dinsdag 25 februari 2020

Brugs Lentetornooi gaat binnenkort van start


Op 6 maart is het weer zover, dan gaat namelijk de 39ste editie van het Brugse Lentetornooi of zo u het wil de zesde Diamond Edition van start. De organisatie is in handen van de Brugse schaakclub Dolle Torre. Gedurende zeven ronden om de veertien dagen wordt geschaakt op hoog niveau in het clublokaal van de Brugse schaakclub. Wie schaken een warm hart toedraagt moet dit evenement zeker op zijn agenda plaatsen!  Ikzelf heb al menig uurtje versleten achter het schaakbord tijdens dit tornooi en het moet gezegd het is een leuke afsluiter van het schaakseizoen. De Interclubs lopen op hun einde en in de meeste clubs zijn de kampioenen gekend, m.a.w.. het schaakseizoen gaat zich binnenkort transformeren naar de komkommertijd. Het Lentetornooi vormt dan ook voor velen een verlengstuk van het huidige schaakjaar en een unieke kans om eens tegen een hoger gekwoteerde speler uit te komen en waarschijnlijk ook te verliezen? Altijd leuk om eens goed op uw bek te gaan... Wie meer wil weten die kan hier meer info vinden. De voorlopige deelnemerslijst kun je vinden door onderaan op deze pagina op 'huidig toernooi' te klikken. Ik ga alvast het goede voorbeeld geven en mij inschrijven đŸ˜›.

Ewout, onze huisreporter, is ook deze week terug van de partij met een verslagje van de gebeurtenissen op clubniveau:

"Afgelopen zaterdag stond de zesde speeldag van de terugronde op het programma. In eerste klasse komt de ontknoping steeds dichterbij, al zijn er nog een aantal spelers met een relatief grote partijachterstand. Ook tweede en derde klasse beginnen langzaamaan de laatste rechte lijn in te gaan. Elk punt is belangrijk en het ging er dus erg bloedig aan toe. Maar liefst 90% van de partijen had een winnaar."

"Dit weekend werden tien partijen aan het totaal toegevoegd. Drie daarvan werden in eerste klasse gespeeld. Herman en Kris speelden beneden een Afgewezen Damesgambiet, waarin Kris uiteindelijk aan het langste eind trok. 0-1. Steven kon zich na zijn verlies tegen Robbert vorige week geen nieuwe misstap veroorloven tegen Jos. In een Benonistelling speelden hij de opening nochtans niet optimaal, maar Jos strafte dit niet af. Na een tactische complicatie mepte Steven zijn tegenstander tegen het canvas met een mooie mataanval. 0-1. Steven doet zo wat hij moet doen om zijn kansen op het kampioenschap te vrijwaren. Steven verhoogt de druk op Ben op deze manier. Bernard speelde tegen Peter de Alapin, wat bekend staat als een anti-Siciliaanse opening, maar bij Peter was die boodschap niet aangekomen, want hij ging toch voor zijn geliefkoosde Draak-structuur. Bernard kon dan ook moeiteloos het centrum inpalmen waardoor hij gevoelig beter uit de opening kwam. Peter voelde zich (ietwat voorbarig misschien) tegen de muur geduwd en offerde daarom een loper, maar het mocht niet baten. Met het extra materiaal kon Bernard de partij afmaken. 1-0. Met nog drie speeldagen te gaan, maken er nog slechts 3 spelers mathematisch kans op het kampioenschap: Steven, Ben en Robbert, al is het voor Robbert slechts een waterkansje. De ontknoping blijft ongemeen spannend."

"In tweede klasse werden 4 partijen afgewerkt. Marc en Shen belandden vanuit een Benoni opening na transpositie in een Siciliaanse stelling, waarin al snel veel stukken afgeruild werden nadat Marc een pion won. Marc leek op weg naar winst omdat hij een vrijpion bezat, maar Shen offerde zijn laatste licht stuk voor eeuwig schaak, waardoor hij de remise veilig kon stellen. ½-½. Erik speelde het Damesgambiet tegen Pieter, wat Pieter afwees met Pf6. Daardoor won Erik het centrum met een snelle cxd4 en e4. Hij bleef vanuit dit centrum genadeloos doorbeuken op de stelling van Pieter, die op de koop toe nog eens een erg slechte loper had. Uiteindelijk wist Erik materiaal en even later de partij te winnen. 1-0. RenĂ© speelde tegen Stijn in een echte kelderkraker in tweede klasse. Beide spelers zitten deze terugronde in de hoek waar de klappen vallen en het punt zou dus des te zoeter smaken. RenĂ© koos voor zijn Engelse opening en beide spelers wisten elkaar lange tijd in evenwicht te houden, tot Stijn naar eigen zeggen blunderde en er het bijltje bij neerlegde. 1-0. Zo wist RenĂ© zijn eerste volle punt van de terugronde binnen te halen. De laatste partij was die tussen Frederique en Ewout. Frederique speelde tegen Ewout de opening die hij het beste kent, nl. de Bird-opening. Ewout had zich echter goed voorbereid en had hier dus weinig moeite mee. Frederique lapte een van de openingsprincipes aan zijn laars en koos voor een premature aanval, al was die op zich niet meteen slecht. Zijn eerstvolgende zet blunderde hij echter meteen een stuk. Een zestal zetten later blunderde Frederique een tweede stuk na een aftrekaanval op zijn dame. Ewout staat natuurlijk niet zomaar op de eerste plaats in het klassement, en met twee stukken aan extra materiaal had hij dan ook niet veel moeite om de overwinning over de streep te halen. 0-1. Ewout blijft zo een foutloos parcours rijden en behoudt het uitzicht op de kampioenstitel die hij zo begeert, al is zijn programma, met achtereenvolgens Erik, Seppe, Jan en Marc, verre van een gezondheidswandeling te noemen. De rest van het klassement staat op een zakdoek, met vier spelers die een puntentotaal van drie hebben."

"In derde klasse stonden drie partijen gepland. Dany moest tegen Salvatore winnen als hij zijn kansen op het kampioenschap gaaf wou houden. Hij haalde dan ook een van Fischers meest gespeelde openingen uit de kast: het Konings-Indisch. Hij wist hiermee snel een extra loper te winnen, waarna hij het eindspel ook kon converteren. 1-0. Polina en Diederik belandden in een Philidor, waarin Polina vol voor de aanval op Diederiks koningszijde koos. Daarvoor moest ze echter wel heel veel ruimte geven op haar eigen koningszijde en na een tactische truc van Diederik kwam ze plots een toren achter en was het boeken toe. 0-1. Philip en Tom kwamen in een Italiaanse stelling terecht, waarin Tom koos voor een snelle f5. Dit was een beetje prematuur, maar Philip strafte dit niet meteen af, waardoor Tom het centrum in handen kreeg en een aanval kon inzetten op Philips koningsvleugel. Tom duwde goed door en wist het deze keer wel af te maken. 0-1. Dany komt een stapje dichter bij het kampioenschap, en de clash op de laatste speeldag met David zal dus wellicht bepalend zijn voor de afloop in derde klasse."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Jos-Steven 0-1, Bernard-Peter 1-0, Herman-Kris 0-1.
2de Klasse: Marc VG-Shen 1/2, Erik C.-Pieter 1-0, Frederique-Ewout 0-1, RenĂ©-Stijn 1-0.
3de Klasse: Dany-Salvatore 1-0, Polina-Diederik 0-1, Phillip-Tom 0-1.

Ter info:

Het klassement en alle uitslagen in de Torrewachtercompetitie kun je ook terugvinden op de site van de schaakbond. Alstublieft, geen dank : 1ste Klasse, 2de klasse, 3de klasse.

De kalender:

*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.

*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*6 maart: Eerste ronde Lentetornooi Brugge (aanrader)
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten