woensdag 15 april 2020

Kijk in uw kot


Vers van de pers, gloeiendheet van de naald: De quarantainemaatregelen worden (voorlopig) verlengd tot 3 mei en vanaf die datum zouden de maatregelen geleidelijk aan versoepeld worden. Het plan dat nu op tafel ligt voorziet dat de horeca één van de laatsten wordt om terug open te gaan. Dat betekent dat het ook moeilijk gaat worden om onze eigen Torrewachtercompetitie af te werken. Het bestuur zal hiervoor de koppen bij elkaar steken om te kijken wat de mogelijkheden en alternatieven zijn. We houden u zeker op de hoogte via mail of via de website.

Aangezien iedereen zoveel mogelijk in zijn kot moet blijven, heb ik eens wat rondgesnuffeld op het wereldwijde spinnenweb en op zoek geweest naar gratis te bekijken films of documentaires over schaken. Ik heb er een zestal uitgepikt, die ik de moeite waard vond. Ik vuur ze op u af met een korte bespreking. Het lijstje is verre van volledig. Wie nog ergens een titel weet, mag me die gerust mailen op voorwaarde dat ze voor iedereen gratis te bekijken valt. Als het ook nog enigszins kan in onze moedertaal, dan zullen (dat hoop ik toch) heel wat leden van de schaakgemeenschap gelukkig zijn. Tip: Er is altijd een knop om het 'groot scherm' op te zetten.

1.Lang leve de koningin - Film - Nederlandstalig - 115 min.
Sara koopt van haar zakgeld een schaakbord, leert schaken via een vriendje en dat schaakspel komt in haar fantasie tot leven.

2.De stelling van Foreest - Documentaire - Nederlandstalig - 55 min.
Intrigerende Nederlandstalige documentaire over de schaakfamilie Van Foreest uit Groningen.

3.Magnus - Documentaire - Engelstalig - 105 min.
Documentaire over Magnus Carlsen startend vanaf zijn jeugd tot op het moment dat hij wereldkampioen wordt in 2013 na een uitputtend tornooi tegen de Indiër Anand.

4.Brooklyn Castle - Documentaire - Engelstalig - 102 min.
Een middelbare school in New York met een groot hart voor schaken zorgt voor het beste schaakteam van de U.S.A.

5.Bobby Fisher against the world - Documentaire - Engelstalig - 93 min.
Opkomst en ondergang van de 11de wereldkampioen, de flamboyante Bobby Fisher.

6.Knights of the South Broncx - Film - Engelstalig - 89 min.
Een zakenman heeft zijn goedbetaalde job op om les te geven in een achtergestelde wijk in The Bronx. Hij wint het vertrouwen van de leerlingen door ze te leren schaken.

Voilà, dat was een eerste selectie. Wie hiermee niet genoeg heeft om zijn 'kottijd' mee door te komen kan ook nog een serie kortfilms bekijken. Een leuke selectie, opnieuw zes stuks, stond onlangs op Chessbase en je vindt ze hier.

*Hou voor de wekelijkse (?) Glenn Dayer Online Show Lichess in de gaten en ga regelmatig een kijkje nemen via deze link.
*Ook de Wetterse Schaakclub 'De Wetterse Vrijpion' waagt zich aan het online gebeuren. Er wordt een heuse competitie opgezet.  Het startschot wordt gegeven op 20 april op Lichess. Inschrijven kan tot en met 18 april en alle info is hier te vinden.

Draag zorg voor uzelf en voor uw naasten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten