dinsdag 30 juni 2020

Wisseling van de wacht


Na dertig jaar onafgebroken voorzitterschap vond Jozef Reynaert dat het hoog tijd werd om de fakkel door te geven. De nieuwe vaandeldrager luistert naar de naam Steven Keirse, prille veertiger uit Roeselare, die ook al heel wat sporen heeft verdiend bij de Roeselaarse Torrewachters. Vooraleer we onze ogen op de toekomst richten, past hier zeker een terugblik, een kort overzichtje van de jaren met Jos aan het roer.
Jozef Reynaert werd voorzitter van onze schaakclub in het seizoen 1989-1990, hij volgde Maurice Vansteenkiste op die er na vijf jaar de brui aan gaf. In de jaren voordien had Joske ook al zijn strepen verdiend als ondervoorzitter in een bestuur onder leiding van Maurice en zelfs bij de vorige voorzitter Frans Pottie. Hij was er gekend als de stille werkende kracht, het manusje van alles, misschien ook wel de lijm die de club samen hield... Toen hem werd gevraagd om over te nemen twijfelde hij dan ook geen ogenblik. Als een goede kapitein leidde hij het schip door rustig en soms door onstuimig vaarwater met altijd deze gedachte voorop: " Ik heb steeds geprobeerd om de club 'levendig' te houden, ik had geen ambitie om er een grote club van te maken, maar ik wilde de Torrewachters als groep samenhouden. Eén hechte familie als het ware." Een bescheiden gedachte van een al even eenvoudig man. Als je hem vraagt wat voor hem zijn grootste verwezenlijking was, heeft hij het in de eerste plaats over de Torrewachters, hoe fier hij was toen ze met een grote delegatie allerlei tornooien afschuimden: Het Brugse Lentetornooi, het Westhoekcriterium (Poperinge), het integratietornooi in Lichtervelde, de uitstap naar het grootmeestertornooi in Wijk aan Zee,... na lang aarzelen durft hij toegeven dat hij ook wel apetrots was op de organisatie van het Ligagebeuren in Roeselare.  Het is overduidelijk dat in de voorbije decennia Jozef Reynaert ontzettend veel heeft betekend voor onze schaakclub en dat we hem dan ook op gepaste wijze moeten uitwuiven. In deze gekke tijden is dat voorlopig nog niet mogelijk, maar Jos verdient het om door de grote poort naar buiten te gaan en niet door de achterdeur. Dat wordt dus zeker nog vervolgd... Een monument als Jozef Reynaert moet de gepaste eer krijgen, misschien wel een standbeeld in Roeselare? Bij gebrek aan een sculptuur van Leopold II die aan vervanging toe is 😀, dacht ik aan de 'omwisseling' van Peegie door Jos. Ook Peegie heeft net als Leopold heel wat kattenkwaad uitgehaald, weliswaar van een andere orde... misschien is het stadsbestuur mijn voorstel wel genegen? Ik hou u op de hoogte.
Steven Keirse kreeg de aartsmoeilijk taak in zijn schoot geduwd om Jozef op te volgen. Een nobele opdracht die hij ongetwijfeld kordaat zal aanpakken, met coronabaard en een vastbesloten kijk op de toekomst heeft hij nu al grootse plannen met de Torrewachters... We eindigen met een passend lied, vrij naar 'Mijn herder zijt gij, oh mijn Heer' van J. van Eeckhaut, een nummer uit de persoonlijke top tien van Jos?
Onze herder waart Hij oh Jozef
Aan niets ontbrak het ons
Wij vrezen geen gevaren meer
Want Steven is nu onder ons...

*De oplossingen van de Johannes-Paulus II composities van vorige week:
Mat in 2: 1.Lb5 Kxb5 [1...Kd6 2.Pd3#; 1...Kd4 2.Pc6#] 2.Pb6# 1-0
Mat in 3: 1.c8P Ka3 2.Pb6 axb6 3.axb6# 1-0
*De Online Chess Masters (20 juni-5 juli), het derde luik van de Magnus Carlsens online chess tour, is opgeschoven naar de halve finales. Ding neemt het op tegen Carlsen en Giri speelt tegen Nepomniatchi en dat is hier te volgen...

dinsdag 23 juni 2020

Johannes - Paulus II hield van probleemschaak


Paus Johannes-Paulus de tweede (1920-2005), geboren Karol Woytila, was volgens kennisencyclopedie Wikipedia, een Pools priester die aartsbisschop en kardinaal werd en in 1978 verkozen werd tot hoofd van de Rooms-Katholieke kerk. Hij werd hiermee de eerste niet-Italiaanse paus sedert de zestiende eeuw. Johannes-Paulus II was ook de eerste paus die veelvuldig de wereld rondreisde. Zo bezocht hij in 1985 België en meer bepaald Ieper, waar ondergetekende één van de vele toeschouwers was. Waar is den tijd? Deze paus oogstte tijdens zijn pontificaat zowel lof als controverse voor de harde conservatieve standpunten die hij innam omtrent abortus, euthanasie, anticonceptie, sexualiteit en de doodstraf. Na zijn dood werd hij door zijn trouwe schare fans dan ook in ijltempo zalig en vervolgens heilig verklaard. 
Wat velen wellicht niet wisten is dat Karol Woytila een behoorlijk schaker was en zich amuseerde met probleemschaak. Hieronder twee composities van zijn hand, een mat in twee en ééntje in drie. Veel succes!

Wit speelt en geeft mat in 2
Wit speelt en geeft mat in 3

*Glenn Dayer doet het weer op woensdagmiddag met zijn online schaaktornooitjes en die zijn hier te volgen of mee te spelen. Het proberen waard!
*De Online Chess Masters (20 juni-5 juli), het derde luik van de Magnus Carlsens online chess tour, is intussen aanbeland bij de kwart finales. Na de voorrondes waarin de 4 laatsten uit het klassement huiswaarts mochten keren, is de tweede fase van dit online spektakel gestart (8 deelnemers) en dat is hier te volgen...

dinsdag 16 juni 2020

Magnus wint Clutch Chess International


Het coronavirus is op de terugweg in België en lijkt zich momenteel te bevinden in de hoek waar de klappen vallen...maar we zijn er nog lang niet. De lockdownmaatregelen zijn gelukkig versoepeld, zo mogen we terug onze keel spoelen met alcohol, wat me veel effectiever lijkt dan het op je handen te smeren, maar wie ben ik in dit ganse verhaal? De Belgische Schaakbond stuurde onlangs een mail de wijde wereld in met enkele aanbevelingen, tips en regels voor organisatoren van schaaktornooien en jawel voor de over enkele maanden terug opstartende clubcompetities. Het is een gans draaiboek geworden waar bij vele clubs eens in hun haar zullen krabben en wellicht een schietgebedje zullen afvuren richting schaakgodin Caïssa om beterschap te vragen, m.a.w. de situatie met onze Covidvriend gaat nog sterk moeten verbeteren of vele clubs zullen een andere, ruimere plaats mogen zoeken om hun geliefkoosde sport te beoefenen. Wie eens wil nalezen hoe de toestand is op vandaag en wat een organisator lijden kan, die kan hier terecht.

*Intussen lijkt Magnus Carlsen geen enkele last te hebben van het beestje. Hij won zondag laatstleden  de 'Clutch Chess International', een formule bedacht door grootmeester en schaakcommentator Maurice Ashley. Het was naar het schijnt een zéér beklijvende finale die in de twaalfde en allerlaatste partij werd beslist. De gladiatoren van dienst waren Magnus Carlsen en Fabiano Caruana, niet toevallig de nummers één en twee van de schaakwereld. Terwijl Carlsen alles in gereedheid is aan het brengen voor het derde luik van zijn eigen Magnus Carlsen Online Tour, de Online Chess Masters (20 juni-5 juli) kunnen wij hieronder nog eens nagenieten van de adembenemende apotheose tussen de twee wereldtoppers...



*Glenn Dayer blijft onze vaste waarde op woensdagmiddag met zijn online schaaktornooitjes en die zijn  dan weer hier te volgen of mee te spelen. Allen, toch degenen die niet moeten werken op woensdagnamiddag, daarheen!

*Intussen lopen de inschrijvingen voor het Belgisch Kampioenschap te Brugge vlot binnen. Met nog twee maanden voor de start is de kaap van de 100 deelnemers gerond. Wie goesting heeft om deel te nemen aan één van de eerste schaaktornooien wereldwijd na de lockdown (echt waar) die zal zich moeten haasten,want het aantal deelnemers is beperkt tot 120 gelukkigen. Inschrijven doe je hier.

dinsdag 9 juni 2020

Dubov wint de Lindores Abbey Challenge


De vierentwintigjarige Rus Daniil Dubov heeft het tweede luik van de Magnus Carlsens online'chessspeeltjes' gewonnen. Met andere woorden de Lindores Abbey Challenge komt in het vet op zijn curriculum vitae. De jonge snaak moest hiervoor voorbij specialist Nakamura. Na de vier rapidpartijen stonden de bordjes in evenwicht en het was na een Armageddonwedstrijd dat Dubov het laken naar zich toe haalde. Deze knappe prestatie vraagt om een korte biografie.

Dubov werd geboren in Moskou op 18 april 1996 en hij groeide op in een heuse schaakfamilie. Vader schopte het tot kandidaat meester en opa was een bekende arbiter en later voorzitter van de schaakfederatie van Moskou. Daniil werd zodoende vanaf zijn zesde levensjaar ondergedompeld in een schaakbad. Door het opmerkelijke talent van de jonge snaak was het niet moeilijk om topcoaches te strikken voor zijn verdere ontwikkeling. Dolmatov, Shipov, Morozevich en zelfs Gelfand waren enkele van zijn leermeesters. Dubov ontgoochelde niet en werd op zijn veertiende grootmeester. Hij 'rijpt' vervolgens wat in de jeugdcategorieën waar hij zich laat opmerken op nationaal en Europees niveau.
Op zijn zestiende komt hij terecht bij de grote jongens. Daniil gooit grote ogen in de Russische hoogste klasse, wordt tweede op de Aeroflot Open (2015) na Nepomniatchi en behaald een bronzen medaille op het wereldkampioenschap blitzen (2016). Wereldkampioen Magnus Carlsen is danig onder de indruk en voegt hem toe aan zijn team als secondant tijdens de voorbereidingen van het wereldkampioenschap tegen Caruana. Hun wederzijdse samenwerking resulteert in een eerste wereldtitel voor de jonge Dubov op het wereldkampioenschap rapid in 2018!

Ook het enigszins onthoofde schaakjaar 2020 legt hem geen windeieren met een vierde plaats in Wijk aan Zee en een tweede in het onlangs gespeelde Steinitz-online-evenement waar hij onder andere Carlsen te grazen nam. Zijn ongedwongen manier van aanvallen en zijn ietwat roekeloze speelstijl maken dat je je nooit verveelt met een game van Dubov. Hieronder een match tegen een arme Duitse grootmeester op het teamkampioenschap vorig jaar in Batumi. Speel na en geniet!

A game that I liked (ChessBase 12)
[Event "European Team Championships"] [Site "Batumi"] [Date "2019.10.31"] [Round "?"] [White "Dubov, Daniil"] [Black "Svane, Rasmus"] [Result "1-0"] [ECO "D37"] [WhiteElo "2699"] [BlackElo "2592"] [PlyCount "77"] [EventDate "2019.??.??"] [SourceVersionDate "2018.10.22"] {Geweigerd Damegambiet} 1. c4 e6 2. Nc3 d5 3. d4 Nf6 4. Nf3 Be7 5. Bf4 O-O 6. e3 b6 7. Qc2 Ba6 8. O-O-O dxc4 9. Ng5 Nc6 10. a3 g6 11. h4 Bd6 12. g3 Qe7 13. h5 e5 14. hxg6 hxg6 15. Bg2 exf4 16. Bxc6 fxg3 17. Kb1 Rad8 18. f4 Bc8 19. Rde1 Kg7 20. Nd5 Nxd5 21. Rh7+ Kg8 22. Rxf7 Rxf7 23. Qxg6+ Kf8 24. Qh6+ Rg7 25. Bxd5 Ke8 26. Qh5+ Kd7 27. Qh3+ Ke8 28. Qh5+ Kd7 29. Be6+ {In deze stelling moet zwart zijn dame geven op e6 om in het spel te blijven. Svane is daar niet echt happig op. Hij had het beter gedaan want nu wordt hij opgejaagd tot het mat gaat. Goede jacht!} Kc6 $2 (29... Qxe6 30. Nxe6 Kxe6 {en het kan nog alle kanten op.}) 30. Qf3+ {De witte dame presteert uitstekend langs de lange diagonaal.} Kb5 31. Bxc4+ $1 {De zwarte dame wordt in het witte kamp getrokken. } Ka5 (31... Kxc4 32. Qc6+ Bc5 (32... Kb3 33. Qc2#) (32... Kd3 33. Qc2#) 33. Rc1+ Kd3 34. Rc3+ Ke2 35. Qg2+ $1 Kd1 36. Rc1# {leidt naar een vreemdsoortig mat op de laatste rij.}) (31... Ka4 32. Qc6+ Ka5 33. Qb5#) 32. Qd5+ (32. b4+ $4 Bxb4) 32... Bc5 (32... c5 33. b4+ Ka4 34. Ka2 $1 Qe8 (34... Bd7 35. Qb7 a5 36. Qxb6 $18 {gaat naar mat.}) 35. Ne4 $1 $18) 33. b4+ Ka4 34. Qg2 $1 {De jacht op de zwarte koning is meedogenloos!} Bxb4 (34... Bf5+ 35. Ka2 Rg6 36. Qb7 $1 $18 {Met optimaal gebruik van de lange diagonaal.}) (34... Kxa3 35. Qb2+ Ka4 36. Qb3#) 35. Qc6+ {Op en neer langs de lange diagonaal.} Kxa3 (35... b5 36. Qxb5+ Kxa3 37. e4 $18) 36. Bb3 $1 {Deze mooie zet is de enige die naar mat gaat.} ( 36. Re2 $2 Bd2 $1 37. Rxd2 Qb4+ 38. Kc2 Bf5+ $19 {en zwart krijgt tegenkansen.} ) 36... Bd7 (36... Kxb3 37. Qc2+ Ka3 38. Qa2#) 37. Qc1+ {De witte loper maakt plaats voor de witte dame.} Kxb3 38. Qc2+ {De koning wordt naar de rand gedreven.} Ka3 39. Qa2# {"Vogeltje gij zijt gevangen!"} 1-0

*Online ceremoniemeester Magnus Carlsen heeft zijn nederlaag in de Lindores Abbey al verteerd, momenteel maakt hij zijn opwachting in de 'Clutch Chess International', waar blijven ze die onnozele namen toch halen? Laten we hopen dat het geen klutsschaak wordt? Het deelnemersveld belooft alvast vuurwerk, de gerenommeerde Amerikaanse schaakclub uit Saint Louis, is dit keer organisator en zij brachten de vier beste Amerikanen samen met vier concullega's uit de wereldtop. Het evenement ging zaterdag van start, loopt nog tot 14 juni en is hier te volgen.

*De wekelijkse Glenn Dayer online show is dan weer hier te volgen of mee te spelen. Nog steeds volkomen gratis, hoe blijft hij het doen?

*Tot slot nog deze muzikale uitsmijter. Iedereen weet dat wijlen Ben De Cat een creatieve duizendpoot was. Wat velen wellicht niet wisten is dat Ben ook enkele instrumentale stukjes heeft gecomponeerd. Composities die hij creëerde met behulp van de computer. Hij ging er wellicht geen Grammy mee winnen, maar dat kan ook gezegd worden van veel professionele muziekmakers 😊. Oordeel vooral zelf en dat doe je hier. Veel luisterplezier!

maandag 1 juni 2020

Rijmen en dichten


In deze schaakloze tijden lijkt het makkelijker om als blogger een writer's block op te lopen dan één of andere virale infectie. Gelukkig kan ik wat inspiratie zoeken op ons wereldwijde spinnenweb, de vijver waarin heel wat schaakgerelateerde artikels kunnen opgevist worden. We vinden er zelfs 'rijmen en dichten' zonder al te veel ons gat op te lichten 😷 . Een korte, amusante selectie...

Een dorstige schaker uit Blaasveld
wist niet meer de naam van een schaakveld
is ’t grasveld of hooiveld,
is ’t graanveld of maisveld,
Toen wist-ie ineens “’k ben bene - veld”

Een schaker uit Baren
die liet eens zijn loperpaar paren,
maar ‘t haalde niks uit,
geen muisjes met schuit,
de winst liet ie daarom maar varen.

Een trouwe schaker trok gekke bekken,
Toen hij zijn dame niet wilde dekken.
Ja, wat zei de ziel:
“Ik ben homofiel,
Mun koning, die laaknie verrekken”.

Een oude schaker die beefde
zag plots dat hij zijn dame geefde
o nee, ’t moet zijn gaf.
hij was blij dat-ie nog laf,
o nee, dit moet zijn dat-ie leefde!

Het heetste schaaknieuws eerst:
*De oplossingen van de stellingen uit het schaaksprookje van vorige week waren als volgt:
Mat in drie: 1. Txg3 Lxg3 2. Pf3 Lxh2 3. g4#
Mat in vier: 1. Txg3 Le3 2. Tg4 Lg5 3. Th4+ Lxh4 4. g4#
Mat in vijf: 1. Tb7 Le3 2. Tb1 Lg5 3. Th1+ Lh4 4. Th2 gxh2 5. g4#
*In het online tornooi van Lindores Abbey hebben ze intussen de finale bereikt. Oh verrassing wereldkampioen Carlsen werd uitgeschakeld door eeuwige rivaal Nakamura. De andere halve finalist is mogelijk nog verrassender. Jonge snaak Dubov schaakte Ding Liren naar huis.
*Glenn Dayer van de Oostendse KOSK is niet te stoppen. Online schaken kunnen we nog altijd op woensdagnamiddag vanaf 14 uur en wel hier.
*Ook Jan Gooris, hoofdredacteur van 'Vlaanderen schaakt digitaal' waagt zich aan online schaak. Op zaterdag 6 juni wordt het eerste VSF Bliz online kampioenschap georganiseerd. De deelnemers worden volgens hun ELO ingedeeld in drie reeksen. Inschrijven kun je hier. Allen daarheen!