dinsdag 30 juni 2020

Wisseling van de wacht


Na dertig jaar onafgebroken voorzitterschap vond Jozef Reynaert dat het hoog tijd werd om de fakkel door te geven. De nieuwe vaandeldrager luistert naar de naam Steven Keirse, prille veertiger uit Roeselare, die ook al heel wat sporen heeft verdiend bij de Roeselaarse Torrewachters. Vooraleer we onze ogen op de toekomst richten, past hier zeker een terugblik, een kort overzichtje van de jaren met Jos aan het roer.
Jozef Reynaert werd voorzitter van onze schaakclub in het seizoen 1989-1990, hij volgde Maurice Vansteenkiste op die er na vijf jaar de brui aan gaf. In de jaren voordien had Joske ook al zijn strepen verdiend als ondervoorzitter in een bestuur onder leiding van Maurice en zelfs bij de vorige voorzitter Frans Pottie. Hij was er gekend als de stille werkende kracht, het manusje van alles, misschien ook wel de lijm die de club samen hield... Toen hem werd gevraagd om over te nemen twijfelde hij dan ook geen ogenblik. Als een goede kapitein leidde hij het schip door rustig en soms door onstuimig vaarwater met altijd deze gedachte voorop: " Ik heb steeds geprobeerd om de club 'levendig' te houden, ik had geen ambitie om er een grote club van te maken, maar ik wilde de Torrewachters als groep samenhouden. Eén hechte familie als het ware." Een bescheiden gedachte van een al even eenvoudig man. Als je hem vraagt wat voor hem zijn grootste verwezenlijking was, heeft hij het in de eerste plaats over de Torrewachters, hoe fier hij was toen ze met een grote delegatie allerlei tornooien afschuimden: Het Brugse Lentetornooi, het Westhoekcriterium (Poperinge), het integratietornooi in Lichtervelde, de uitstap naar het grootmeestertornooi in Wijk aan Zee,... na lang aarzelen durft hij toegeven dat hij ook wel apetrots was op de organisatie van het Ligagebeuren in Roeselare.  Het is overduidelijk dat in de voorbije decennia Jozef Reynaert ontzettend veel heeft betekend voor onze schaakclub en dat we hem dan ook op gepaste wijze moeten uitwuiven. In deze gekke tijden is dat voorlopig nog niet mogelijk, maar Jos verdient het om door de grote poort naar buiten te gaan en niet door de achterdeur. Dat wordt dus zeker nog vervolgd... Een monument als Jozef Reynaert moet de gepaste eer krijgen, misschien wel een standbeeld in Roeselare? Bij gebrek aan een sculptuur van Leopold II die aan vervanging toe is 😀, dacht ik aan de 'omwisseling' van Peegie door Jos. Ook Peegie heeft net als Leopold heel wat kattenkwaad uitgehaald, weliswaar van een andere orde... misschien is het stadsbestuur mijn voorstel wel genegen? Ik hou u op de hoogte.
Steven Keirse kreeg de aartsmoeilijk taak in zijn schoot geduwd om Jozef op te volgen. Een nobele opdracht die hij ongetwijfeld kordaat zal aanpakken, met coronabaard en een vastbesloten kijk op de toekomst heeft hij nu al grootse plannen met de Torrewachters... We eindigen met een passend lied, vrij naar 'Mijn herder zijt gij, oh mijn Heer' van J. van Eeckhaut, een nummer uit de persoonlijke top tien van Jos?
Onze herder waart Hij oh Jozef
Aan niets ontbrak het ons
Wij vrezen geen gevaren meer
Want Steven is nu onder ons...

*De oplossingen van de Johannes-Paulus II composities van vorige week:
Mat in 2: 1.Lb5 Kxb5 [1...Kd6 2.Pd3#; 1...Kd4 2.Pc6#] 2.Pb6# 1-0
Mat in 3: 1.c8P Ka3 2.Pb6 axb6 3.axb6# 1-0
*De Online Chess Masters (20 juni-5 juli), het derde luik van de Magnus Carlsens online chess tour, is opgeschoven naar de halve finales. Ding neemt het op tegen Carlsen en Giri speelt tegen Nepomniatchi en dat is hier te volgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten