woensdag 21 oktober 2020

Carlsen wint nog maar eens een tornooi


Magnus De Grote, Koning Magnus, heerser over schaakland heeft het hem nog maar eens gelapt. Het Noorse Altiboxtornooi van 2020 staat ook dit jaar ingevuld op zijn curriculum vitae met  gouden letters. De eindoverwinning op dit 'klassiek schaak' evenement was voor de wereldkampioen, die in de voorlaatste ronde zijn zege veilig stelde door te winnen van zijn grootste concurrent en dat was verrassend de zeventienjarige Iraanse wonderknaap Alireza Firouzja. Gelukkig maar voor de Noor want in de laatste ronde werd hij koud gepakt door Aronian, die Carlsen zijn tweede nederlaag in korte tijd bezorgde. De top drie in het eindklassement ziet er als volgt uit: Op één Magnus Carlsen (19.5/31.5), de tweede stek is voor Alireza Firouzja (18.5/32) en op drie staat Levon Aronian (17.5/32). Alle uitslagen en de eindstand kun je hier terugvinden. Als toetje nog de zege van Aronian met zwart (!) op Carlsen.

Volgens een wetenschappelijke studie gepubliceerd op de gezondheidswebsite 'Healthline' doet schaken een mens goed, maar dat wist u natuurlijk al 😁... Volgens deze 'geleerde mensen' verbetert schaken uw intelligentie, empathie, geheugen en is het goed om sneller problemen op te kunnen lossen. Ook plannen in het algemeen en creativiteit worden fors aangescherpt. Daar blijft het niet bij, het is ook een ideaal medicijn tegen (mentale) ziektes zoals dementie, ADHD en paniekaanvallen. Beste lezer u bent dus goed, pardon heel goed bezig! De site eindigt wel met een maar, want schaken kan tijdrovend en stresserend zijn als u overdrijft in het beoefenen van uw hobby. Dat beste mensen bepaalt u volledig zelf, jawel u bent aan zet! Het bewuste artikel kun je lezen op de site van Healthline.

Voor we Meester Steven op u loslaten, nog deze uitsmijters van het schaakfront:
*Het vervolg van The Candidates, het tornooi dat de uitdager van de wereldkampioen schaken moet aanduiden, is door de heropflakkering van het coronamonster uitgesteld naar de lente van volgend jaar.
*Ook de Torrewachters zitten terug in schaaklockdown, de derde ronde van de Ben-De-Cat-Memorial is verschoven naar 21 november. Onder voorbehoud geef ik hier de paring mee van ronde drie. Nogmaals dit is onder voorbehoud, want er kunnen altijd nog afzeggingen volgen te wijten aan de gezondheidstoestand in België. De officiële en enige juiste paring zal worden doorgegeven via mail de zondag voor speeldag drie.

U kunt u alvast voorbereiden met de nu al negende video (!) van Meester Steven. Dit keer bekijkt hij met argusogen de partij tussen Seppe Soete en Nele Vanhuyse uit de tweede ronde van onze Memorial. Veel plezier met Video 9: Seppe Soete - Nele Vanhuyse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten