dinsdag 4 februari 2020

Roeselare blijft scoren in de Interclubs


De Nederlandse kunstenaar Escher werd wereldberoemd met zijn schilderijen met wiskundige, soms absurde illusies. Een creatieveling met wellicht een passie voor de schaaksport toverde bovenstaande schaakillusie uit zijn hoge hoed. Promotie naar tweede klasse lijkt niet langer een schaakillusie te zijn voor ons eerste team (Wat een inleiding 😀). Ik ga de druk niet nodeloos hoog leggen, maar met nog slechts vier partijen te gaan en drie punten los moet het nu al wel heel slecht lopen om de titel nog uit onze handen te laten glippen. Voor de gelegenheid heb ik de resterende rondes aan de kalender toegevoegd. Tweemaal Gent, Ieper en Brugge zijn geen makkelijke maar ook weer niet onoverkomelijke hindernissen. Ook de tweede ploeg blijft op 'titelkoers', enkel Tielt staat die droom nog in de weg. Zondag laatstleden remiseerden de leiders tegen Veurne en daardoor komt Roeselare 2 op slechts één punt. Met nagenoeg dezelfde tegenstanders in de resterende wedstrijden is alles nog mogelijk. In het slechtste geval kunnen we nog beste tweede worden, maar een titel smaakt natuurlijk zoveel zoeter.
Bert was er bij tegen Izegem en brengt verslag van het eerste team, terwijl ondergetekende op citytrip naar Gent mocht met de tweede ploeg...

"Op speeldag 7 wachtte ons de dichte verplaatsing naar Izegem. Onze buren verkeren in degradatienood, maar konden voor deze belangrijke wedstrijd niet rekenen op enkele sterkhouders. Net zoals reeds verschillende keren dit jaar hadden we dus opnieuw wat geluk alvorens de partijen nog moesten beginnen. De derby startte met een minuut stilte voor de overledenen Marc Clevers en Joe Cordy. Bert zocht onmiddellijk de aanval op en won een pion. Zijn tegenstander probeerde die terug te winnen, maar ontwikkelde daardoor zijn stukken niet. Bert liet zijn stukken goed samenwerken en na twintig zetten kon wit opgeven. 0-1. Ook Ben zocht dadelijk de aanval op. In een moeilijke stelling kon hij enkele zwarte stukken afruilen waarna de zwarte koning in het midden van het bord terecht kwam en uiteindelijk mat ging. 0-2. Ondanks die vroege dubbele voorsprong zag het er op dat ogenblik niet echt goed uit. Jan won al snel een pion en stond beter, maar vergat daarna vooruit te schaken. Zijn tegenstander kwam beter en beter in de partij en miste een winnende combinatie. Jan kwam uiteindelijk toch nog weg met een remise. Ook Bernard stond aanvankelijk veel beter. Ons zesde bord opende echter zijn eigen koningsstelling en kreeg het daarna knap lastig. In een heel moeilijk eindspel werd uiteindelijk remise overeengekomen. 1-3. Martijn kwam iets te zelfverzekerd aan zijn bord en trapte in een openingsvalletje. Dat kostte hem de dame tegen een toren en een paard. De witte Izegemnaar miste daarna verschillende winstvoortzettingen waarna Martijn uiteindelijk heel knap verdedigde en toch een halfje in de wacht kon slepen. Michiel stond de ganse partij ogenschijnlijk beter en belandde in een eindspel met twee lopers tegen twee paarden. De jonge zwartspeler kon echter de stelling gesloten houden waarna er na een lange strijd ook remise werd overeengekomen. 2-4. Een heel mooie overwinning waarbij niemand verliest tegen de buren van Izegem. De volgende ronde wacht onze naaste achtervolger Gent."

"Achteraf gezien bleek de lage emissiezone in de Gentse binnenstad onze grootse rivaal. Met twee auto's die een gezegende leeftijd hadden bereikt en niet meer boetevrij in het centrum konden rijden, een speler die geen wagen had en onze jongste die enkel nog maar met botsautootjes had gereden, hadden we weinig keus. Zo werd het een treinreisje richting Gent. Met Pauwel als gids belandden we in een leuk restaurantje aan de voet van het Gravensteen, waar de voorbereiding op de schaaknamiddag niet plaatsvond met Stockfish, maar met het verorberen van friet met zalm of steak. Voldaan trokken we richting het beroemde Schaakhuis Caïssa in de Abrahamstraat waar het startschot om twee uur werd gegeven. Ondergetekende haalde na enkele mindere ervaringen zijn Siciliaans nog eens boven. Het werd een leuke partij, waarin ik initiatief had, maar toch op mijn hoede moest zijn, want mijn rivaal kon enkele keren gevaarlijk tegen prikken. Ik kon al snel zijn koningsstelling open rijten, maar het vervolg was minder duidelijk. Toen ik in het middenspel kon infiltreren met schaak ging het plots snel: Zwaar materieel verlies of mat waren de keuzes die mijn tegenstander voor de kiezen kreeg. Een stevig dilemma en hij gaf dan ook op. Na een korte analyse konden we nog het einde van Club-Antwerp met een Stropke in de hand meemaken. Intussen was ook Guido op bord vier klaar. Guido kende een rustige namiddag toen de Gentenaar na een kalme opening op zet tien zijn paard 'en prise' liet staan. Guido, één van onze meer beleefde leden, nam dit smakelijke voorgerechtje dankbaar aan. Na nog wat geschuifel kon ons vierde bord nog twee centrumpionnen snoepen. Een pseudo-torenoffer dwong de tegenstander op de knieën en na wat stukkengeruil
vatte Guido de finale aan met een licht stuk en twee extra soldaatjes. De moegestreden tegenstander gooide dan ook zijn erg bezwete handdoek in de ring. Op de achtergrond zag Pauwel dat het de goede richting uitging voor de ploegzege. Met een twee-nul tussenstand aanvaardde hij dan ook het remisevoorstel van zijn overbuur in een gelijkwaardige stelling ontstaan na een saaie Siciliaan. Robbert kon voor een bonus zorgen en dat gebeurde ook. Na een opening uit het Hoge Noorden had onze jongste de betere stelling. Hij ging dameruil uit de weg en na afruil van de lichte stukken zag het er veelbelovend uit. Een eerste pion ging in het mandje en de Gentse stelling stuikte in elkaar. De Buffalo spartelde nog wat tegen, Robbert zette nog een melktandje bij en er gingen nog twee soldaatjes in het nu overvolle mandje, het sein voor de Gentenaar om op te geven. Het puntenverlies van Tielt, zorgt er voor dat we nu zowat in hun nek hijgen en de druk verhogen. Er resten ons nog vier zware speeldagen..."

Ewout onze thuisjournalist is terug van weggeweest na, hoop ik voor hem, succesvolle examens? Hij brengt in zijn gekende stijl het verslag van de afgelopen speeldag in de Torrewachtercompetitie.

"Afgelopen zaterdag was de eerste inhaaldag van de tweede helft van dit schaakseizoen. Gezien het redelijk groot aantal uitgestelde partijen, werd een relatief grote opkomst verwacht. Er werden dan ook negen partijen afgewerkt.
In derde klasse vonden drie partijen plaats. Renaat speelde zijn eerste partij van het seizoen tegen Tom. Na enkele foutjes van Tom wist Renaat de volle buit binnen te rijven. Renaat wil dit jaar opnieuw kampioen worden in derde klasse en hij heeft dus een eerste stap in die richting gezet. 1-0. Naast Renaat en Tom zaten Dany en Polina tegenover elkaar. Na een evenwichtige partij kwamen ze in een eindspel terecht waarin Polina het loperpaar had tegenover een paard en een loper. Uiteindelijk rookten beide spelers de vredespijp. ½-½. Daarnaast werd in derde klasse ook een heuse topper gespeeld tussen David en Eric Wydaeghe. Beide spelers stonden vooraf op respectievelijk plaats 1 en 2 in het klassement. Bij winst kon Eric over David springen. In een Slavische opening kreeg David een heel sterke aanval. Hij won een toren maar vond daarna niet meteen de juiste voortzetting wanneer Eric een van zijn torens bedreigde. Eric liet echter na om een herhaling van zetten te forceren, waarna David zijn materieel overwicht toch kon omzetten in een zege. 1–0. David breidt zijn voorsprong in het klassement dus ook een beetje uit, maar voor de achtervolgers is nog niets verloren.
Ook in tweede klasse werden drie partijen gespeeld. Marc speelde tegen Pieter zijn typische variant van de Konings-Indische aanval. De stukken werden snel terug naar de doos van herkomst verwezen, waarna er een pionneneindspel ontstond met maar liefst zeven (7!) pionnen aan elke kant. Beide kemphanen konden daarna geen vooruitgang meer boeken, waarna ze het op een remise hielden. ½-½. René en Shen kwamen na een symmetrisch Engelse opening in een eindspel met ongelijke lopers terecht. Ook hier was het verdict dus remise, een resultaat waar geen van beide spelers echt iets mee kan doen. ½-½. Stijn en Ewout kwamen in een gesloten Siciliaanse stelling terecht. Stijn offerde correct een stuk op e6, waarvoor hij drie pionnen kreeg. Hij vond daarna echter de juiste voortzetting niet. Ewout kon de dameruil forceren, waardoor de grootste angel uit Stijns aanval verdwenen was. Uiteindelijk wist Ewout een pion terug te winnen en even later gaf Stijn een tweede pion weg, waarbij hij op de koop toe een van zijn torens en zijn koning liet vorken. Hij gaf er toen maar de brui aan. 0–1. Ewout blijft zo op titelkoers, maar met nog meer dan de helft van de partijen te spelen, is er zeker nog niets beslist.
Ook bij de grote meneren van eerste klasse kwamen 6 mensen partij geven. Bernard speelde tegen Didier zijn geliefde Caro-Kann en dat beviel hem ook wonderwel. Hij kreeg een betere positie, maar miste toen enkele winnende voortzettingen. Uiteindelijk moest hij vrede nemen met een remise. ½-½. Jos speelde tegen Kris het Londensysteem. Na enkele kleine foutjes van Jos, kon Kris het initiatief overnemen. Hij wist dan ook de partij tot een goed (voor hem dan toch) einde te brengen. 0-1. In de negende en laatste partij van deze inhaaldag zaten Steven en Peter tegenover elkaar. Steven zag het zitten en knalde een koningsgambiet op het bord. Peter accepteerde het gambiet, maar was duidelijk niet zo heel bekend met de theorie. Hij gaf de pion vrijwel meteen terug, waarna Steven het centrum volledig in handen had. Toen Steven plots een stuk wist te winnen, gaf Peter dan ook de pijp aan Maarten. 1-0. Steven onderstreept hiermee nog maar eens zijn dominantie dit seizoen."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Didier-Bernard 1/2, Steven-Peter 1-0, Jos-Kris 0-1.
2de Klasse: René-Shen 1/2, Stijn-Ewout 0-1, Marc VG-Pieter 1/2.
3de Klasse: David-Eric W 1-0, Dany-Polina 1/2, Renaat-Tom 1-0.

De kalender:

*9 februari: Tweede deel van het Vlaams Jeugdkampioenschap te Mechelen met Robbert.
*16 februari: Ronde acht Interclubs: Beide ploegen thuis, Roeselare 1 tegen KGSRL 4 en Roeselare 2 tegen Veurne 1.
*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.
*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs en kampioenenbal (?): Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten