dinsdag 23 juni 2020

Johannes - Paulus II hield van probleemschaak


Paus Johannes-Paulus de tweede (1920-2005), geboren Karol Woytila, was volgens kennisencyclopedie Wikipedia, een Pools priester die aartsbisschop en kardinaal werd en in 1978 verkozen werd tot hoofd van de Rooms-Katholieke kerk. Hij werd hiermee de eerste niet-Italiaanse paus sedert de zestiende eeuw. Johannes-Paulus II was ook de eerste paus die veelvuldig de wereld rondreisde. Zo bezocht hij in 1985 België en meer bepaald Ieper, waar ondergetekende één van de vele toeschouwers was. Waar is den tijd? Deze paus oogstte tijdens zijn pontificaat zowel lof als controverse voor de harde conservatieve standpunten die hij innam omtrent abortus, euthanasie, anticonceptie, sexualiteit en de doodstraf. Na zijn dood werd hij door zijn trouwe schare fans dan ook in ijltempo zalig en vervolgens heilig verklaard. 
Wat velen wellicht niet wisten is dat Karol Woytila een behoorlijk schaker was en zich amuseerde met probleemschaak. Hieronder twee composities van zijn hand, een mat in twee en ééntje in drie. Veel succes!

Wit speelt en geeft mat in 2
Wit speelt en geeft mat in 3

*Glenn Dayer doet het weer op woensdagmiddag met zijn online schaaktornooitjes en die zijn hier te volgen of mee te spelen. Het proberen waard!
*De Online Chess Masters (20 juni-5 juli), het derde luik van de Magnus Carlsens online chess tour, is intussen aanbeland bij de kwart finales. Na de voorrondes waarin de 4 laatsten uit het klassement huiswaarts mochten keren, is de tweede fase van dit online spektakel gestart (8 deelnemers) en dat is hier te volgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten