maandag 12 juni 2017

Leuven opnieuw decor voor het 'Grand Chess Tour' circus


Het Roeselaarse schaakleven is na het beëindigen van de clubcompetities overgeschakeld op  zomermodus, wat betekent dat er weinig nieuws valt te rapen bij de Torrewachters. Een ideale gelegenheid om onze blik wat te verruimen en de aanstormende zomertornooien eventjes onder de loupe te nemen. Een van die schaakevenementen is de Grand Chess Tour 2017, die na een eerste succesvolle passage vorig jaar in Leuven ook dit jaar de studentenstad aandoet. Het kruim van de schaakwereld is hier te bewonderen in het historisch stadhuis van 28 juni tot en met 2 juli. Vijf dagen lang nemen tien topschakers het tegen elkaar op in een gemixt tornooi bestaande uit rapid- en blitzpartijen. Vorig jaar was wereldkampioen Magnus Carlsen de grote winnaar in Leuven. Ook dit jaar is hij terug van de partij samen met nog enkele ronkende namen zoals Vachier-Lagrave, Anand, Nepomniatchi, Kramnik, Jobava, Ivanchuk, Aronian, Giri en de man die vorig jaar de Grand Chess Tour op zijn naam schreef: Wesley So. Dit illustere gezelschap zal de niet onaardige prijzenpot van 150.000 Amerikaanse dollars onder elkaar verdelen. Voor wie een kijkje wil komen nemen: dat kan en het is bovendien ook gratis. Vooraf registreren is wel noodzakelijk, anders kom je er niet in! Vorig jaar waren er zo heel wat schaakfans die onverrichter zake moesten terugkeren en reken er maar niet op, ook dit jaar zal burgemeester Louis Tobback geen reuzenschermen op zijn Grote Markt plaatsen...
Wie lekker thuis blijft kan de partijen volgen met deskundige commentaar van de Britse grootmeester Nigel Short en zijn Amerikaanse collega Maurice Ashley. Het volledige programma vind je hier.

Wie geen fan is van passief schaken en liever zelf een robbertje schaakt achter het bord, die kan zich bijvoorbeeld inschrijven voor het Open Tornooi van het Belgisch Kampioenschap te Niel. Naar aanleiding van hun zeventigste verjaardag organiseert de Antwerpse Schaakliga van 1 t.e.m. 9 juli dit gebeuren in de gemeentelijke sporthal. Interesse? Hier is de link.

Wie het buiten te warm vindt, die kan zich misschien focussen op één ( of meerdere) van de volgende indoor zomerschaaktornooien:

*40ste Open van Gent / 15-19 juli / Open Gent 2017.
*33ste Open van Geraardsbergen / 12-16 augustus / Open Geraardsbergen 2017.
*3de Brugse Meesters / 13-17 augustus / Brugse Meesters 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten