Roeselare 2 naar KGSRL 12
*16 februari: Ronde acht Interclubs: Beide ploegen thuis, Roeselare 1 tegen KGSRL 4 en Roeselare 2 tegen Veurne 1.
*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten