maandag 17 juli 2017

Kortverhalen


Er zijn weinig schokkende gebeurtenissen te melden in schaakland, daarom dit keer enkele korte berichtjes over tornooien die momenteel gespeeld worden...

In Dortmund werd zaterdag de aftrap gegeven voor het 40ste Sparkassentornooi. De organisatoren zetten dit jaar de recordtitelhouder in de bloemetjes. Vladimir Kramnik won de afgelopen 25 jaar, maar liefst tien keer het grootmeestertornooi. Mister Sparkassen zegevierde zelfs bij zijn allereerste deelname op 16-jarige leeftijd ex aequo met Lputian & Azmaiparashvili! Dit jaar is de recordhouder niet zo schitterend uit zijn startblokken geschoten, na twee rondes kon hij amper een halfje scoren. Het uit acht kleppers bestaande deelnemersveld oogt dan ook niet mis met Andreikin, Blübaum, Fedoseev, Nisipeanu, Vachier-Lagrave, Wojtaszek en Yue. Alle info met de gebruikelijke uitslagen, standen en partijen zijn terug te vinden op de officiële site: Dortmund 2017 en uiteraard bij onze vrienden van Chessbase.

Mijn goede Chinese vriend Wei Yi is momenteel weer de pannen van het dak aan het spelen op het super-GM tornooi van Danzhou (China). Met nog drie ronden te gaan staat de net achttien jaar geworden Chinees maar liefst 1.5 punt voor op de tweede Le Quang Liem. Ouwe gabber Ivanchuk is momenteel derde in de tussenstand. Als je weet dat negen van de tien deelnemers 2700 ELO en meer hebben, dan is de prestatie van wonderkind Wei des te opmerkelijker. Hij is op weg naar de top tien van de wereld en niemand gaat hem tegenhouden! Meer over Weis prestaties vindt u dit keer in eerste instantie op Chessbase tenzij u een aardig mondje Chinees praat, dan kunt u hier uw gading vinden.

In Gent zijn de Gentse Feesten in alle hevigheid losgebarsten. Traditioneel organiseert de Gentse schaakclub KGSRL in dezelfde periode zijn nu al 40ste open tornooi. De Eastman Open van Gent, genoemd naar de sponsor, is een negenrondig open tornooi dat doorgaat in het Sint-Barbaracollege. Ooit telde dit schaakevenement een paar honderden deelnemers, de laatste tijd verliest het wat van zijn pluimen en is de deelnemerslijst heel wat korter. Zo'n 240 deelnemers in de Open en een 54-tal inschrijvingen bij de senioren is natuurlijk nog altijd niet mis... Wat vooral opvalt is dat de deelnemende West-Vlamingen in de Open op één hand te tellen zijn en dat er (zoals elk jaar) een invasie heeft plaatsgevonden van onze Noorderburen. Gelukkig zitten er nog enkele provinciegenoten goed verscholen weliswaar bij de senioren te spelen. Torrewachters Bernard Logie, Pauwel Deblauwe, Marc Segaert en zelfs Alex Denys (!) laten zich nog eens van hun beste (schaak) zijde zien. Alle info via de officiële site: Eastman 2017 en wie 'onze helden' specifiek wil opvolgen die kan bij de senioren meer informatie vinden.

Ook op het thuisfront zitten de Torrewachters niet stil. Zaterdag laatstleden werd een zomerblitzke georganiseerd. Slechts acht spelers durfden de confrontatie aan te gaan. Er werd dan ook een dubbele ronde gespeeld. Na veertien partijen werd Martijn Maddens als onbetwiste blitzkoning gekroond. Met 13 uit 14 moest hij enkel buigen voor Steven Keirse. Steven eindigt dan ook op de tweede plaats, samen met Michiel (11). Volgende week staat iets totaal anders op het menu, namelijk oplosschaak. Enkele opgaven worden u gepresenteerd en zullen uw tactisch inzicht testen. Regisseur van dienst is Martijn die zorgt voor de doordenkertjes. 
De zomercompetitie wordt dan twee weken stilgelegd (tenzij er iemand overneemt) om spetterend terug te komen op 12 augustus met een verrassingsnamiddag georganiseerd door Steven Keirse. Wie dit 'heerschap' beter kent, weet dat dit niet te missen zal zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten