maandag 3 juli 2017

De grote Magnus Carlsen show

Carlsen en Giri terug op de schoolbanken om de stappenmethode op te frissen? 
Meester Yves Surmont (2de rij) is trots op zijn pupillen...

De stukken waren nog maar goed en wel weggeborgen van het tornooi in Parijs of de heren wereldtoppers werden verwacht voor de tweede manche van de Grand Chess Tour in ons eigenste Leuven. Het Your Next Move Tournement, zoals dit schaakevenement in de volksmond ook wel wordt genoemd, kende een gelijkaardige opbouw als in Parijs: Drie dagen met rapidpartijen en twee dagen vol blitzgeweld. Het deelnemersveld was lichtjes anders (enkel Carlsen, Vachier-Lagrave en So reisden door van Parijs naar Leuven), maar het tornooi kende mogelijks nog een spannender verloop dan in de Franse hoofdstad. Een kort overzicht van het tornooiverloop.
Wereldkampioen Carlsen startte matig op dag één met 1.5/3. Wesley So leidde met 2.5/3, met de scalp van Carlsen aan zijn buidel, voor Vachier-Lagrave en Nepomniachtchi 2/3. Ook op dag twee gaat het uitstekend voor leider So: Hij dikt zijn totaal aan tot 5/6. Carlsen die iets frisser achter het bord zit houdt nu gelijke tred met So en volgt met 4/6 net als de Fransman met de dubbele familienaam Vachier-Lagrave. Dag drie is de laatste van het rapidgedeelte en ook nu houdt Wesley So stand: Met 7/9 laat hij Vachier-Lagrave 6/9 en Carlsen 5.5/9 achter zich en bewijst dat hij de beste rapidspeler van Leuven is. Maar kan hij ook een beetje blitzen? Een klein beetje wel, So haalt 4.5 uit 9 op de eerste blitzdag, wat veel te weinig is om een ontketende Carlsen achter zich te houden. Carlsen bewijst nog maar eens dat hij de beste blitzer van deze aardbol is met een score van 7.5 (!) uit 9. Enkel Giri kan hem de baas en Kramnik sleept in hun onderlinge partij remise uit de brand. In de voorlopige tussenstand na vier dagen komt Carlsen nu naast So aan de leiding. Op dag vijf dendert de Carlsenexpress verder weg van de rest van het pak. De Noor voegt nog zeven punten toe aan zijn topscore op dag vier, totaliseert nu 14,5/18 en maakt de rest eigenlijk een klein beetje belachelijk: Giri is tweede met 10/18 en die dekselse Fransman met die vreselijke naam wordt derde met dezelfde score.
Wanneer beide klassementen worden samengevoegd (rapids tellen dubbel) is er geen enkele twijfel over wie in bloedvorm verkeert: Magnus Carlsen is herrezen uit de doden en heeft met een score van 25.5/36 zelfs drie punten voorsprong op Wesley So (22.5) die net Vachier-Lagrave (22) kan afhouden. Ook dit Leuvense prijzengeld van 150.000 dollar wordt bijgeschreven op de spaarboek van wereldkampioen Carlsen. De volledige eindstand kun je ook nu terugvinden op Chessbase.

*Op zaterdag 1 juli is in Antwerpen het Belgisch Kampioenschap schaken van start gegaan. In een gesloten groep van tien 'experten' wordt bepaald wie zich Belgisch kampioen mag noemen. De tussenstand vind je hier. De iets minder getalenteerde spelers komen hier uit in een open groep zo'n 100 spelers sterk. Die jongens en meisjes zijn hier te volgen.
*Intussen is de nieuwste ELO-lijst onder ons en die is belangrijk voor ons Torrewachters, want alle uitslagen van het voorbije clubkampioenschap werden verwerkt. Er zijn enkele opmerkelijke stijgers en (helaas ook) dalers. De winnaars in dit klassement luisteren naar de namen Michiel Bleys (+83), Pauwel Deblauwe (+78) en Francky Deketelaere (+74). De 'losers' zijn dan weer gekend als Erik Claessens (-53), Philippe Maddens (-55) en Martijn Maddens (-63!). Wij wensen hen dan ook veel sterkte in deze moeilijke dagen... Alles kun je op je gemak eens nalezen op de nieuwste ELO-Lijst.
*Tot slot nog dit (de Torrewachters hebben het al meegekregen, nu nog de andere lezers van deze blog): Vorige week was er een opmerkelijke documentaire op de Nederlandse televisie over de schaakfamilie Van Foreest. Vijf jongens en één meisje die bezeten zijn door het schaakspel. Na wat gegoogel blijkt deze reportage gratis te bekijken op het internet: De Stelling Van Foreest. Voor wie het schaken in zijn hart draagt is dit een absolute aanrader. Veel kijkgenot en geen dank...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten