dinsdag 21 maart 2017

Komkommertijd?



Neen hoor, komkommertijd is het zeker niet, maar bij gebrek aan 'groot' nieuws beperk ik me deze keer tot enkele schaaknieuwtjes die misschien anders deze rubriek niet zouden gehaald hebben... en 't is geen 'fake news'.
Vooreerst begin ik met bovenstaande prachtige cartoon van Theresa May (vergeet de letter h in Theresa niet of je komt bij een gans andere Teresa terecht) mij doorgestuurd door oud-webmaster Yves Surmont. Of Miss May een goed schaakster is weet ik niet. Feit is wel dat ze binnenkort aan de Brexit-onderhandelingstafel  haar strategische kunsten op het bord gaat gooien en dat ze wellicht niet tevreden gaat zijn met een billijke remise.
Als muziekliefhebber ben ik ook moreel verplicht om hier het heengaan van de stamvader van de rock 'n roll Chuck Berry te vermelden. Chuck overleed op de gezegende leeftijd van negentig (!) jaar. Nagenoeg iedereen die naam en faam heeft gemaakt in de muziekwereld, van The Beatles tot The Stones, zijn schatplichtig aan deze muzikale duizendpoot. Wat heeft dat nu met schaken te maken hoor ik jullie al denken? Wel, veel van de nummers van Chuck Berry kwamen uit op een legendarisch platenlabel en dat luisterde naar de naam: Chess Records! Vergeet dit nooit meer, ondergetekende zou er wel eens een quizvraag over durven maken...

Er viel ook nog wat schaaknieuws in Roeselare (en nabije omgeving) te rapen:

*Vrijdagavond werd in Brugge de tweede ronde van het Lentetornooi betwist. Enkele Torrewachters zijn ook dit jaar van de partij: Fabio Petralia mocht zowaar op het eerste bord plaatsnemen. Meervoudig tornooiwinnaar Thibaut Maenhout was zijn tegenstander. Fabio speelde aanvankelijk goed mee, maar had in de beslissende momenten teveel respect voor zijn veel hoger gekwoteerde tegenspeler en verloor uiteindelijk. Francky Deketelaere en Harald Larsen hielden elkaar urenlang in evenwicht tot Francky de beslissende fout maakte in een toren-dame eindspel. Michiel Bleys kon dan weer vlot winnen van Luka Grgicevic, net als Peter Degrieck trouwens die al vroeg een stuk cadeau kreeg van Rudi Dewilde. Mario Verbanck tenslotte kon geen vuist maken tegen Meysman Paul.
De uitslagen van de tweede ronde vind je hier: Uitslagen Lentetornooi.
Wie een uitgebreid verslag wenst van de voorbije rondes, die kan terecht op Schaakfabriek. Jawel, de ooit geprezen en door zowat iedere Vlaamse schaakliefhebber gekende website is (tijdelijk?) terug. Het was bijna een half jaar geleden dat er nog iets nieuws te lezen viel op de site. Benny Todts, lid van de Brugse schaakclub heeft het stof van de site weggeblazen en deed een poging om deze te reanimeren of hij hier in geslaagd is, dat kun je hier lezen.

*Volgende week staat de tiende en tevens voorlaatste ronde op het programma in de Nationale Interclubs. Beide ploegen spelen thuis: Roeselare 1 ontvangt Jean Jaures 2 en de tweede ploeg mag het opnemen tegen Veurne 2. Jean Jaures 2 is nog niet zeker dat ze ook volgend jaar in derde zullen spelen en daarom gaan ze zich wellicht versterken voor hun komst naar Roeselare? Met Veurne 2 treft de tweede ploeg een haalbare kaart, maar dat dachten ze van Bredene 2 ook...

*Tenslotte nog de uitslagen van onze Torrewachtercompetitie(s) en de Liga-uitslagen:

1ste Klasse:  Herman-Francis 0-1, Jan-Francky 1-0 (!), Bernard-Ben 1/2.
2de Klasse:  Stijn-Jozef 1-0, Jos-Jorit 1/2, Pieter-Robbert 0-1 (!), René-Salvatore 1-0, Tom-Eric 1/2.
3de Klasse:  Dany-Renaat 1/2, Erik-Marc 1-0 (!), Atef-Belgacem 0-1.

Liga Reeks A:  Jorit Da Silva Heleno-Aurèle Lenoir 1/2, Martijn Maddens-Defour Rudy 1-0, Francis Cottegnie-Francky Deketelaere 0-1.
Liga Reeks B:  Devos Johan-Herman Ottevaere 1-0, Geert Degezelle-Guido Vancoillie 1/2.
Liga Reeks D:  Renaat Vanassche-Destreel John 0-1FF.
De actuele stand vind je hier: Liga 2016-2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten