dinsdag 7 maart 2017

Tan Zhongyi is de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen



Schaakgrootmeester en columnist Hein Donner schreef ooit in één van zijn columns dat vrouwen niet kunnen schaken. Ze hebben er gewoon de intuïtie niet voor, wist de omstreden schaker zijn lezerspubliek te vertellen. Een uitspraak die aan het begin van de jaren zeventig in feministische kringen heel wat verontwaardiging opriep. Recentelijk sprak ook de Engelse grootmeester Nigel Short zich nogal minachtend uit over de schaakcapaciteiten van zijn vrouwelijke collega's. Vrouwen zouden geen killerinstinct hebben en dat zou te wijten zijn aan hun genen! Opmerkelijke theorieën die in het schaakwereldje (en ver daarbuiten) heel wat stof deden opwaaien.
Natuurlijk kunnen dames schaken, maar doordat ze een minderheid onder de schakende bevolking vormen, komen er weinig toptalenten bovendrijven. Als er dan al eens een toppertje aan het venster piept, zoals de Chinese Hou Yifan, dan gaat die liever met de mannen spelen. Wellicht een begrijpelijke keuze van deze ambitieuze schaakster, maar ook nefast voor het vrouwenschaak in het algemeen. Zo was er op het voorbije wereldkampioenschap schaken voor vrouwen in de Iraanse hoofdstad Teheran geen spoor van de uittredende wereldkampioene Hou Yifan. Hou ligt al enige tijd overhoop met de wereldschaakbond (FIDE) omwille van de manier waarop het WK wordt georganiseerd en de manier waarop de deelnemers worden uitgenodigd. De afwezigheid van de nummer één van de wereld was niet het enige smet op het blazoen van de organisatoren.  Vooraf werd namelijk opgeroepen tot een boycot van het evenement om te protesteren tegen het feit dat alle speelsters verplicht werden tot het dragen van een hoofddoek. Hijabgate zorgde ervoor dat heel wat dames hun kat zonden. De opvallendste namen waren Humpy Koneru, Irina Krush, Mariya Muzychuk en de initiatiefneemster van het protest Pakidze.
Onder een slecht gesternte werd op 10 februari een aanvang genomen met een knock-out formule met 64 spelers. Na vijf rondes resulteerde dit gehate systeem bij de wereldtoppers in een finale tussen de Chinese Tan Zhongyi en de Oekraïnse Anna Muzychuk. Na het spelen van enkele partijen met de klassieke tijdsindeling was de tussenstand gelijk (2-2). Rapidpartijen moesten vervolgens over winst of verlies beslissen. Hierin bleek de Chinese over de beste zenuwen te beschikken. Zo werd Tan Zhongyi de zestiende wereldkampioene bij de dames. Op het einde van dit artikel is de beslissende finalepartij na te spelen...


Volgende week staat de negende ronde van de Nationale Interclubs op het programma. Beide ploegen gaan op verplaatsing naar Ieper.

Tenslotte nog de uitslagen van onze Torrewachtercompetitie(s):
1ste Klasse:  Ben-Didier 1-0.
2de Klasse:  Pieter-Erik 0-1, Adhemar-Jorit 0-1.
3de Klasse:  Filip-Hubert 1/2, Philip-Renaat 0-1.
Toren van Roeselare: Martijn-Bart 1-0, Mario-Herman 0-1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten