woensdag 7 oktober 2020

Kort nieuws van het schaakfront

 


Kort enkele schaaksprokkels gebald in een  kort verslagje:

*Op het Noorse Altibox-tornooi lijken de hiërarchische regels min of meer uit te komen, de absolute wereldtop prijkt bovenaan ( zij het ietwat in een andere volgorde), gevolgd door de jonkies voor de toekomst. De tussenstand ziet er wat raar uit, maar dat ligt aan de ongewone puntenverdeling: Wie wint krijgt drie punten, verlies is nogal logisch nul punten. Bij een gelijkspel waarbij ook nog een Armageddonpartij moet gespeeld worden om een winnaar aan te duiden, krijgt de triomfator 1.5 punt en de verliezer 1 punt. Na drie ronden is dit de stand: Op één Aronian & Caruana met 7.5/9.5, op drie Carlsen met 6/10, de vierde plaats is voor Firouzja met 5.5/10, gevolgd door Duda en Tari met beide 0/9.  Alles is uiteraard nog mogelijk en Firouzja lijkt tot nu toe de revelatie van het tornooi. Uitslagen, standen, partijen en live-wedstrijden zijn hier te bekijken.

*Misschien wat onnozel om mee te geven in deze schaakarme periode: de ELO-lijst van oktober. Slechts twee spelers krijgen of beter verliezen punten en dat zijn Pauwel en ondergetekende, die afgelopen zomer hun kunsten hebben vertoond op het Belgisch Kampioenschap in Brugge. Pauwel die een prima tornooi speelde verliest vijf punten en Peter krijgt een pak voor zijn broek na een archislecht tornooi. Een Belgisch Kampioenschap Schaken kan ik dan ook iedereen aan-/afraden (schrappen wat niet past)...

*Het moest er natuurlijk van komen: Fraude bij de grote jongens tijdens een online tornooi schaken. Tijdens de finale van de Pro Chess League op Chess.com tussen de Saint-Louis Arch Bishops en de Armenia Eagles beschuldigde Wesley So van het eerstgenoemde team, Tigran Petrosian van het gebruik van een computer. Na onderzoek kreeg So gelijk en werd Petrosian levenslang gebannen van de Chess.com-server. Die laatste reageerde furieus op zijn Trumps of misschien nog ietsje straffer, u mag het zelf nalezen, want ik durf het hier niet te schrijven...😔 De bewuste tweet staat in dit Chessbase-artikel.

*Zaterdag gaan we verder met onze eigen 'League', de Ben-De-Cat-Memorial. We zijn toe aan de tweede ronde en alle uitslagen, paringen en standen kun je voortaan hier of op onze site terugvinden.

*Zondag aanstaande staat ook de eerste ronde van de West-Vlaamse Liga op het programma. Plaats van afspraak is niet Ieper maar Brugge. Alle info vind je hier terug.

*Meester Keirse blijft zich onvermoeibaar kwijten van zijn educatieve taak. Video zeven gaat over een complex eindspel met ongelijke lopers gespeeld tussen Dany Van Hamme en de meester zelve. Veel plezier met Video 7: Van Hamme Dany - Keirse Steven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten