woensdag 28 juni 2017

Carlsen wint (met de ogen dicht?) eerste luik Grand Chess Tour


Met de ogen dicht was het wel niet, Carlsen moest hard knokken om het eerste deel van de Grand Chess Tour te winnen hetgeen plaatsvond in de Franse hoofdstad Parijs. Hij kreeg regelmatig een pakske slaag, maar liet ook bijwijlen knap schaak zien. Wie dacht dat we hem 'kwijt waren' na zijn desastreuze prestatie in zijn laatste tornooi, de Norway Chess 2017, die moet zijn mening herzien.
In thuisland Noorwegen heeft de wereldkampioen het om de één of andere reden altijd lastig. Wordt hij zenuwachtig door de aanwezigheid van familie in de zaal of waren zijn ogen nog niet voldoende gewend geraakt aan zijn nieuwe bril? Wie zal het zeggen? In Parijs ging het in ieder geval al een stuk beter...
Het eerste luik van de Grand Chess Tour was opgedeeld in twee grote stukken, vooreerst werd de aanwezige wereldtop getest in onderlinge rapidpartijen. Carlsen begon uitstekend met 2,5/3 na de eerste dag, hierdoor kwam hij samen aan de leiding met de Amerikaan Wesley So. Op dag twee zakte So naar de middenmoot, Magnus Carlsen bleef uitstekend presteren en kwam solo aan de leiding met 5/6. Nu was het die andere illustere Amerikaan Nakamura die op de tweede plaats terechtkwam op een vol punt van de leider. Op de derde en laatste dag van de 'rapids' voegde de koploper nog twee extra punten toe aan zijn eindtotaal (7/9) en dat was net voldoende om de sterk opzettende Grishuk (6.5/9) af te houden. Nakamura werd derde met 6/9.
De buit was hiermee nog niet binnen voor de wereldkampioen: Er moest nog twee dagen geblitzt worden aan een tempo van maar liefst 9 partijen per dag. Carlsen startte uitstekend met 4/4 maar liet dan een paar steken vallen met nederlagen tegen Vachier-Lagrave en Grishuk. Zijn zes uit negen was niet slecht maar hij moest toch Caruana (6) en blitzspecialist Nakamura (7 !) boven zich dulden. Op dag twee van het blitzgebeuren wil het niet zo best lukken voor de Noor. Carlsen haalt slechts 4 uit 9 met enkele pijnlijke nederlagen tegen onder andere Caruana, Karjakin en Vachier-Lagrave die het blitzgedeelte op zijn naam kon schrijven met een eindtotaal van 13/18. Carlsen eindigt pas vijfde met 10/18. Wanneer de punten uit de rapid- en de blitzstand worden samengevoegd (de rapidpunten tellen dubbel) eindigt Carlsen bovenaan (24/36) maar hij moet wel de Fransman Vachier-Lagrave naast zich dulden. Wie met de prijzenpot van 150.000 dollar gaat lopen wordt bepaald in een mini-tornooi dat bestaat uit 2 matchen van tien minuten elk. Carlsen haalt het met 1.5/2 en toont nog maar eens dat hij onder extreme druk nog altijd de beste is van het pak. De volledige eindstand kun je terug vinden op Chessbase. Van 28 juni tot en met 2 juli slaat het circus van de Grand Chess Tour zijn tenten op in Leuven met dezelfde speelformule als hierboven. Wie een kijkje wil gaan nemen die moet zich vooraf registreren, anders kom je er niet in! Volgende week meer, in afwachting staat onderaan de rapidpartij tussen So en Carlsen gespeeld in Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten