woensdag 29 maart 2017

Roeselaarse teams scoren in Interclubs



De tiende en tevens voorlaatste ronde van de Nationale Interclubs was zeer succesvol voor beide Roeselaarse teams. Ook volgend jaar zal een schaakploeg uit de Rodenbachstad zijn kunsten vertonen in de derde klasse. Roeselare 1 staat momenteel op een knappe tweede plaats in zijn groep. Wachtebeke 2 telt drie punten voorsprong en kan zich nu al tot kampioen kronen. Proficiat gasten! De tweede ploeg staat nog altijd derde, eigenlijk ex aequo met Estaimpuis dat zijn leidersplaats alsnog liet schieten op de voorlaatste speeldag! Pion '68 staat hier in pole position en kan goud halen in onze reeks. De Interclubcompetitie zal al zijn geheimen onthullen eind april, maar laten we eerst eens afgelopen zondag onder de loupe nemen.

Het nut van zomer- en wintertijd was me tot zondag nooit duidelijk. Toen Bernards Gentse tegenstander niet opdaagde, wat waarschijnlijk te wijten was aan dat gegoochel met de tijd, viel mijn euro: Hoera een gratis punt en net dat punt schonk ons de zege. De rest van onze schakende meute moest er wel voor werken, met wisselend succes. Zo kwam eerste bord Martijn na de opening in een interessante stelling terecht waarin zijn rivaal het centrum controleerde en hijzelf de betere pionstructuur had en als bonus eigenaar van het loperpaar was. De Gentenaar had wellicht Japans bloed in de aderen, want in het middenspel hing hij de kamikazespeler uit met enkele offers. In de oorlog moesten kamikazes het met de dood bekopen en ook nu herhaalde de geschiedenis zich: het geoffer leidde tot niets en Martijn kon het punt binnenrijven. Bertje Feys had, naar eigen zeggen, nog altijd zijn lesje niet geleerd. Zoals hem wel meer overkomt dit jaar, leidde een 'marginale' openingskeuze gecombineerd met de steeds aanwezige blunder tot een snel en pijnlijk verlies. Gelukkig kon onzen Bert er nadien nog mee lachen...
Ook Fabio Petralia maakte het spannend na een mindere opening. Zijn 'witte' tegenstander profiteerde gelukkig niet van zijn betere stelling. Fabio schoot net op tijd wakker, verdedigde zich als een 'Rode Duivel' op EK-koers en behaalde remise door herhaling van zetten. De Siciliaanse Najdorf van onzen Pauwel bleek weer maar eens een dodelijk wapen. Na een tiental zetten perfecte theorie liep zijn Gentse overbuur in een openingsvalletje en hij mocht een stuk afgeven. De rest was kinderspel voor Pauwel die een etage lager aan zijn 'bakskes' kon beginnen. Michiel Bleys had de eer en het genoegen (?) om de langste partij van de namiddag te spelen. Helaas voor hem luisterde zijn rivaal naar de naam Gert Van Rij en dat bleek een speler met heel wat 'kilometers' op zijn schaakpalmares. Michiel kwam iets minder uit de opening en moest dan lijdzaam toezien hoe de partij hem langzaam maar zeker uit handen glipte. In een eindspel met een pion minder en elk een toren ontweek Gert Michiels truukjes en wikkelde hij af naar winst.
De bordjes gaven finaal 3.5-2.5 aan, een gevleide overwinning en dat was meer dan vooraf werd verwacht...

De tweede Roeselaarse ploeg mocht het tweede team uit Veurne ontvangen. Veurne zette een gevreesde cocktail van ouwe ratten (Lenoir & Lucas) gecombineerd met jonge veulens (Vanheste & Vanassche) op de schaakmat en bleek een kwaaie tegenstander te zijn...
In een koningsindische partij nam de Veurnse kloon van Herman Brusselmans de genaamde Renaat Vanassche het initiatief in zijn partij tegen de Rumbeekse 'schaaklegende' Erik Claessens. Renaat snoept een pion van Erik en gaat met voordeel het eindspel in, waar hij even later gek genoeg zelf remise voorstelt? Rare jongens, die schakers! Wellicht werd de opstijgende geur van alcohol en nicotine uit de lager gelegen bar hem fataal? We gaan het hem zaterdag zelf eens vragen.
Ook Peter Degrieck verkeerde in hogere sferen. In zijn battle met John Vanheste liet hij zich in slaap wiegen en voor de partij goed en wel begonnen was, mocht hij een paard afgeven na een vervelende penning. Om de pijn te verzachten kon Peter nog een kwaliteit stelen van 'den John' maar het zag er toch redelijk verloren uit. Omdat het op de overige borden niet duidelijk was aan welke kant de balans ging overhellen, speelde Peter, tegen beter weten in (?), verder. Langzaam maar zeker kantelde de partij in zijn voordeel. Den John kwam in lichte tijdnood en leek zijn beste kruit te hebben verschoten. Uiteindelijk kwam een eindspel met 2 torens tegen toren en loper op de mat en dat kon Peter naar winst schuiven. Oef, I'm a lucky bastard!
Herman Ottevaere speelde tegen de man met het hondje, Jean Lucas. Het werd een good old koningsgambiet op het scherpst van de snee. Jean ging met voordeel en een extra pion het eindspel in, maar de eeuwenlange ervaring van Herman zorgde met nauwkeurig spel en eeuwig schaak voor een welverdiende remise. De meest opwindende en onvoorspelbare wedstrijd van het tweede team was die tussen eerste bordspelers Geert Degezelle en Aurèle Lenoir. In een Engelse opening was het onze Geert die met voordeel begon aan zijn match. Een onverwachte tegenstoot van sluwe vos Aurèle deed Geert veel tijd verliezen en deed de partij naar de Veurnse kant overhellen. In het middenspel werd de balans voortdurend van de ene kant naar de andere kant geslingerd, wat natuurlijk een leuk kijkstuk was voor het publiek. Het eindspel werd een ware thriller toen na een blunder van Aurèle Geert de winst rook. Aurèle perste nog een laatste offensief uit zijn oude knoken met een incorrect torenoffer. Met het berekenen van de vele varianten verloor onze eerste bordspeler hopen tijd en de genadeloos tikkende klok spuwde mist over de winnende variant. Geert zag zo de winstweg niet meer en moest zwaar ontgoocheld berusten in een puntendeling. Jammer natuurlijk voor zijn persoonlijke eer, maar voldoende voor de teamoverwinning. Het werd tenslotte 2.5-1.5 en daarmee blijven we derde in de tussenstand in onze reeks.

Nog enkele korte berichtjes die hier op de telex (ja dat hebben we nog op de redactie) zijn komen binnenrollen:

*Op vrijdag 31/03/2017 wordt al de derde ronde van het Lentetornooi in Brugge gespeeld.
* Zaterdag staat de vijfde ronde van het Roeselaarse tornooitje 'De Toren van Roeselare' op het programma.
*Tenslotte nog de uitslagen van onze Torrewachtercompetitie(s):

1ste Klasse:  Francis-Bernard 1/2, Pauwel-Jan 1-0, Didier-Louis 1/2, Herman-Guido 1/2.
2de Klasse:  Salvatore-Tom 0-1, Jorit-René 1-0, Jozef-Jos 0-1, Robbert-Stijn 1/2, Adhemar-Pieter 1/2.
3de Klasse: Eric-Frederique 1-0, Atef-Dany 0-1, Filip-Marc 1/2, Mario-Hubert 1-0, Arthur-Renaat 0-1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten