woensdag 22 februari 2017

Achtste ronde Interclubs


Het gaat hard in de Nationale Interclubs: De achtste ronde stond afgelopen weekend op het programma, misschien zal deze speeldag later herinnerd worden als de 'ronde van net niet'...?  Een kort verslagje met de schrijfsels van de hoofdrolspelers die deze keer heel wat vlotter de redactie binnenkwamen...

De eerste ploeg mocht het opnemen thuis tegen rechtstreekse concurrent Aalter. Aangezien ik zelf niet aanwezig was en het tijdsverloop van de verschillende wedstrijden niet ken, overloop ik de borden beginnende met het eerste bord.
Martijn Maddens kwam in de ring tegen oude bekende en helft van de in Aalter en wijde omgeving beroemde schaakbroers, Maarten Larmuseau. Martijn kwam beter uit de opening en verkreeg een veelbelovende stelling. Toen Maarten zijn 'troepen' herschikt had, nam hij over en speelde de rest van de partij nagenoeg perfect. Onze Torrewachter Martijn maakte enkele foutjes en werd naar eigen zeggen keurig van het bord geveegd. Bertje Feys, die niet aan zijn beste schaakjaar bezig is, kwam terecht in een Koningsindische partij, waar hij al gauw een loper 'miste'... Bert probeerde het tij te keren, maar kwam in zwaar onweer. Zijn wanhoopspoging strandde en hij werd van het kastje naar de muur gespeeld door zijn veertienjarige tegenstander De Waele Warre. Als het één troost mag zijn Bert: Twee jaar terug heb ik ook 'schaakles' gekregen van deze jonge snaak met hetzelfde resultaat.
Gelukkig kon Michiel voor het eerste lichtpuntje zorgen. Tegenstandster Sarah Dierckens kwam te laat voor hun partij en liep in het vervolg van het spel ook achter de feiten aan. In een Benoni liet Sarah de breekzet e5 toe, hierdoor kwam Michiel positioneel zeer goed te staan. Met enkele goedgevonden tactische trucjes probeerde de Aalterse deerne uit de omknelling te geraken. Michiel behield zijn coolness en kon uiteindelijk een stuk en de partij winnen. Vierde bordspeler Fabio Petralia kreeg 'Londens' geweld over zich heen in de opening. Na een  'optimistische damezet' op de koningsvleugel gaf de man van Aalter een stuk weg. Fabio dus op kousenvoeten naar de zege? Neen, hij maakte het veel te ingewikkeld en in zijn berekeningen verwisselde hij twee zetten waardoor ook Fabio een stuk verloor. Het werd zo 1-1 in de blunderstand. Petralia Junior herpakte zich en schaakte vervolgens een mooie partij waarbij zijn paard en loper het bord domineerden. Met de hulp van zijn toren verliest zijn rivaal eerst een kwaliteit en enkele zetten later maakte 'Fabs' het mooi af via een kwaliteitsoffer met stukwinst.
Ik spring eventjes naar bord zes vooraleer ik Didier het laatste woord geef. Op bord zes treffen we Bernard, die zijn geliefkoosde opening speelt, waarvan ik de naam ben vergeten... Na een zeer gelijklopende partij draaide het vooral rond het aanvallen en verdedigen van veld f5. Een paard op dat veld kon voor wat druk zorgen in het vijandelijke kamp. De stukken worden geruild om dit te voorkomen en beide opponenten belandden in een eindspel met torens, pionnen en geen enkele open lijn om een aanval te lanceren. Logischerwijs werd hier de vredespijp gerookt. De tussenstand is gelijk met 2.5-2.5.
Didier Dalschaert, als laatste overgeblevene mocht beslissen of het winst of verlies voor de ploeg werd. Didier kreeg voor de tweede dag op rij een Caro Kann met Lf5 op zijn bord. De opening speelde hij dan ook in sneltempo en met goed gevolg: Een betere stelling met winstkansen. Zijn tegenstander had dit precies ook gezien en hij opende de c-lijn. Zo veranderde de situatie drastisch, want nu was het Didier die een zekere matdreiging mocht pareren. Hij kwam niet onbeschadigd uit zijn verdediging en moest een pion laten gaan. Enkele zetten later volgde een dameschaak en onze Torrewachter verloor nog een tweede soldaatje. In tijdnood verliest hij op de koop toe ook nog een paard. Over en out denk je dan? Neen hoor, de Aalternaar blunderde en bood Didier de zege aan door hem de mogelijkheid te bieden in enkele zetten te promoveren. In dwingende tijdnood ziet Didier deze winnende zet echter niet en verliest uiteindelijk. Zo gaat ons eerste team met een lichte nederlaag (2.5-3.5) alsnog de boot in.

Team twee mocht de speelweide in tegen Bredene twee. Een op papier haalbare kaart, maar zoals ik vorige week al zei: 'Verkoop nooit het vel van de beer vooraleer deze geschoten is!'
Eerste bord Pauwel Deblauwe speelde op zekerheid en kwam met zijn Klassiek Spaans op de proppen. Tegenstander Etienne Doom anticipeerde met de Berlijnse Verdediging. Etienne had wellicht zijn inspiratie gehaald op het voorbije WK tussen Carlsen en Karjakin? Pauwel beukte zich 35 zetten lang suf op deze Berlijnse muur en moest in remise berustten toen hij in tijdnood kwam. Good old Herman kreeg in een Koningsindisch getinte stelling een pion cadeau. In het middenspel nam onze nestor het initiatief en ontplooide langzaam maar zeker zijn troepen. De druk werd teveel voor zijn rivaal die opgaf na een paardvork op koning en dame. Het werd zo een makkelijke namiddag voor ons tweede bord, die verder de tijd doodde met voetbal op TV in het café ( en het rijmt nog ook)! Erik Claessens zijn schaakavonturen begonnen met het Geweigerd Damegambiet meer bepaald (voor de kenners) de Bajonetverdediging. Erik was in een aanvallende mood, maar zijn overbuur zette daar een heel degelijke verdediging tegenover. De slotsom was een eindspel met elk een toren en evenveel pionnen (3 op de damevleugel en 2 op de koningsvleugel). Veel muziek zat er niet in de stelling en een puntendeling werd het eindresultaat. Dany Van Hamme kon de kers op de taart zetten, remise was genoeg voor teamwinst. Helaas pindakaas ook hier liep het in extremis nog fout.
Dany kwam positioneel beter te staan en overzag een mataanval op zet 39. Vervolgens ging onze Duvel-liefhebber met zijn dame in de aanval en verwaarloosde hierbij jammerlijk zijn defensieve opdrachten. Kathleen Demeyere had een helder moment en toverde een dubbele aanval op koning en ongedekte toren uit haar mouw. Van het verschot ging Dany mogelijk nog slechter spelen en even later gaf hij teleurgesteld op. De bordjes kwamen zo in evenwicht: 2-2. Onze titelambities kunnen we nu wellicht definitief opbergen? De strijd om het hoogste goed zal betwist worden tussen Estaimpuis en Pion '68. De tweede stek zit er nog in, maar tegen enkele in onze nek hijgende achtervolgers, zullen we beter voor de dag moeten komen.

Volgende week komt er geen website-artikel om de simpele reden dat ik ertussenuit trek. Het wordt een citytripje richting Istanboemboem. Om het lange wachten op nieuwe schaaknonsens wat te verzachten nog deze uitsmijters:

*Chessbase, dè schaaksite wat betreft actueel schaaknieuws en -partijen, kreeg een nieuw jasje aangemeten. Neem zeker een kijkje op Chessbase.
*De vijfde ronde van de Liga vindt plaats te Oostende op zondag 26 februari. Uitslagen en tussenstanden zijn hier terug te vinden.
*Voor wie wil deelnemen aan het Brugse Lentetornooi dat start op 3 maart wordt het meer dan tijd om zich in te schrijven! Deze schakers deden u dat alvast voor: Inschrijvingen Lentetornooi.
*De 32ste editie van Capelle-la-Grande loopt op zijn einde. Uitslagen en tussenstanden zijn terug te vinden op hun officiële site: Capelle-la-Grande.
*Tenslotte nog de uitslagen van onze Torrewachtercompetitie(s):
1ste Klasse:  Didier-Bernard 1-0, Louis-Kris 0-1, Herman-Jan 1-0, Ben-Guido 0-1 (!), Francis-Pauwel 1/2.
2de Klasse:  Jozef D.-Robbert 1/2, Salvatore-Pieter 1-0, Tom-Jos 1/2, Stijn-Erik C. 1-0.
3de Klasse:  Atef-Renaat 0-1, Filip-Arthur 1-0, Frederique-Marc T. 0-1, Erik W.-Hubert 0-1.
Toren van Roeselare: Thijs-Mario

Geen opmerkingen:

Een reactie posten