woensdag 30 september 2020

Internationaal schaak ontwaakt uit Coronaslaap?

 


Het Coronabeest is nog verre van verslagen, integendeel wereldwijd lijkt het aantal besmettingen maar toe te nemen en toch lijkt het internationaal schaakleven te ontwaken uit zijn lange verplichte rustpauze. In Noorwegen kondigt internetbedrijf en hoofdsponsor Altibox zijn jaarlijks (?) terugkerend tornooi met veel poeha aan als het 'Sterkst bezette schaaktornooi ter wereld' ! Die Noren lijken totaal geen scrupules te hebben, toegegeven het deelnemersveld oogt niet mis met hoe kan het ook anders wereldkampioen Carlsen, Caruana, Aronian, Duda, Firouzja en Tari, maar om nu gewag te maken van een superbezetting? Het is een leuke mix geworden van gevestigde waarden en jong aanstormend talent. Of dat ook leuke partijen gaat opleveren, dat kunnen we vanaf 5 oktober hier volgen.

Eind oktober vinden de Europese blitz- en rapidkampioenschappen plaats bij de vrouwen in Oekraïne van 22 tot 26 oktober. De vrouwen lijken mindere angsthazen dan de mannen want ook de Europese kampioenschappen klassiek schaak worden geprogrammeerd en dat van 31 oktober tot 12 november, hier is Roemenië het gastland.
Het sterke geslacht neemt terug plaats achter het schaakbord vanaf 1 november met het tweede deel van het Kandidatentornooi in Jekaterinenburg en Tbilisi. 
De amateurschakers onder ons kunnen dan weer terecht op een negenrondig tornooitje georganiseerd door de vakkundige handen van de schaakclubs van Brugge en Oostkamp. Inschrijven kan nog tot en met drie oktober. Het BOSS-tornooi, als  Bruce Springsteen geen bezwaren maakt, start op 9 oktober. Alle inlichtingen zijn hier te vinden. Voor wie wat schaakvertier op hoog niveau zoekt is dit wellicht een aanrader?

Tot slot nog onze nu al legendarische videoafsluiter met Meester Keirse. Het onderwerp van deze les is hoe het snel kan fout lopen in de opening. De partij komt uit de eerste ronde van het Ben-De Cat-Tornooi waar ondergetekende op het eerste bord mocht plaatsnemen tegen ELO-monster Adrian Roos. Ik hield het met meer dan vijftig zetten nog lang uit, maar de Meester heeft het hier vooral over mijn opening en dat deed soms wel eens pijn aan de ogen: Video 6: Adrian Roos-Degrieck Peter.
Wie ook eens op deze video's wil verschijnen die mag gerust zijn partij doorsturen naar de Meester, zodat ondergetekende hier niet iedere week de pineut moet zijn 😂...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten