woensdag 19 februari 2020

Caïssa heeft ons verlaten...


Mijn bezinningsmomentje van vorige week heeft weinig uitgehaald. Het werd een memorabele zondagse schaaknamiddag, maar helaas voor de verkeerde redenen. Beide Roeselaarse teams haalden niet hun beste niveau en het mag gezegd... hadden dit keer het geluk niet aan hun zijde. Schaakgodin Caïssa was ons deze ronde niet gunstig gezind en heeft ons verlaten wellicht voor een jonger en knapper 😀 schaakteam? We hopen dat ze tijdig tot inkeer komt en inziet dat (schaak)karakter primeert op uiterlijk... De wedstrijdverslagen hieronder komen van Bert, vaste verslaggever van het eerste team en voor de tweede ploeg gelegenheidsjournalist Renaat, actief Interclubber bij de Veurnse 'vrienden'.

Bert neemt het woord:
"Met KGSRL wachtte op speeldag 8 onze naaste achtervolger. De Gentse ploeg beschikt wellicht over het beste zestal in onze reeks? Op alle zes de borden werd er meer dan twee uur geschaakt. Het zag er echter al snel niet goed uit voor ons. Fabio speelde voor het eerst zijn nieuwe opening en stond al snel beter. Hij miste echter enkele keren de beste voortzetting en toen hij een stuk verloor was het helemaal over. Ben stond aanvankelijk goed, maar moest plots toch de rol lossen. Wit drong met een heel mooi kwaliteitsoffer de zwarte stelling binnen en mocht later het punt bijschrijven. Michiel kreeg een hele moeilijke variant op het bord en wist hier niet echt goed mee raad. Zijn ervaren en sterke tegenstander speelde enkele mooie krachtzetten. 0-3. Martijn zinde op revanche na zijn onverdiende nederlaag van vorig jaar tegen de Gentse. Martijn nam al snel het initiatief, pootte een pion op d6 en won uiteindelijk vrij makkelijk. Bert bouwde zijn stelling mooi op en leek na een leuk kwaliteitsoffer het punt binnen te rijven. In tijdnood ging het echter nog bijna verkeerd. Zijn tegenstander zag in een moeilijke stelling een winstvariant niet. Enkele zetten later won Bert materiaal en de partij. Jan stond aanvankelijk beter, maar kon zijn goede voorbereiding niet omzetten in een winnende aanval. Ons vijfde bord weigerde meermaals remise, maar moest uiteindelijk toch in een puntendeling berusten. 2.5-3.5. Een verdiende overwinning voor de Gentse. In het klassement blijven we op kop, al is onze voorsprong nu nog heel gering."

Renaat neemt het woord:
"16 februari 2020 gaat de geschiedenis in als de dag van de match Roeselare 2 – Veurne 1. De gladiatoren stromen toe. Op bord 1 Bernard Logie (1743 ELO) – Jean Lucas. Op bord 2 Pauwel Deblauwe (1713 ELO) – Geert Verslype. Op bord 3 hebben we Robbert Degrave (1605 ELO) tegen de in interclub debuterende Ivan Vandenbroucke. En op bord 4 Peter Degrieck ( 1603 ELO) – Diederik Wydooghe , ons standaardbord. Ondertussen kunnen we bij Roeselare 1, 3 borden van boven de 2100 ELO in actie zien. Zij staan 1ste in de 3de nationale en spelen vandaag tegen KGSRL 4.
Bernard heeft een verzwakking in zijn pionnenstructuur. Ivan krijgt een penning  met loper en paard en dame tegen wat later een verzwakking van de pionnenstructuur kan betekenen. 14u31 Geert staat lichtjes beter ontwikkeld. 15u16 Diederik staat een half uur achter in tijd met wel nog een gelijke stelling. Jean komt een pion voor (maar Bernard komt zeggen dat hij een stuk gaat winnen). Bernard komt dus een loper tegen 2 pionnen voor. Dat blijft speelbaar. Bernard zegt dat hij dat wint. 16u Bernard staat zwaar gewonnen tegen Jean. De 3 andere borden staan nog redelijk gelijk. Diederik komt een kwaliteit voor. Ivan en Robbert zitten met een open stelling met ingewikkelde pionnenstellingen. Jean heeft, naar mijn inzien, de aanval op zijn stelling een beetje getemperd. Bernard komt binnen met zijn dame in de stelling van Jean. Jean komt zeggen “C’est un méchant, il a piègé mon fou”. Diederik heeft het bijkomende half uur gehaald met nog steeds de kwaliteit voor. 16u55 Diederik en Peter Degrieck spelen remise. Roeselare 2 – Veurne 1 voorlopig 0,5 -0,5. Peter is blij met zijn remise!? Relatief gezien dan, want Diederik stond beter! Bij Jean zijn er 2 torens geruild. Jean geeft op. 1,5 – 0,5 voor Roeselare. 17u13 op de 19e  zet had Bernard remise voorgesteld. Ivan gaat een eindspel in met elk een dame en 5 pionnen, met hij een paard tegen een loper. Geert staat slecht. Ivan heeft een remisevoorstel aanvaard. 2 – 1 voor Roeselare, maar Geert staat plots een paard voor na de dameruil. Geert 2 paarden en 2 pionnen tegen 1 paard en 2 pionnen. Pauwel geeft op. Geert wint. De derby wordt een 2 – 2 gelijkspel. Veurne 1 stunt tegen een titelkandidaat. 18u18."

Een interclubronde dus om snel te vergeten, gelukkig was er het afgelopen weekend ook clubcompetitie en hier zat Ewout op de eerste rij voor een (uitgebreid) verslagje.

Ewout neemt het woord:
"Zaterdag kwamen we halverwege de terugronde van het clubkampioenschap. De eersteklassers mogen hun eindsprint stilaan beginnen in te zetten en ook voor de tweede- en derdeklassers begint het klassement vorm te krijgen. De speelruimte van onze club was deze week dan ook goed gevuld en er werden in totaal 11 partijen afgewerkt.

Drie van die partijen werden in eerste klasse gespeeld. Bernard en Pauwel belandden in een Chigorin-Frans. Beide spelers hielden elkaar goed in evenwicht, zoals ze dat al wel even doen en een remise was dan ook het juiste resultaat. ½-½. Tegen Jos haalde Ben een minder bekende opening vanonder het stof: de Trompowsky-aanval. Jos had dit niet meteen verwacht en Ben kon snel materieel overwicht behalen, wat hij dan ook wist om te zetten in een vol punt. 1-0. De interessantste partij van de middag was evenwel die tussen Steven en Robbert. Steven ging vol voor de aanval en offerde een pion in de Lg5-Najdorf-variant van het Siciliaans. Robbert wist echter goed alle gaten te dichten en Steven had het lastig om de juiste vervolgzetten te vinden. Uiteindelijk belandden ze in een evenwichtig eindspel, met even veel materiaal aan beide kanten, maar Robbert had enkele vrijpionnen die gevaarlijk dicht kwamen opzetten en bezat ook de actievere koning. Robbert zette dit strategische overwicht ook om en smeert Steven zo zijn eerste nederlaag van het seizoen aan. 0-1. Robbert zet zo opnieuw grote stappen voorwaarts en houdt het kampioenschap ook spannend. De strijd is zeker nog niet gestreden, nu Ben opnieuw wat dichter is geslopen. Ben heeft een partij minder gespeeld en op de laatste speeldag is er ook nog de onderlinge clash, waardoor Ben nog langszij kan komen.

In tweede klasse werden vier partijen afgewerkt. René haalde tegen Seppe de Dame-Indische Verdediging uit de kast. Hij leek ook lange tijd geen problemen te hebben. Na een grote stukkenruil kwamen ze in een eindspel met dames en ongelijke lopers terecht. In normale situaties zou dit altijd tot remise moeten leiden, maar René miste de juiste voortzetting om remise te halen meerdere keren. Uiteindelijk maakte hij dan ook een fatale fout waarna Seppe een geforceerde mataanval had. 1-0. Pieter en Frederique kwamen na transpositie in een Pirc-stelling terecht. Lange tijd hielden ze ook gelijke tred, tot Frederique in een vlaag van verstandsverbijstering zijn sterke loper weggaf, zonder compensatie. Daarna duurde het dan ook niet lang voor Pieter zijn tegenstander mat zette. 1-0. Jan en Erik speelden de ruilvariant van het Frans. Normaal gezien leidt deze opening tot heel evenwichtig en remiseachtig spel. Erik vergat echter zijn koningszijde genoeg te beschermen en toen hij een loperoffer op h7 niet aannam liet Jan er geen gras over groeien en zette hij een onhoudbare mataanval in. 1-0. De laatste partij van de speeldag in tweede klasse was die tussen Shen en Stijn. Shen speelde Schots, waarin hij snel een pion offerde voor activiteit. Even later won hij die pion dan wel terug, maar Stijn had het evenwicht qua activiteit hersteld. Beide spelers kwamen dan ook in een evenwichtig eindspel terecht waarbij ze allebei nog het zware geschut bezaten. Stijn leek een dreigende aanval in elkaar te boksen, ten koste van enkele pionnen en de bescherming van zijn koning, maar Shen vond de juiste verdedigende zetten. De offers die Stijn gebracht had, kwamen hem dan ook duur te staan wanneer Shen zelf een mataanval opzette. 1-0. Halverwege de terugronde lijken de ratings redelijk gerespecteerd te worden in het klassement, met een uitschieter bij Seppe, die ondertussen toch wel de revelatie van de jaargang genoemd mag worden.

Ook in derde klasse stonden vier partijen op het programma. Diederik en Dany ruilden snel enkele lichte stukken af, en smeten de positie volledig dicht. Het was dan ook moeilijk om vooruitgang te maken, waarna ze het op remise hielden. ½-½. Polina accepteerde het damesgambiet van Tom, maar dat beviel haar niet supergoed. Ze liep al snel tegen serieus materiaalverlies aan, waarbij ze een licht stuk en enkele pionnen verloor. Tom ging daarop vrolijk verder met pionnen van het bord te vegen, maar vergat het ook af te werken. Uiteindelijk eindigde de partij met pat en dus remise. ½-½. Salvatore en David raakten na twee zetten al uit de theorie. David spande een valletje voor Salvatore en die tuinde er met open ogen in. Met een kwaliteit voorsprong maar een pion minder leek het eindspel verre van makkelijk af te werken te zijn, vooral toen David nog een extra pion weggaf. Salvatore leek daardoor genoeg compensatie te hebben voor de kwaliteit, maar uiteindelijk blunderde hij zijn dame weg en kon David toch het volle punt binnenrijven. 0-1. Ook Renaat en Eric kwamen snel uit de theorie, waarna Eric een stuk beter uit de opening kwam. Hij had een van Renaats pionnen weten af te snoepen en kon ook een aanval lanceren. Renaat liep dan ook tegen meer materiaalverlies aan en gaf er ten slotte dan ook de brui aan. 1-0. In derde klasse heeft David zich ondertussen opgeworpen als titelkandidaat, maar hij heeft ook al de meeste partijen gespeeld en de rest van zijn programma is niet meteen het makkelijkste, met nog partijen tegen Dany en Renaat in het verschiet."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Steven-Robbert 0-1 (!), Pauwel-Bernard 1/2, Ben-Jos 1-0, Herman-Didier 0-1.
2de Klasse: Seppe-René 1-0, Jan-Erik C. 1-0, Pieter-Frederique 1-0, Shen-Stijn 1-0.
3de Klasse: Diederik-Dany 1/2, Tom-Polina 1/2, Eric W.-Renaat 1-0, Salvatore-David 0-1.

Ter info:

Het klassement en alle uitslagen in de Torrewachtercompetitie kun je ook terugvinden op de site van de schaakbond. Alstublieft, geen dank : 1ste Klasse, 2de klasse, 3de klasse.

De kalender:

*18 februari - 29 februari: Aeroflot Open in Moskou.

*1 maart: Ronde 4 West-Vlaamse Ligakampioenschappen
*6 maart: Eerste ronde Lentetornooi Brugge (aanrader)
*8 maart: Ronde 9 Interclubs: Roeselare 1 naar Jean Jaures 2 en Roeselare 2 mag naar Estaimpuis 2.
*15 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 (thuis) versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten